Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Ζητείται λύση σε 3 προβλήματα ύπνου

Ζητείται λύση σε 3 προβλήματα ύπνου

από kmir

ypnos-1«Νάνι νάνι, το παιδί θα κάνει…»

Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Δυστυχώς, είναι πολλά τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στον ύπνο τους και, ως εκ τούτου, οι μαμάδες τους αγχώνονται.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που δημιουργούν ακόμα και πρόβλημα στο ζευγάρι, επηρεάζοντας τη μεταξύ τους σχέση. Σίγουρα, τα νήπια ξυπνούν αρκετές φορές στη διάρκεια της νύχτας, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να τα ξαναπαίρνει ο ύπνος μόνα τους. Ωστόσο, αυτό δεν εφαρμόζεται πάντα εύκολα.

Της Ασπασίας Τασίου, κλινικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας, υπεύθυνης του Τομέα Ψυχολογίας του ΔΙΚΕΨΥ

Οι τρεις συνηθέστερες δυσκολίες ύπνου

Τρεις είναι οι πιο συχνές εκδηλώσεις των δυσκολιών στον ύπνο των παιδιών: 1. Όταν ξυπνούν στη μέση της νύχτας, οπότε μπορεί να κλαίνε μία ή περισσότερες φορές για αρκετές μέρες ή και μήνες. 2. Όταν δυσκολεύονται να ηρεμήσουν αφού πέσουν στο κρεβάτι. 3. Όταν, ενώ κοιμούνται αρκετά εύκολα, στην ώρα τους, σηκώνονται τις πρωινές συνήθως ώρες και «επισκέπτονται» τους γονείς στο κρεβάτι τους. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι, όταν τα παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή φοβούνται ή είναι άρρωστα ή αναστατωμένα, δεν μιλάμε για διαταραχές ύπνου και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι διαφορετική.

  •  Επαναλαμβανόμενο ξύπνημα στη μέση της νύχτας

Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά είτε είχαν δύσκολο ύπνο εκ γενετής, είτε κάποια στιγμή ξέφυγαν από το φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου που είχαν κατακτήσει, λόγω του ότι οι γονείς έσπευσαν να τα «παρηγορήσουν» ύστερα από κάποια ασήμαντη ασθένεια ή αλλαγή δοντιών κ.λπ. Τα παιδιά, δηλαδή, κατάλαβαν ότι με τη διαμαρτυρία κέρδιζαν την προσοχή των γονιών τους και εξακολούθησαν με το κλάμα να την απαιτούν.

  •  Όταν δεν πηγαίνουν το βράδυ για ύπνο

Περισσότερα από τα μισά νήπια θα προσπαθήσουν να μην πάνε για ύπνο τη συμφωνημένη ώρα, και θα προσπαθήσουν να το διεκδικήσουν εκ νέου αν καταλάβουν ότι υπάρχει πιθανότητα να τα καταφέρουν! Μπορεί να αρνούνται απλώς να πάνε για ύπνο και να μοιάζουν σαν κουρδισμένα παιχνίδια ή να μπαινοβγαίνουν στο δωμάτιό τους, παρά τις επίμονες εκκλήσεις των γονιών τους. Συχνά, επίσης, μπορεί την ώρα που είναι για παραμύθι, φιλί για «καληνύχτα» κ.λπ., τα παιδιά να επικαλούνται ένα σωρό δικαιολογίες (ότι θέλουν νερό, τουαλέτα και ξανά νερό), εξασφαλίζοντας έτσι τη διαρκή προσοχή και ενασχόληση μαζί τους. Όμως, τα παραπάνω, συνήθως, μπορούν να διορθωθούν με τη ρουτίνα του ύπνου και με σαφείς κανόνες, οι οποίοι θα επιβληθούν με τρυφερό, αλλά αποφασιστικό τρόπο.

Τι μπορούμε να κάνουμε

  • Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια τακτική και ευχάριστη ρουτίνα ύπνου, και βάζουμε τα παιδιά για ύπνο μια συγκεκριμένη ώρα. Εάν δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη συγκεκριμένη ώρα, ας δοκιμάσουμε για κάποιο διάστημα μιαν άλλη ώρα, λίγο αργότερα,.
  • Πρέπει να δημιουργούμε ήρεμη ατμόσφαιρα, χωρίς έντονα κινητικά ή άλλα παιχνίδια, όταν πρόκειται να βάλουμε τα παιδιά για ύπνο. Είναι σημαντικό να τα βοηθάμε να ηρεμήσουν, κουβεντιάζοντας μαζί τους για ευχάριστα πράγματα, αγκαλιάζοντάς τα και διαβάζοντάς τους μια χαλαρωτική ιστορία.
  • Όταν έρχεται η ώρα να φύγουμε, τα φιλάμε, λέγοντας «καληνύχτα», και φεύγουμε αποφασιστικά από το δωμάτιό τους. Εάν επιμένουν να μας καλούν, προφασιζόμενα διάφορες δικαιολογίες, δεν τους απαντάμε.
  • Εάν σηκώνονται και βγαίνουν από το δωμάτιό τους, είναι σημαντικό να είμαστε αυστηροί. Να μην αισθανόμαστε άσχημα γι’ αυτό, εφόσον είχαμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να τα βάλουμε να κοιμηθούν. Τα βάζουμε ξανά στο κρεβάτι, δεν δεχόμαστε καμία ερώτηση και είμαστε ανυποχώρητοι όσον αφορά την απόφασή μας.
  •  Το παιδί που σηκώνεται τη νύχτα και πάει στο κρεβάτι των γονιών του.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα του ιδιωτικού χώρου για την ανάπτυξη της αυτονομίας του παιδιού. Πολλές μητέρες, για διάφορους συναισθηματικούς λόγους, μπορεί να ενθαρρύνουν κάποιες φορές τα παιδιά τους να έρχονται στο κρεβάτι, για συντροφιά. Όσο αυτό διαρκεί, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται μετά το παιδί να επιστρέψει στο κρεβάτι του.

Όταν, ωστόσο, το παιδί αρρωστήσει ή τρομάξει, θα πρέπει είμαστε ελαστικοί για κάποιες μέρες. Όμως, όταν η έκτακτη κατάσταση παρέλθει, θα επιμείνουμε στην προηγούμενη τακτική μας. Οι γονείς δικαιούνται τον προσωπικό τους χώρο, προκειμένου να διαφυλαχθεί τόσο η ξεκούρασή τους, μέσω του ύπνου, όσο και η σχέση τους ως ζευγάρι.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies