Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΨυχολογία Χριστούγεννα εν μέσω οικονομικής κρίσης!

Χριστούγεννα εν μέσω οικονομικής κρίσης!

από kmir

baby5Καθένας μας διαπιστώνει καθημερινά πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει υποστεί αισθητή επίδραση: ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων, πάγωμα αγοραστικής κίνησης, κλείσιμο επιχειρήσεων, σοβαρή απώλεια εισοδημάτων.

Της Παναγιώτας Κυπραίου, Ψυχοθεραπεύτριας- Συντονίστρια Σχολών Γονέων, www.psychotherapeia.net.gr

Πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, τα υπάρχοντά τους και αρκετοί δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες διατροφής, θέρμανσης και στέγασης.

Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, είμαστε στην περίοδο των Χριστουγέννων – την εποχή των αγορών και των δώρων, που δεδομένων των συνθηκών, μάλλον δεν είναι πολύ ευχάριστη προοπτική για τους περισσότερους. Πως θα ικανοποιήσουμε την οικογένεια και τους φίλους, τι δώρα θα πάρουμε;

Καταρχήν ας παραδεχτούμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι άσχημες για όλους και δεν έχει καθόλου να κάνει με το ότι μας αρέσει να τεμπελιάζουμε. Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε και μάλιστα σκληρά αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Όσο εργατικοί και όσο εφευρετικοί κι αν είμαστε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε δραματικά την κατάσταση.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ερχόμαστε σε επαφή με τις πραγματικές μας ανάγκες για επάρκεια πόρων επιβίωσης, για ασφάλεια, σταθερότητα, υποστήριξη, αγάπη και ανήκειν, εκτίμηση, σεβασμό και αυτοπραγμάτωση. Όχι ότι δεν είχαμε και πριν αυτές τις ανάγκες, αλλά με την έλλειψη της οικονομικής ασφάλειας, τις νιώθουμε ακόμη πιο βαθιά.

Είναι καιρός λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι δεν μας προσδιορίζουν τα πράγματα και τα χρήματα που έχουμε ή η εργασία που κάνουμε. Είμαστε πολύ περισσότερο από τα ρούχα που φοράμε και τα φαγητά που τρώμε. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε τη δυνατότητα να νιώσουμε αυτή την αλήθεια. Μπορεί να μην έχουμε ικανοποιητική εργασία, χρήματα, οικονομική ασφάλεια αλλά έχουμε τους συντρόφους μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας και πάνω απ’ όλα, έχουμε τον εαυτό μας στον οποίο μπορούμε πάντα να βασιστούμε.

Γι’ αυτό χρειάζεται να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να τον θρέψουμε όπως μια μητέρα θρέφει το παιδί της. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με πολλούς τρόπους: να φροντίζουμε τη φυσική μας κατάσταση (διατροφή, ξεκούραση, άσκηση), να κάνουμε απλά πράγματα που μας δίνουν χαρά, να εξερευνούμε τη δημιουργικότητά μας, να κάνουμε θετικές σκέψεις, να θέτουμε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους, να έχουμε επαφή με θετικούς ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, να επικεντρωνόμαστε στα καλά στοιχεία της ζωής μας.

Μπορούμε τελικά τα Χριστούγεννα να γιορτάσουμε με όσα έχουμε. Αν δεν υπάρχουν χρήματα για δώρα, μπορούμε να προσφέρουμε αυτό που έχουμε: αγάπη, ελπίδα, ενθάρρυνση, ευθυμία, χαρά και χρόνο. Άλλωστε, τα Χριστούγεννα είναι εποχή χαράς, καλής πίστης και αγάπης.

Ας δούμε μερικές προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν να διατηρήσουμε το πνεύμα των γιορτών και τον ενθουσιασμό των παιδιών, χωρίς να μπούμε σε μεγάλα έξοδα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies