Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Ξεκινώντας το δημοτικό σχολείο!

Ξεκινώντας το δημοτικό σχολείο!

από kmir

Έτσι, θα νιώσει το μικρότερη δυνατή θλίψη για το ότι δεν θα τους βλέπει πια όλους/ες κάθε μέρα , όπως πέρσι, ή δεν θα είναι μαζί τους στην ίδια τάξη. Όσον αφορά τη σημαντικότερη, όπως προαναφέρθηκε διαφορά με το νηπιαγωγείο, τη μελέτη στο σπίτι, είναι το πεδίο στο οποίο έχουμε μεγάλη ευθύνη και δυνατότητα να προετοιμάσουμε το παιδί μας. Πρώτα από όλα, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο χώρο μέσα στο σπίτι για να μελετάει το παιδί, στην αισθητική διαμόρφωση του οποίου να έχουμε εμπλέξει όσο το δυνατόν πιο πολύ και το παιδί (χωρίς όμως να είναι υπερβολικά φορτωμένος από ερεθίσματα για να μην του αποσπά την προσοχή). 

Επίσης, είναι πολύ βοηθητικό να έχουμε καθορίσει λίγο πολύ και τον χρόνο στο οποίο θα κάθεται το παιδί να μελετά, βάσει των δικών μας δυνατοτήτων λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ανάγκες του (κάθε παιδί δεν είναι το ίδιο!). Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα το δούμε πιο καθαρά όταν αρχίσει η σχολική χρονιά.

Τέλος, μη ξεχνάμε το πιο «δύσκολο» κομμάτι όσον αφορά την εμπλοκή των γονέων στη μελέτη του παιδιού: την συνειδητοποίηση ότι η μελέτη του είναι δική του δουλειά, από την οποία το ίδιο πρώτα από όλα θα πρέπει να αντλεί ικανοποίηση και περηφάνια, καθώς και κάποιες φορές πιθανόν να δυσκολεύεται και να βιώνει αρνητικά συναισθήματα όπως απογοήτευση, λύπη, εκνευρισμό, κλπ. Η διαδικασία της μελέτης του παιδιού για το σχολείο πρέπει να έχει μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση, με την εμπλοκή του γονέα σε αυτήν, όσο προχωρά το παιδί εξελικτικά, τόσο ο γονέας θα πρέπει να φεύγει από πάνω του. Αυτό έχει τόσο μια συμβολική (ψυχοσυναισθηματική) διάσταση όσο και μια πρακτική, άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Αφήνοντας το παιδί να κάνει σιγά σιγά μόνο του τα μαθήματά του για το σχολείο, του δίνουμε και τη δυνατότητα να νιώσει πως ότι καταφέρνει είναι ολοδικό του και δεν έχει σχέση με την δική μας αγάπη και αποδοχή. Προφανώς, ξεκινώντας το δημοτικό ο γονιός χρειάζεται να είναι αρκετά «από πάνω» από το παιδί.

Στο μυαλό όμως του γονιού οφείλει να είναι το ότι είναι πολύ καλό για όλη την υπόλοιπη σχολική του «καριέρα», μέσα στην ίδια κιόλας χρονιά το παιδί να καταφέρει να μελετά μόνο του και η εμπλοκή του γονιού να είναι στο κομμάτι της επίβλεψης, της οργάνωσης, και φυσικά της επίλυσης αποριών κλπ.

 

 

hamogelo.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies