Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΔιατροφή Χάστε τα κιλά του Πάσχα με ισορροπημένη διατροφή!

Χάστε τα κιλά του Πάσχα με ισορροπημένη διατροφή!

από kmir

amyna organismouΜετά το όμορφο ξέγνοιαστο τετραήμερο, τα κουλουράκια, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια, τα γλυκά, το αρνάκι ή κατσικάκι, πολλοί θα θελήσουν να καταφύγουν σε δίαιτες για να απαλλαχθούν από τα περιττά κιλά που συσσωρεύτηκαν πριν και μετά Πάσχα…

Της Μαρίας Τσίρμπα Χημικού, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, diatrofi.gr

Καταρχήν MHN ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΕΣΤΕ!! Δεν τρέχει απολύτως τίποτα αν πήραμε 2-3 κιλά μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η ζυγαριά αλλά η μεζούρα. Να μην μας προβληματίζουν τα κιλά της ζυγαριά αλλά οι πόντοι της μεζούρας. Με την επιστροφή μας στην καθημερινότητα και την συνήθη σωστή διατροφική μας συμπεριφορά, μέχρι να βγούμε στην παραλία και να έχουμε 2 πόντους παραπάνω δεν χάλασε ο κόσμος!!

Τα points που μπορεί να «χάνουμε» από ένα τέλειο κορμί μη μπορώντας να χάσουμε τους πόντους που κερδίσαμε στη μέση, την περιφέρεια ή τους γλουτούς γρήγορα, μπορούμε να τα κερδίσουμε με το χαμόγελό μας και το μεσογειακό ταπεραμέντο μας.

Μην ξεχνάτε ότι το σώμα μας θυμάται!! Σύμφωνα με τη θεωρία προκαθορισμένου βάρους το σώμα μας δεν ξεχνάει το βάρος που μας «ταιριάζει», που είχαμε δηλ στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ως ενήλικες, χωρίς να κάνουμε υπερβολές( είτε δίαιτα είτε υπερφαγία). Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από συνεχείς δίαιτες και διακοπή αυτών φτάνουμε σε μεγαλύτερο βάρος από το αρχικό.

Στην συνέχεια όχι μόνο έφτασε το αρχικό βάρος των 68 κιλών αλλά το ξεπέρασε φτάνοντας στα 72 κιλά.

Στην περίπτωση που η περίσσεια από το αρνάκι και τα φαγοπότια του Πάσχα και όχι μόνο είναι μεγαλύτερη από 3-4 κιλά, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιο διατροφολόγο για να μας καθοδηγήσει σωστά, σταθερά μόνιμα και ανώδυνα στην απώλεια των περιττών κιλών και την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, που θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την υγεία μας και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οπότε το σωστό είναι να μιλάμε για βελτίωση της διατροφής και όχι για προσπάθεια απώλειας βάρους. Η απώλεια βάρους είναι η «παρενέργεια»!! της σωστής διατροφής.

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ καλό είναι να σκεφτείς πρώτα:

Ποιος είναι ο στόχος σου;
Ποιο είναι τι κίνητρό σου;
Είσαι έτοιμος;
Αν θέλεις να μειωθεί το σωματικό σου βάρος, ποια τα υπέρ και τα κατά της ελάττωσης βάρους;

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ πρέπει:

Να ενεργοποιηθεί η φυσιολογία του σώματος( να αποκατασταθεί η λειτουργία του μηχανισμού ρύθμισης πείνας – κορεσμού του οργανισμού)
Να μην εξαρτάσαι από τον διαιτολόγο
Να επιτευχθεί διατροφική αποκατάσταση( πχ κάλυψη διατροφικών ελλείψεων ή αποκατάσταση βιοχημικών ισορροπιών)
Ο ρυθμός απώλειας βάρους να είναι αργός( 2 – 4 Kg το μήνα)
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ “ΝΟ PAIN NO GAIN”
Το βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι όχι η απώλεια βάρους αλλά η διατήρηση του μειωμένου βάρους

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΔΙΑΙΤΑ

Συνήθως όταν κάποιος κάνει δίαιτα, βρίσκεται σε κατάσταση στρες και όταν μειώνεται απότομα το βάρος αυτό δεν είναι λίπος. Επίσης με την απότομη μείωση του βάρους μειώνεται και ο βασικός μεταβολισμός(το ποσοστό λίπους έχει αυξηθεί) οπότε όπως πολύ γρήγορα μειώθηκε το βάρος έτσι γρήγορα μπορεί να επανακτηθεί.

Το γεγονός αυτό φέρνει απογοήτευση κατά συνέπεια «πέφτει» η αυτοπεποίθηση του ατόμου. Αυτό τον οδηγεί σε υπερφαγία και κατά συνέπεια αύξηση του σωματικού βάρους. Ξανακάνει στερητική δίαιτα και πέφτει σ΄ έναν φαύλο κύκλο.

Βασικός μας στόχος είναι να μάθουμε να «ακούμε» τον φυσιολογικό μηχανισμό ρύθμισης πείνας κορεσμού και ίσως να τον επιδιορθώσουμε εάν έχει διαταραχθεί.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies