Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Χαμηλό βάρος στην κύηση!

Χαμηλό βάρος στην κύηση!

από kmir

askisi egkymosiniΤον τελευταίο καιρό έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ιστορία μίας Αμερικανίδας, που κατά την διάρκεια της κύησής της καταναλώνει σχεδόν αποκλειστικά φρούτα και λαχανικά…

Υπερηφανεύεται δε, ότι η αύξηση των κιλών κατά το πρώτο διάστημα της κύησής της είναι σχεδόν μηδενική.

Μία όμως μελέτη από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Maryland θα την έκανε σίγουρα να προβληματιστεί και να αναθεωρήσει τις απόψεις της.

Η μελέτη αυτή εξέτασε το βάρος των γυναικών κατά την διάρκεια της κύησης, τον ΔΜΣ τους και τα ποσοστά θνησιμότητας των νεογνών.

Στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 159,244 γυναίκες στις οποίες το ¼ πήραν πολύ λίγο σωματικό βάρος. Όλες τους είχαν γεννήσει ένα μωρό (δεν υπήρχε δηλαδή δίδυμη κύηση) στο χρονικό διάστημα ανάμεσα από το 2004-2008.

Σε αυτές βρέθηκε ότι η πιθανότητα να πεθάνει το μωρό τους τον πρώτο χρόνο της ζωής του ήταν αυξημένη έναντι των γυναικών με κανονική αύξηση βάρους ή ακόμα και με παραπανίσια κιλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φυσικά οι τελευταίες μπορεί να είχαν χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας στα μωρά τους, αλλά είχαν σημαντικά ποσοστά νοσηρότητας σε αυτά λόγο των επιπλοκών του αυξημένου σωματικού τους βάρους.

Σημαντικός παράγοντας ήταν και το προ της κύησης σωματικό βάρος της μητέρας. Μητέρες με βάρος κάτω από το φυσιολογικό και που αύξαναν πολύ λίγο το βάρος τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσίαζαν τα μωρά τους εξαπλάσιο δείκτη θνησιμότητας από το κανονικό.

Στην ανάλυση των δεδομένων φάνηκε επίσης ότι μόνο τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που έβαλαν παραπανίσια κιλά από το κανονικό, είναι «προστατευμένα» μιας και εμφάνιζαν 49% μειωμένη πιθανότητα για να πεθάνουν.

Από την μελέτη επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι μόνο το 1/3 των εγκύων γυναικών στις ΗΠΑ αυξάνουν το σωματικό τους βάρος μέσα στα προβλεπόμενα όρια, Οι ερευνητές συστήνουν να υπάρχουν σαφείς οδηγίες και να δίνεται ένας ξεκάθαρος στόχος επίτευξης σωματικού βάρους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health και πραγματοποιήθηκε από την Dr. Regina Davis, την Dr. Sandra Hofferth, και την Dr. Edmond Shenassa. 

 

 

diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies