Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Ώρα για βόλτα!

Ώρα για βόλτα!

από kmir

 

Βόλτα με το αυτοκίνητο

Όταν ταξιδεύετε με το παιδάκι σας οδικώς, ακόμα και όταν πρόκειται να διανύσετε μικρή απόσταση, είναι απαραίτητο να έχετε αγοράσει ένα κάθισμα αυτοκινήτου. Ο λόγος είναι ένας: η ασφάλεια του μωρού σας. Όπως μας ενημέρωσε η κα Χατζηπαυλίδου, «το παιδικό κάθισμα είναι απαραίτητο, γιατί το 25% της μάζας του σώματος ενός νηπίου είναι συγκεντρωμένο στο κεφάλι (έναντι 6% ενός ενήλικα) και ο αυχένας δεν μπορεί να αντέξει την καταπόνηση σε περίπτωση ατυχήματος. Επιπλέον, η δομή της θωρακικής κοιλότητας του νηπίου, δεν είναι ακόμα κατάλληλη να προστατέψει τα όργανα σε περίπτωση βίαιης πρόσκρουσης με κάποιο αντικείμενο μέσα στο όχημα. Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο γιατί θα αναλάβει να συγκρατήσει το παιδί στη θέση του και να απορροφήσει την ενέργεια πρόσκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος. Να σημειωθεί ότι από το 1997, με την ψήφιση σχετικού νόμου, η χρήση παιδικού καθίσματος γίνεται υποχρεωτική και στη χώρα μας για παιδιά μέχρι και 12 ετών. Η επιλογή ενός καθίσματος, εξαρτάται από το βάρος του παιδιού. Ο γονιός λοιπόν καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε καθίσματα στραμμένα προς τα πίσω, καθίσματα διπλής κατεύθυνσης, καθίσματα στραμμένα προς τα εμπρός και ανυψωτικά καθίσματα. Το κάθισμα πρέπει να φέρει απαραίτητα έγκριση τύπου ΕCE R 44/03 ή ECE R 44/04, που αποδεικνύει ότι είναι εγκεκριμένα για τη μεταφορά παιδιών».

Δώστε προσοχή!

Δεν είναι πάντα δεδομένες οι κινήσεις που θα κάνουμε όσον αφορά την ασφαλή μεταφορά του μωρού μας. Η κα Μαρίνα Καγιούλη, Υπεύθυνη Showroom, της ΠΕΡΑΜΑΞ ΑΕ, κατέγραψε τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι γονείς και μας εφιστά την προσοχή:

Παράδειγμα 1ο: Βόλτα με το καρότσι, χωρίς να είναι το παιδί δεμένο στο καρότσι. Ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη γιατί  το παιδί κινδυνεύει να γλιστρήσει και να χτυπήσει.

Γι’ αυτό πάντα τονίζουμε ότι όταν το παιδί το τοποθετούμε στο καρότσι, του φοράμε την ζώνη των 5 σημείων.

Παράδειγμα 2ο: Λάθος τύπος καροτσιού όσον αφορά την ηλικία του παιδιού. Έχουν παρατηρηθεί παιδάκια να κάθονται σε καρότσια που δεν είναι για την ηλικία τους – δηλαδή δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (ζώνη 5 σημείων –προστατευτική μπάρα)

Παράδειγμα 3ο:  Καρότσια αγνώστου προελεύσεως, χωρίς πιστοποιητικά και με υφάσματα  αμφιβόλου ποιότητας.

Γενικά, είναι πιο ασφαλές το παιδί στο καρότσι και όχι στην αγκαλιά του γονέα.

Παράδειγμα 4ο: Η μη ύπαρξη παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο και η μεταφορά του παιδιού να γίνεται στην αγκαλιά ενός ενήλικα.

Παράδειγμα 5ο: Η λανθασμένη εκτέλεση των οδηγιών περίδεσης του καθίσματος στο αυτοκίνητο, αλλά και των υποδείξεων για τον τρόπο που θα πρέπει το παιδί να είναι δεμένο πάνω σε αυτό.

Παράδειγμα 6ο: Τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος σε θέση που υπάρχει ενεργοποιημένος ο αερόσακος. Κάτι τέτοιο είναι απαγορευμένο από το εργοστάσιο. Πρέπει πάντα να είναι ανενεργός όταν γίνεται η τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος.

Παράδειγμα 7ο: Μια συχνή ερώτηση των γονέων είναι αν μπορούν να τοποθετήσουν το παιδικό κάθισμα στην θέση του συνοδηγού.  Από εργοστασιακή άποψη, αν είναι ανενεργός ο αερόσακος, μπορεί να τοποθετηθεί μπροστά. Βάσει λογικής όμως και συναισθήματος, θα μπορούσε κανείς να τοποθετήσει το παιδί μπροστά έστω και αν έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι είναι ασφαλές»;

Η κα Λάππα συμπληρώνει: «Βεβαιωθείτε ότι το καρεκλάκι αυτοκινήτου εφαρμόζει στο δικό σας αυτοκίνητο. 80% των καθισμάτων αυτοκινήτου δεν εφαρμόζουν σωστά στα αυτοκίνητα. Τα μωρά που ζυγίζουν λιγότερο από 13 κιλά θα πρέπει να κάθονται σε καρεκλάκι αυτοκινήτου τοποθετημένο κοιτώντας την πλάτη του καθίσματος του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση ατυχήματος το κεφάλι, ο αυχένας και η πλάτη του βρέφους πιέζονται αντίθετα από την πλάτη του καθίσματος, περιορίζοντας το μωράκι με ασφάλεια. Χρησιμοποιήστε αυτό τον τύπο καθίσματος μέχρι το μωράκι σας να φτάσει το μέγιστο βάρος και να μπορεί να κάθεται χωρίς βοήθεια. Τέλος, η ζώνη ασφαλείας 5 σημείων θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα, μέχρι το παιδάκι να φτάσει 18 κιλά (περίπου 4 ετών). Είναι πολύ δελεαστικό να μεταφέρετε το παιδάκι σας σε ένα κάθισμα χωρίς ζώνη ασφαλείας, αλλά μια ζώνη ασφαλείας 5 σημείων προσφέρει καλύτερη εφαρμογή και προστασία από μια ζώνη για ενήλικες».

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies