Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Η βουλωμένη μύτη στο μωρό!

Η βουλωμένη μύτη στο μωρό!

από kmir

voulwmeni mutiΜια βουλωμένη μύτη συνήθως προκαλείται από έναν ιό ή βακτήρια.

Του Καρελά Λάμπρου Ι. Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου, www.orlkarelas.gr

Τα αίτια περιλαμβάνουν:

Κοινό κρυολόγημα
Γρίπη
Παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα).

Η ρινική συμφόρηση τυπικά γίνεται καλά από μόνη της μέσα σε μία εβδομάδα.

Η ρινική απόφραξη μπορεί επίσης να προκληθεί από:

Αλλεργική ρινίτιδα: Τη χρήση κάποιων ρινικών σπρέι ή σταγόνων για περισσότερες από 3 ημέρες (μπορεί να επιδεινώσουν τη συμφόρηση λόγω εθισμού).

Ρινικούς πολύποδες.

Ινοκυστική νόσο.

Αγγειοκινητική ρινίτιδα.

Όταν το φράξιμο αφορά μόνο το ένα ρουθούνι και ιδίως όταν συνυπάρχουν δύσοσμες μύξες, τότε το παιδί μπορεί να έχει εισάγει κάποιο αντικείμενο (ξένο σώμα) στη μύτη.

Αν και τα αντισώματα σας βοηθούν στην προστασία του μωρού σας μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του, εφόσον το θηλάζετε, παρ’ όλα αυτά, το μωρό είναι ακόμη εκτεθειμένο και «ευάλωτο» στο κοινό κρυολόγημα.

Μέχρι τη στιγμή που το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναπτυχθεί πλήρως, τα συμπτώματά του όταν εκτεθεί σε διάφορους ιούς μπορεί να είναι πιο σοβαρά από αυτά των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων.

Η κοιλίτσα του μπορεί να αντιδράσει άσχημα και μην εκπλαγείτε αν το μωρό σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια. Η υπερβολική παραγωγή βλέννας μπορεί να ερεθίσει το στομάχι του και να αντιδράσει.

Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα ή βρογχίτιδα (μόλυνση του κατώτερου αναπνευστικού) ή και πνευμονία.

Η μόλυνση από τον ιό προκαλεί αγγειοδιαστολή και υπεραιμία, έτσι ο βλεννογόνος της μύτης του μωρού διογκώνεται και αυξάνεται η παραγωγή βλέννας, με αποτέλεσμα να βουλώνουν οι μικροσκοπικοί αεραγωγοί της μυτούλας του.

Ειδικά το βράδυ που είναι ξαπλωμένο η φλεβική στάση αυξάνει την υπεραιμία, οι δε μύξες συσσωρεύονται στο πίσω μέρος της μύτης και προς το φάρυγγα με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι πιο έντονο.

Επειδή οι ρινικές θαλάμες (οδοί) των βρεφών είναι πολύ μικρές, μπορεί ακόμα και με την παραμικρή βλέννα ή οίδημα από την μόλυνση, να φράξουν κάνοντας την αναπνοή δύσκολη.

Ένα µωρό µε βουλωµένη µύτη, δυσκολεύεται να αναπνεύσει, κλαίει και δεν κοιµάται καλά. Επίσης, δυσκολεύεται πολύ να θηλάσει ή να πιει από το µπιµπερό, αφού χρειάζεται το στόµα του για να αναπνεύσει.

Η ρινική συµφόρηση σε ένα µωρό, μπορεί να περιορίσει τους μικροσκοπικούς αεραγωγούς του κάνοντας την αναπνοή δύσκολη και µπορεί ακόµη και να απειλήσει τη ζωή του.

Ειδικότερα τα πολύ μωρά επειδή αναπνέουν μόνο με τη μύτη και δεν έχουν μάθει ακόμη να αναπνέουν με το στόμα, όταν η μύτη τους είναι βουλωμένη νιώθουν μεγάλη δυσφορία και μπορεί να κάνουν δύσπνοια.

Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές, τα περισσότερα μωρά κρυολογούν περίπου έξι φορές πριν τα πρώτα τους γενέθλια. Ο λόγος είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν λειτουργεί ακόμα καλά, και έτσι είναι πιο επιρρεπή στα κρυολογήματα.

Προσοχή όμως!

Αν το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας στο πρώτο σημάδι ασθένειας, γιατί το ανοσοποιητικό του νεογέννητου χρειάζεται περίπου 3 μήνες για να ωριμάσει και να αντιμετωπίσει τις ασθένειες.

Τα κρυολογήματα προκύπτουν κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γιατί τότε εξαπλώνονται ευκολότερα οι ιοί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους, δεν αερίζουν επαρκώς το χώρο τους, οπότε οι ιοί και τα μικρόβια δεν απομακρύνονται από το χώρο του σπιτιού και μεταφέρονται εύκολα από τον ένα άνθρωπο στον άλλο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies