Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Βοηθήστε το μωρό σας να φτάσει τα αντικείμενα!

Βοηθήστε το μωρό σας να φτάσει τα αντικείμενα!

από kmir

paixnidia proto etosΤο μωράκι μας στην ηλικία των 5-9 μηνών, ανακαλύπτει τρόπους για να φτάσει ένα αντικείμενο ή παιχνίδι που βρίσκεται μακριά του, κουνώντας το σώμα του.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Για παράδειγμα, αν θέλει να φτάσει ένα παιχνίδι, μπορεί να τεντωθεί, να κουνηθεί ή να κλίνει το κορμάκι του προς τα εμπρός, προκειμένου να το φτάσει.

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσει εξαρτάται από τις κινητικές του ικανότητες, καθώς και από την απόσταση που βρίσκεται το αντικείμενο.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό μας να φτάσει το αντικείμενο που θέλει;

Κατά τη διάρκεια των καθημερινών μας δραστηριοτήτων με το μωρό, προσπαθούμε να μη του δίνουμε συνεχώς αντικείμενα που δεν μπορεί να φτάσει.

Δίνουμε χρόνο στο μωρό μας να προσπαθήσει να φτάσει ένα αντικείμενο ή ένα παιχνίδι και δεν του τα δίνουμε όλα στο χέρι. Για παράδειγμα περιμένουμε να πάρει την πιπίλα του ή τα παιχνίδια του μπάνιου, όταν βρίσκονται μακριά του.

Βοηθάμε το μωρό μας, αν είναι απαραίτητο, αφού έχει πρώτα κάνει την προσπάθεια του

Μετακινούμε το αντικείμενο κοντά του

Δείχνουμε με ποιες κινήσεις θα μπορέσει να φτάσει το αντικείμενο

Βεβαιωνόμαστε ότι μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια που προσπαθεί να φτάσει. Αποφεύγουμε να του τα απομακρύνουμε

Εάν το μωρό μας φτάσει ένα αντικείμενο που δεν είναι κατάλληλο για παιχνίδι, του αποσπάμε την προσοχή ενώ παράλληλα προσπαθούμε να του το αντικαταστήσουμε με ένα άλλο

Ενθαρρύνουμε το μωρό μας να φτάσει πράγματα, όταν παίζει σε διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με την ηλικία και τις κινητικές του ικανότητες π.χ. όταν κάθεται στο καρεκλάκι του, αφήστε μπισκότα στο δισκάκι του. Έτσι θα τεντωθεί και θα κλίνει προς τα εμπρός προκειμένου να τα φτάσει

Η γνώμη του ειδικού:

Ενθαρρύνουμε πάντα το μωρό μας, δίνοντας του διαφορετικά ερεθίσματα και τοποθετώντας δίπλα του αντικείμενα που μπορεί να φτάσει.

Εάν παρατηρήσετε ότι το μωράκι σας δεν πιάνει ή δεν προσπαθεί να φτάσει ένα αντικείμενο, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies