Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΠροετοιμασία Βάζοντας στο… πρόγραμμα ένα μωρό

Βάζοντας στο… πρόγραμμα ένα μωρό

από kmir

prin_egkymosini_proetoimasiaΜόλις πήρατε μία από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις στη ζωή σας. Θα επιδιώξετε να μείνετε έγκυος. Θα θέλετε, λοιπόν, να κάνετε τα αδύνατα δυνατά, ώστε το μωρό να είναι υγιέστατο.

Εκτός από τις συμβουλές που θα σας δώσει ο γιατρός σας, οι προτάσεις που ακολουθούν είναι σε θέση να βοηθήσουν. Μην ανησυχείτε ωστόσο εάν η εγκυμοσύνη σας δεν είναι προγραμματισμένη. Πολλές εγκυμοσύνες ξεκινούν έτσι, η φύση όμως φαίνεται ότι ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

Προετοιμασία του εαυτού μας

Η έλευση στον κόσμο ενός ανθρώπινου πλάσματος είναι χαρμόσυνο γεγονός στη ζωή κάθε γυναίκας. Στις μέρες μας, με την ανάπτυξη αξιόπιστων μεθόδων αντισύλληψης, στο χέρι σας είναι να προγραμματίσετε τη χρονική στιγμή της εγκυμοσύνης, ώστε να είναι προετοιμασμένη από κάθε άποψη για τις αλλαγές που θα επιφέρει ο ερχομός του μωρού.

Ιατρικό ιστορικό

Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας γιατρό για συμβουλές και ένα γενικό τσεκ-απ. Μπορεί να ταυτοποιήσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου από το οικογενειακό και προσωπικό ιστορικό είτε το δικό σας, είτε του συντρόφου σας, από την εξέταση, ή από πρόσθετες εργαστηριακές εξετάσεις που ενδέχεται να σας ζητήσει να κάνετε. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τη δική σας ή του μωρού σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν πάσχετε από κάποιο νόσημα, όπως άσθμα, διαβήτη, υπέρταση ή κατάθλιψη, ίσως ήδη λαμβάνετε φάρμακα. Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να συμβουλευθείτε ειδικό γιατρό σχετικά με το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης ενόσω λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή. Ίσως κρίνει ότι θα πρέπει να αλλάξετε αγωγή, λαμβάνοντας διαφορετική, ασφαλέστερη για το μωρό. Εάν είστε άνω των 35 ετών, ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό συγγενούς ανωμαλίας, γενετικών διαταραχών ή νοητικής υστέρησης, ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε ειδικό κέντρο προγεννητικής ιατρικής.

Το ιστορικό, η εξέταση και οι ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις που θα γίνουν θα βοηθήσουν να καθοριστεί ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με πρόβλημα. Επίσης, θα συζητηθούν οι επιλογές που υπάρχουν για εξετάσεις ελέγχου κατά την εγκυμοσύνη.

Ο γιατρός σας θα θελήσει επίσης να επιβεβαιώσει ότι έχετε ανοσία στην ερυθρά και αν όχι θα σας κάνει εμβόλιο. Οι πιθανότητες για σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες-περιλαμβανομένων καρδιακών βλαβών, κώφωσης και καταρράκτη- είναι 80% στην περίπτωση που μια γυναίκα η οποία δεν έχει ανοσία στην ερυθρά, υποστεί λοίμωξη στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ζήτημα  είναι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, για να μειωθεί ο κίνδυνος γέννησης μωρού με δισχιδή ράχη. Θα πρέπει να το λαμβάνετε τρεις μήνες πριν από τη χρονική στιγμή της σχεδιαζόμενης σύλληψης και τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Όταν ο γιατρός σας δώσει το πράσινο φως, το όλο ζήτημα επαφίεται σε εσάς και το σύντροφό σας. Ίσως να μη συλλάβετε αμέσως. Ενδέχεται να περάσει ολόκληρος χρόνος μέχρις ότου συλλάβει ένα υγιές ζευγάρι. Στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου θα πρέπει να παραμείνετε υγιής, να ξεκουράζεστε επαρκώς, να ασκείστε αρκετά και να τρώτε ισορροπημένα.

Πηγή: Οδηγός εγκυμοσύνης, εκδόσεις Τερζόπουλος

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies