Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Βασικές αρχές φροντίδας μαμάς-μωρού!

Βασικές αρχές φροντίδας μαμάς-μωρού!

από kmir

mama mwro toketosΠοιες είναι οι βασικές αρχές, του διεθνούς μοντέλου φροντίδας για την μητέρα και το μωρό;

Τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας, η μητέρα και το μωρό αποτελούν μια μονάδα/ενότητα, καθώς η φροντίδα του ενός επηρεάζει τον άλλο κι αντιστρόφως.

Τα μαιευτικά τμήματα αποτελούν βασική φροντίδα υγείας και πρέπει να είναι πλήρως επανδρωμένα, εξοπλισμένα και άμεσα διαθέσιμα σε κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου.

Ο σεβασμός σε κάθε γυναίκα πρέπει να είναι η βάση κάθε μαιευτικής φροντίδας.

Η φροντίδα κάθε γυναίκας στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία θα πρέπει να εξατομικεύεται. Οι ανάγκες της Μητέρας-Μωρού είναι πάνω από τις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας, των μαιευτηρίων και των ιατρικών επιχειρήσεων.

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο θηλασμός είναι φυσιολογικές – υγιείς περίοδοι στη ζωή μιας γυναίκας και σπάνια χρήζουν πιο εντατικής φροντίδας και στήριξης.

Οι γυναίκες δικαιούνται πλήρη και αβίαστη πληροφόρηση για τα οφέλη, τους κινδύνους και τις εναλλακτικές, ώστε να πάρουν την καλύτερη απόφαση για τη φροντίδα τη δική τους και των μωρών τους.

Οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια του τοκετού επηρεάζουν τη Μητέρα-Μωρό σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Το περιβάλλον στον τοκετό (χώρος, πρόσωπα) μπορεί να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη της γυναίκας στην ικανότητά της να γεννήσει το μωρό της, να το φροντίσει και να το θηλάσει.

Κάθε επαγγελματίας υγείας έχει προσωπική ευθύνη απέναντι στη μητέρα, την οικογένεια, την κοινωνία για την ποιότητα φροντίδας που παρέχει.

Βασικές αρχές της μητρικής φροντίδας είναι η ενθάρρυνση να εκφραστεί η μητέρα, ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα και γενικότερα η δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο η γυναίκα αισθάνεται φροντίδα κι ασφάλεια.

Οι μαίες, που είναι οι πρωταρχικές επαγγελματίες υγείας για εκατομμύρια γυναίκες στις περισσότερες χώρες, έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο φροντίδας βασισμένο στη φυσιολογία, την κοινωνιολογία και την ψυχολογία της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Οι Διεθνείς αρχές του μοντέλου φροντίδας Μητέρας-Μωρού επιβεβαιώνουν ότι οι γνώσεις και οι ικανότητες των μαιών είναι βασικές και ουσιώδεις για τη φροντίδα Μητέρας-Μωρού.

Η παροχή συνεχούς φροντίδας και η ευαισθησία στις πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των γυναικών μειώνουν την πιθανότητα ψυχολογικού τραύματος και αυξάνουν την εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες υγείας.

Όταν είναι πολιτιστικά αποδεκτό, η παρουσία του πατέρα στον τοκετό μπορεί να έχει θετική επίδραση στην οικογένεια, την πατρότητα και τη σχέση του με τη μητέρα.

Οι γυναίκες μπορούν να γεννήσουν με ασφάλεια εκτός μαιευτηρίου (κέντρο φυσικού τοκετού-σπίτι), όταν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Γυναίκες με ιστορικό προηγηθείσης καισαρικής τομής, με δίδυμη κύηση ή με έμβρυα με ισχιακή προβολή, θα πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για τα οφέλη και τους κινδύνους του κολπικού τοκετού και της καισαρικής τομής.

Όλα τα μαιευτικά τμήματα θα πρέπει να ακολουθούν το Διεθνή Κώδικα για τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος.

Η παροχή επείγουσας φροντίδας, αν και βασική, δεν πρέπει να είναι η μόνη λύση για τη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

www.eutokia.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies