Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Βάφτιση: Οι υποχρεώσεις του νονού!

Βάφτιση: Οι υποχρεώσεις του νονού!

από kmir

vaftisiΕπιτέλους θα αποκτήσετε πνευματικό παιδί. Ποιες είναι όμως οι υποχρεώσεις του νονού όταν αποφασίζει να βαφτίσει;

Της Μαρίας Σκοπελίτη

Το ασήμωμα!

Όταν το μωρό γεννηθεί θα πρέπει να το ασημώσετε με ένα ματάκι ή ένα γούρι, αναλόγως της οικονομική σας κατάσταση, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν είναι χρυσό ή ασημένιο. Μπορείτε επίσης να να αγοράσετε κάποια είδη πρώτης ανάγκης, όπως πετσέτες ή σεντόνια.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να έχετε συχνή επαφή με το μωρό έτσι ώστε να σας μάθει. Θα πρέπει να το κάνετε συχνά μπάνιο για να μπορέσει να νιώσει οικεία κατά το μυστήριο.

Τι πρέπει να αγοράσετε για την βάφτιση!

– Λαμπάδα και ο στολισμός της
– 3 μικρά κεράκια
– 2 μικρές πετσέτες για το σκούπισμα των χεριών σας και του Ιερέα
– Μια μεγάλη πετσέτα για το μωρό
– Ένα σεντονάκι για να προστατέψετε τα ρούχα σας
– Σαπουνάκι
– Ένα μπουκαλάκι με αγνό παρθένο ελαιόλαδο
– Τα λαδόπανα (φανελάκι, βρακάκι, σκουφάκι)
– Τα μαρτυρικά

Τα μαρτυρικά είναι τα σταυρουδάκια που μοιράζονται στους προσκεκλημένους και καρφιτσώνονται στο πέτο. Αυτά, όπως λέει και η ετυμολογία της λέξεως «μαρτυρικά», μαρτυρούν το Μυστήριο. Τα μαρτυρικά πρέπει να είναι χριστιανικό σύμβολο.

-Ο σταυρός! Δώστε μεγάλη σημασία στο σταυρό, θα πρέπει να είναι και αισθητικά αλλά και ποιοτικά, άψογος. Αν βαφτίζετε αγόρι επιλέξτε ένα απλό σταυρό, αν είναι κορίτσι μπορείτε να διαλέξετε ένα πιο πλουμιστό σταυρό.

-Τα βαφτιστικά ρουχαλάκια, καλτσάκια και παπουτσάκια! Η παράδοση λέει ότι ο νονός δεν πρέπει να αγοράζει παπουτσάκια με την πολύ μαλακή σόλα. Το νεοφώτιστο πρέπει να φορέσει σταθερά παπούτσια που συμβολίζουν την σταθερή και γερή ζωή του.

– Κουτί ή βαλίτσα για να μπουν όλα τα παραπάνω

– Χρήματα στην εκκλησία

Τα προσκλητήρια, τον στόλισμα της εκκλησίας, τις μπομπονιέρες, τα μπαλόνια, τα γλυκά, τα αναλαμβάνουν οι γονείς. Επίσης οι γονείς, θα πρέπει να μεριμνήσουν και για το δώρο του νονού.

Να θυμάστε ότι κατά την διάρκεια των αγορών, θα πρέπει να γνωρίζετε τα χρώμα, το ύφος και το θέμα της βάφτισης.

Το μυστήριο!

Το μυστήριο της βάφτισης αρχίζει με τους γονείς, τον νονό και το μωρό να στέκονται στον πρόναο, στραμμένοι δυτικά προς την είσοδο της εκκλησίας.

Ο ανάδοχος αποτάσσεται το Σατανά, προσκυνάει το Θεό, διαβάζει το Σύμβολο της Πίστεως και ο ιερέας προστάζει τον Σατανά να απομακρυνθεί από το μωρό.

Ακολουθεί η ευχή της ονοματοδοσίας και όταν ερωτηθείτε αναφέρετε καθαρά το όνομα του παιδιού.

Στην κολυμπήθρα αφού ο Ιερέας αλείψει το μωρό με λάδι, σας το παραδίδει να το αλείψετε και εσείς με την σειρά σας.

Τώρα είναι η στιγμή που το μωρό βαφτίζεται 3 φορές στην κολυμπήθρα και χρίεται με το μύρο. Ακολουθεί ο κύκλος μαζί με την λαμπάδα του 3 φορές πάλι γύρω από την κολυμπήθρα, στη συνέχεια ο ιερέας κόβει μαλλάκια από 3 σημεία στο κεφαλάκι του.

Κρατώντας την μεγάλη πετσέτα για να τυλίξετε το παιδί και το σεντονάκι για να προστατέψετε τα ρούχα σας, το μωράκι είναι έτοιμο να φορέσει τα βαφτιστικά του ρουχαλάκια.

Αφού το ντύσετε και του φορέσετε και το σταυρό, η μητέρα θα πρέπει να προσκυνήσει 3 φορές τον νονό και να του φιλήσει το χέρι, για να πάρει το μωρό μετά το τέλος της λειτουργίας.

 

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies