Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Unicef: Ένα εκατ. παιδιά πεθαίνουν την πρώτη μέρα της ζωής τους

Unicef: Ένα εκατ. παιδιά πεθαίνουν την πρώτη μέρα της ζωής τους

από kmir

Στα βασικά ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνονται ότι:

-Περίπου οι μισές από όλες τις γυναίκες δεν λαμβάνουν τις τέσσερις συνιστώμενες ελάχιστες προγεννητικές επισκέψεις φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

-Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού ευθύνονται για περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των θανάτων νεογνών σε όλο τον κόσμο. Το 2012, ένα στα τρία μωρά (περίπου 44 εκατομμύρια) ήλθε στον κόσμο χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

– Η έναρξη του μητρικού θηλασμού μέσα σε μία ώρα από τη γέννηση μειώνει τον κίνδυνο του βρεφικού θανάτου κατά 44%, αλλά λιγότερα από τα μισά νεογέννητα σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα οφέλη του άμεσου μητρικού θηλασμού.

– Η ποιότητα της φροντίδας είναι κατάφωρα ελλιπής ακόμη και για τις μητέρες και τα μωρά που έχουν επαφή με το σύστημα υγείας.

Μια ανάλυση της UNICEF από 10 χώρες με υψηλή θνησιμότητα δείχνει ότι λιγότερο από το 10% των βρεφών που είχαν ένα εξειδικευμένο άτομο κατά τη γέννησή τους έλαβε στη συνέχεια τις επτά απαιτούμενες μεταγεννητικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρώιμης έναρξης του μητρικού θηλασμού.

Ομοίως, λιγότερο από το 10% των μητέρων που είδαν έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έλαβε το βασικό σύνολο των οκτώ προγεννητικών παρεμβάσεων.

– Οι χώρες που εμφανίζουν κάποιους από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων νεογνών παρουσιάζουν επίσης μικρή κάλυψη μεταγεννητικής φροντίδας για τις μητέρες. Αναφέρονται χαρακτηριστικά η Αιθιοπία (84.000 θάνατοι, 7% κάλυψη), το Μπανγκλαντές (77.000 θάνατοι, 27%), η Νιγηρία (262.000 θάνατοι, 38%) και η Κένυα (40.000 θάνατοι, 42%).

-Τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας κάτω των 20 ετών και άνω των 40 ετών έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Επιπλέον, η έκθεση διαπιστώνει ότι το μορφωτικό επίπεδο και η ηλικία της μητέρας έχουν σημαντική επίπτωση στις πιθανότητες επιβίωσης του μωρού της. Τα ποσοστά νεογνικής θνησιμότητας μεταξύ μητέρων με καμία εκπαίδευση είναι σχεδόν διπλάσια εκείνων με δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άνω.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός βρέφους, αυξάνονται δραματικά όταν η μητέρα του έχει διαρκή πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού», δήλωσε η Geeta Rao Gupta, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.

«Πρέπει να φροντίσουμε πως οι υπηρεσίες αυτές, όπου υπάρχουν, αξιοποιούνται πλήρως και ότι κάθε επαφή μεταξύ της μητέρας και των εργαζομένων για την υγεία πραγματικά μετράει. Πρέπει επίσης να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι προσεγγίζονται τα πλέον ευάλωτα άτομα» πρόσθεσε.

Οι ανισότητες, ιδίως όσον αφορά στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, παραμένουν υψηλές στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες: Οι γυναίκες από τα πλουσιότερα νοικοκυριά έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με εκείνες που προέρχονται από τα φτωχότερα, να γεννήσουν το μωρό τους με την επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού.

Παρά το γεγονός αυτό, η έκθεση αναφέρει ότι το χάσμα ισότητας στην παιδική θνησιμότητα κάτω των 5 ετών μειώνεται σταθερά. Σε κάθε περιοχή, εκτός από την Υποσαχάρια Αφρική, τα ποσοστά της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας μεταξύ των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας μειώνονται ταχύτερα από ό,τι στις πλουσιότερες.

Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο, οι φτωχοί εμφανίζουν μεγαλύτερα οφέλη σε απόλυτους αριθμούς στην παιδική επιβίωση, σε σχέση με τους πλουσιότερους συμπατριώτες τους.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι το χάσμα ισότητας στην επιβίωση των παιδιών συνεχίζει να περιορίζεται» είπε η Rao Gupta. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική και να τη χρησιμοποιήσουμε, για να προωθήσουμε προγράμματα που εστιάζουν τους πόρους στις πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες οικογένειες – μια στρατηγική η οποία έχει τη δυνατότητα να σώσει τον μεγαλύτερο αριθμό παιδικών ζωών» πρόσθεσε.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, UNICEF

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies