Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΔιατροφή Υγιεινή διατροφή πριν την εγκυμοσύνη

Υγιεινή διατροφή πριν την εγκυμοσύνη

από kmir

prin-egumosuniΗ διατροφή σας θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, με τροφές και θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα και για εσάς και για το μωρό σας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες C, B12, D, το φυλλικό οξύ, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άφθονο νερό. Ελέγξτε ποιες από τις τροφές που σας αρέσουν περιέχουν αυτά τα δομικά και θρεπτικά στοιχεία.

 

Θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη φυλλικού οξέος τουλάχιστον ένα μήνα πριν μείνετε έγκυος (καλύτερα τρεις μήνες) και στους πρώτους μήνες της κύησης. Φυλλικό οξύ περιέχουν τα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά και το ψωμί.

Για την υγιή ανάπτυξη δοντιών και οστών είναι αναγκαίο το ασβέστιο, καθώς και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια των ψυχρών θαλασσών, βοηθούν στην πρόληψη φλεγμονών, επιδρούν στην όραση του μωρού και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε

Στις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνονται τα μπλε τυριά, το πατέ συκωτιού, το μη παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα ή τυρί και το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο. Με τα δύο πρώτα υπάρχει ο κίνδυνος λιστερίασης και τα υπόλοιπα τοξοπλάσμωσης. Η λιστερίαση (λοίμωξη από λιστερία) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Η τοξοπλάσμωση (λοίμωξη και τοξόπλασμα) συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο για εγκεφαλική βλάβη του έμβρυου και τύφλωση.

Να μην πίνετε περισσότερο από μία με δύο δόσεις αλκοόλ μία ή δύο φορές την εβδομάδα (μία δόση ισοδυναμεί με ένα μικρό ποτήρι κρασί). Στις επιβλαβείς επιδράσεις από τις υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ στο μωρό περιλαμβάνονται η νοητική στέρηση, τα προβλήματα συμπεριφοράς και σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες. Αν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, αραιώστε το πίνοντας μεγάλες ποσότητες από άλλα υγρά. Περιορίστε την καφεΐνη σε λιγότερο από 150mg ημερησίως (ισοδύναμο με δύο φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ, τσαγιού ή ποτού τύπου κόλα). Διακόψτε το κάπνισμα και τη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων επειδή είναι επιβλαβή για το μωρό.

Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση ελλιποβαρούς βρέφους και αυξάνει τον κίνδυνο για το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Αποφύγετε τη λήψη ρετινόλης, η οποία είναι μορφή βιταμίνης Α. Περιέχεται σε αγωγές κατά της ακμής και έχει συνδεθεί με εμβρυϊκές ανωμαλίες. Αποφύγετε τα σπα γιατί προκαλούν υπερθέρμανση του σώματος. Να χρησιμοποιείτε γάντια όταν ασχολείστε με τον κήπο ή καθαρίζετε τα κόπρανα της γάτας. Τόσο το χώμα, όσο και τα κόπρανα της γάτας μπορεί να προκαλέσουν τοξοπλάσμωση.

Πηγή: Οδηγός εγκυμοσύνης, εκδόσεις Τερζόπουλος

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies