Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Twin talk=γλώσσα διδύμων

Twin talk=γλώσσα διδύμων

από kmir

TWIN TALK = ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΥΜΩΝΚάθε παιδί έχει ανάγκη να το αγαπούν για αυτό που είναι και όχι γιατί είναι δίδυμο και μοιάζει τόσο πολύ στο αδερφάκι του.

Πολύ συχνά τα δίδυμα αναπτύσσουν σχέσεις ανταγωνισμού ή αλληλεξάρτησης: Ο ένας είναι ο αρχηγός και ο άλλος ο ακόλουθος.

Της Κωνσταντίνας Γκόλτσιου, παιδίατρου-αναπτυξιολόγου, www.gkoltsiou.gr

Πολλά δίδυμα επικοινωνούν μεταξύ τους καλύτερα από ότι με τους άλλους ανθρώπους γιατί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μαζί: Μαθαίνουν πώς να διαβάζουν το ένα τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου του άλλου και πολλές φορές έχουν τη δική τους γλώσσα που κανένας άλλος δεν καταλαβαίνει (ιδιαίτερα τα μονωογενή). Έτσι συχνά δεν έχουν κίνητρα για να περιεργαστούν τον κόσμο που τους περιβάλλει ή για να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, αφού απασχολούνται το ένα με το άλλο. Δημιουργούνται έτσι πολλές φορές προβλήματα καθυστέρησης λόγου και επικοινωνίας

Είναι σημαντικό καθένα από τα δίδυμα να έχει λίγο χρόνο την ημέρα μόνο του με κάποιον από τους γονείς. Έτσι, από μικρή ηλικία μπορείτε να προσπαθήσετε να ταΐζετε το κάθε μωρό μόνο του, και να έχετε ξεχωριστή επικοινωνία μαζί του (πχ με το να παρατηρείτε ο ένας τον άλλον, να χαμογελάτε και να παρακολουθείτε πώς αντιδρά στα παιχνίδια σας), που είναι σημαντική για την μετέπειτα εξέλιξη του λόγου. Το ίδιο μπορεί να κάνουν και οι παππούδες, γιαγιάδες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Είναι γνωστό ότι τα δίδυμα προτιμούν την επαφή ένας προς έναν παρά δύο προς έναν με έναν ενήλικα. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να εξατομικευθούν, δηλαδή να διαφοροποιηθούν και να εκφραστούν ως ξεχωριστές προσωπικότητες.

Τα δίδυμα δεν είναι πάντα ευτυχισμένα όταν βρίσκονται το ένα μακριά από το άλλο, ιδιαίτερα αν έχουν αναπτύξει τις ίδιες συνήθειες στο παιχνίδι και δείχνουν σαφή προτίμηση το ένα στη συντροφιά του άλλου, γι’αυτό θα πρέπει να αρχίσετε να τα διαχωρίζετε για κάποια διαστήματα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Αν η αντίδρασή τους είναι πού έντονη, βάλτε άλλα παιδιά ή ενήλικες που τους είναι πολύ οικείοι να προσπαθήσουν να τα προσεγγίζουν σιγά-σιγά, παίζοντας με το καθένα ξεχωριστά στο ίδιο δωμάτιο ή στον ίδιο χώρο.

Αποφεύγετε να τα ντύνετε με τα ίδια ρούχα, ακόμα και τα ρούχα δίνουν ξεχωριστή προσωπικότητα στο παιδί. Το καθένα δικαιούται να έχει τα δικά του συρτάρια και ντουλάπια.

Ειδικά για τα μονοωγενή δίδυμα, είναι ευκολότερο για τους γονείς και τους συγγενείς να αναφέρονται σ’ αυτά ως «τα δίδυμα» παρά π.χ. ως «η Μαρία και η Ελένη», κάτι όμως που δεν ενισχύει την ξεχωριστή ταυτότητά τους.

Από μικρή ηλικία προσπαθήστε να τα προτρέψετε να ασχοληθούν με ξεχωριστά ενδιαφέροντα για να κάνουν και διαφορετικές παρέες.

Προσπαθήστε να περνούν από μικρά κάποιες ώρες της ημέρας χώρια. Έτσι, το παιδί που κάθεται εκείνες τις ώρες μαζί σας στο σπίτι έχει περισσότερες ευκαιρίες για επικοινωνία χωρίς να χρειάζεται να διεκδικήσει την προσοχή σας.

Ζητήστε βοήθεια από συγγενείς και φίλους-κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να έχεις πολυμελή οικογένεια!

Θυμηθείτε: αν είστε συνεπείς σε αυτά που λέτε, π.χ. να φορούν διαφορετικά ρούχα και να παίζουν με διαφορετικά παιχνίδια, θα θέλουν και εκείνα να διαφέρουν, αν διστάζετε, θα διαφωνήσουν μαζί σας και θα προτιμήσουν το αντίθετο, δηλαδή να ντύνονται και να παίζουν με τον ίδιο τρόπο.

Τα παιδιά σας πρέπει να καταλάβουν ότι τραβούν την προσοχή και το ενδιαφέρον των άλλων, όχι επειδή μοιάζουν τόσο πολύ αλλά επειδή το καθένα έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως εξάλλου κάθε άνθρωπος.

Βέβαια ένα από τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τους άλλους ανθρώπου είναι ότι είναι δίδυμα και ποτέ δεν πρέπει να απαρνιόσαστε αυτή την ιδιότητά τους ή να νιώθετε άσχημα για αυτό, αντίθετα πρέπει να το χαιρόσαστε!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies