Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΔιατροφή Τροφική δηλητηρίαση από τη γαλοπούλα: Προστατευθείτε!

Τροφική δηλητηρίαση από τη γαλοπούλα: Προστατευθείτε!

από kmir

GalopoulaΤα Χριστούγεννα είναι κατ’ εξοχήν μια περίοδος γεμάτη χαρά και καλή διάθεση.

Συγκεντρωνόμαστε με φίλους, συγγενείς και άλλα αγαπημένα πρόσωπα γύρω από το γιορτινό τραπέζι ώστε να απολαύσουμε διάφορες λιχουδιές και φυσικά τον «πρωταγωνιστή» των Χριστουγέννων, τη γεμιστή γαλοπούλα.

Δυστυχώς, όμως, τη γιορτινή διάθεση μπορεί να χαλάσει ένα αναπάντεχο κρούσμα τροφικής δηλητηρίασης.

Τα πουλερικά, όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, κατατάσσονται στα «τρόφιμα υψηλού κινδύνου» όσον αφορά τις πιθανότητες να μεταδώσουν κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό που θα προκαλέσει δηλητηρίαση.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Κέβιν Χάργκιν του βρετανικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (FSA): Την περίοδο των εορτών «αγοράζουμε πολύ περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι συνήθως, μαγειρεύουμε για περισσότερα άτομα, τα ψυγεία είναι παραφορτωμένα και δεν δουλεύουν εξίσου αποδοτικά, ενώ μένει φαγητό εκτός ψυγείο για περισσότερο χρόνο, και όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης λίγο μετά τα Χριστούγεννα».

Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αποτελεί το «συνήθη ύποπτο» για τα κρούσματα αυτά, δηλώνει η Δρ Λίσα Άκερλι, ειδικός σε θέματα υγιεινής και δημόσιας υγείας, είτε πρόκειται για το γεύμα που καταναλώνεται την ημέρα των Χριστουγέννων είτε για το φαγητό που έμεινε από τις ημέρες των εορτών και καταναλώνεται τις επόμενες ημέρες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το κοτόπουλο, το οποίο τα τελευταία χρόνια υποκαθιστά τη γαλοπούλα σε αρκετά γιορτινά τραπέζια.

Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης αυξάνεται όταν το πουλερικό δεν μαγειρεύεται σωστά, επειδή στην περίπτωση αυτή καταφέρνουν να επιβιώσουν παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα αποτελεί όμως ο κακός χειρισμός του ωμού κρέατος.

Τα περισσότερα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το καμπυλοβακτηρίδιο. Βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και σε υδάτινους πόρους, εκτιμάται όμως ότι η μετάδοσή του από τα πουλερικά ευθύνεται για τέσσερα στα πέντε περιστατικά δηλητηρίασης από τον εν λόγω μικροοργανισμό. Το καμπυλοβακτηρίδιο βρίσκεται στο γαστρεντερικό των πουλερικών και συνήθως εξαπλώνεται –για παράδειγμα στην πέτσα του– όταν σφαγιάζεται το ζώο.

Το καμπυλοβακτηρίδιο προκαλεί εμετό και διάρροια σε διάστημα δύο με πέντε ημερών (έως και δέκα) μετά την κατανάλωση του γεύματος.

Λίγα βακτήρια αρκούν για να νοσήσει κανείς και το καμπυλοβακτηρίδιο εξαπλώνεται αρκετά εύκολα, γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν μεγάλη προσοχή όταν χειριζόμαστε το ωμό κρέας.

Ένα ακόμη μικρόβιο που προκαλεί συχνά τροφική δηλητηρίαση την περίοδο των Χριστουγέννων είναι το λεγόμενο διαθλαστικό κλωστηρίδιο (clostridium perfringens), το οποίο βρίσκεται στο έδαφος και επομένως μπορεί να μολύνει διάφορες κατηγορίες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Το διαθλαστικό κλωστηρίδιο αναδεικνύεται σε κίνδυνο κυρίως στο φαγητό που έχει ξεμείνει και καταναλώνεται την επόμενη ημέρα, καθώς το μαγείρεμα σκοτώνει τα πλήρως ανεπτυγμένα βακτήρια όχι όμως και τα σπόριά τους, τα οποία μπορεί αργότερα να αναπτυχθούν σε πλήρη βακτήρια.

Τα σπόρια δεν είναι επικίνδυνα όταν εισέρχονται απευθείας στον οργανισμό, μπορεί όμως να αναπαραχθούν και να αναπτυχθούν στα αποφάγια, ιδιαίτερα εάν αυτά μείνουν εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies