Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Τροφικές αλλεργίες στα βρέφη!

Τροφικές αλλεργίες στα βρέφη!

από kmir

Πως αντιμετωπίζονται οι τροφικές αλλεργίες;

Η αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας βασίζεται στην αποφυγή του υπεύθυνου τροφικού αλλεργιογόνου. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της αλλεργίας στο γάλα η εξαίρεση των πρωτεϊνών του από την διατροφή των πασχόντων βρεφών οδηγεί όχι απλά στην αποκατάσταση της συμπτωματολογίας αλλά και στην οριστική θεραπεία. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάζονται διαιτολόγια απ’ όπου απουσιάζει το γάλα αλλά και τα προϊόντα του. Αποκλείονται όλα τα προϊόντα διατροφής που εμπεριέχουν προϊόντα γάλακτος.

Σε θηλάζοντα βρέφη αποκλείονται τα γαλακτοκομικά από τη μητέρα. Τα διαιτολόγια αποφυγής έχουν σύνθετες απαιτήσεις κυρίως στις περιπτώσεις των βρεφών καθώς απαιτείται ειδική μέριμνα για να εξασφαλίζεται ισορροπημένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και ασβεστίου. Η διαδικασία αποκλεισμού τροφών είναι πιο πολύπλοκη και ευαίσθητη σε περιπτώσεις ευαισθησίας σε πολλαπλά αλλεργιογόνα.

Στα βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδας χορηγούμε ειδικά «υποαλλεργικά γάλατα» δηλαδή σκευάσματα γάλατος με υδρολυμένη-τροποποιημένη πρωτεΐνη. Η υδρόλυση της πρωτεΐνης σε μικρότερα μόρια την καθιστά λιγότερο αλλεργιογόνο. Τα γάλατα που έχουν υποστεί εκτεταμένη υδρόλυση είναι κατάλληλα για τη θεραπεία της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα.

Συχνά υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδος μπορούν να ανεχθούν το γάλα κατσίκας. Στην πραγματικότητα το γάλα αγελάδος και το γάλα κατσίκας περιέχουν τα ίδια αλλεργιογόνα. Η δίαιτα αποκλεισμού θα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 2 ετών και σε κάθε περίπτωση μέχρι τους 12 μήνες.

Μετά από αυτό το χρόνο η πρωτεΐνη του γάλακτος μπορεί να επαναχορηγηθεί κάτω από αυστηρό ιατρικό έλεγχο που να περιλαμβάνει την άμεση ιατρική παρέμβαση στην πιθανότητα αναφυλακτικής αντίδρασης (δοκιμασία πρόκλησης).

Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί να παρατηρηθεί και σε θηλάζοντα βρέφη. Η ευαισθητοποίηση του βρέφους γίνεται μέσω των γαλακτοκομικών που καταναλώνει η μητέρα. Στις περιπτώσεις αυτές συνεχίζουμε τον μητρικό θηλασμό αλλά αποκλείουμε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή της μητέρας. Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συχνά υποχωρεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πριν τον δεύτερο χρόνο και σχεδόν πάντα πριν τον 6ο χρόνο.

Η βελτίωση των συμπτωμάτων μετά τον αποκλεισμό της ύποπτης τροφής αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της σωστής διάγνωσης. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η τροφική αλλεργία στα παιδιά τείνει να εξαφανιστεί μετά από λίγους ή περισσότερους μήνες ή έτη.

Η αλλεργία στο αυγό ή το ψάρι είναι πολύ πιο επιμένουσα. Η αλλεργία στα φιστίκια πρακτικά επιμένει για όλη τη ζωή.

Υπάρχουν τρόποι προφύλαξης από τις τροφικές αλλεργίες;

1. Μητρικός θηλασμός: Η ωφέλεια της αποκλειστικής διατροφής με θηλασμό στην πρόληψη αλλεργιών έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.

2. Αποφυγή πρώιμης εισαγωγής τροφών στο βρέφος: Η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους, εκτός του ότι διατροφικά δεν είναι σωστή παίζει αρνητικό ρόλο στην εμφάνιση αλλεργιών.

3. Υποαλλεργικά γάλατα (ΗΑ): Πρόκειται για γάλατα με μερική υδρόλυση της πρωτεΐνης του αγελαδινού γάλατος έτσι ώστε να αποφεύγεται η ευαισθητοποίηση του βρέφους. Οι μελέτες που έγιναν με ΗΑ γάλατα ως αποκλειστική διατροφή βρεφών μέχρι τους 6 μήνες έδειξαν πράγματι ότι σε βρέφη με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας προλαμβάνουν τις αλλεργικές εκδηλώσεις μέχρι την ηλικία των 5 χρόνων. Επιπλέον αυτά τα γάλατα έχουν ποιοτικά ίδια διατροφική αξία με τα κοινά βρεφικά γάλατα.

4. Απογαλακτισμός: Σε περιπτώσεις θηλασμού ο απογαλακτισμός θα πρέπει να γίνει καθυστερημένα ή αλλιώς θα πρέπει να χορηγηθεί ένα υποαλλεργικό γάλα.

5. Εισαγωγή στερεάς τροφής μετά τον 6ο μήνα.

6. Εισαγωγή του αυγού και του ψαριού στην διατροφή του παιδιού μετά τον χρόνο.

7. Δεν θα πρέπει να εισάγονται νέες τροφές όταν έχει προηγηθεί επεισόδιο οξείας γαστρεντερίτιδας, διότι αυξάνεται ο κίνδυνος ευαισθητοποίησης.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies