Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Τραύματα δοντιών από πτώση!

Τραύματα δοντιών από πτώση!

από kmir

donti xtupimaΤα ατυχήματα στην παιδική ηλικία είναι πολύ συχνά.

Του Κώστα Κομματά, παιδίατρου, www.opediatrosmou.gr

Είναι λάθος, αν μετά από ένα χτύπημα, δούμε το δόντι να έχει φύγει από τη θέση του, να περιμένουμε πότε… θα ξεπροβάλει το επόμενο μόνιμο δόντι.

Τι κάνουμε;

Σε περίπτωση τραυματισμού των χειλιών ή της γλώσσας η πρώτη μας ευθύνη είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία πιέζοντας το σημείο που αιμορραγεί με μία γάζα. Πιέζουμε το σημείο εκείνο με δύναμη, αφού έχουμε ξεπλύνει το τραύμα με άφθονο νερό της βρύσης.

Σε περίπτωση που το δόντι ξεριζώθηκε από τη θέση του, τότε:

-Πιάνουμε προσεκτικά το δόντι από την κορυφή που φαίνεται συνήθως (δηλαδή όχι από το σημείο που είναι κρυμμένο μέσα στο στόμα).

-Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό της βρύσης. Εάν το παιδί είναι μεγάλο (τουλάχιστον στο δημοτικό σχολείο – οπότε μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας) και έχουμε ψυχραιμία το καθαρό (μετά τα πλύσιμο) δόντι το ξανατοποθετούμε στη θέση του.

-Εάν όμως όπως είναι και το πιο αναμενόμενο δεν μπορούμε να δείξουμε την ψυχραιμία που απαιτείται, το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπουκαλάκι που κλείνει καλά, αφού πρώτα το μπουκαλάκι το έχουμε γεμίσει είτε με φυσιολογικό ορό (αυτές τις αμπούλες που βάζουμε στη μύτη του παιδιού) είτε με κρύο γάλα!!!

* ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΤΟ ΠΟΛΥ ΩΡΕΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, Η ΠΡΟΓΝΟΣΗ ΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΑΣΜΕΝΟΥ-ΒΓΑΛΜΕΝΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies