Αρχική ΠροτάσειςΟικογενειακά Ταξίδια Τουλίπες και διαμάντια

Τουλίπες και διαμάντια

από kmir

Τουλίπες και διαμάντιαΟλλανδία, η πιο επίπεδη χώρα της Ευρώπης, μια χώρα πανέμορφη που δημιουργήθηκε πάνω στα νερά της Βόρειας Θάλασσας, και που μεγάλα τεχνητά φράγματα την προστατεύουν, αφού βρίσκεται αρκετά μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Φανταστείτε ότι ακόμα και το Αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, Sciphol, βρίσκεται τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνειά της.

Του Παναγιώτη Ντάβου

Ύστερα από λίγες ώρες εξαιρετικής πτήσης, ξεπροβάλλει το απέραντο λουλουδένιο χαλί από τουλίπες που περιβάλλει τις τεράστιες εκτάσεις γύρω από το αεροδρόμιο. Αυτή η μαγική εικόνα έχει χιλιάδες φορές αναπαραχθεί σε ταινίες, ζωγραφικούς πίνακες και σε αφηγήσεις λογοτεχνικών έργων.

Στο Άμστερνταμ

Όταν κανείς λέει ότι ταξίδεψε στη Ολλανδία, εννοεί το Άμστερνταμ. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πόλη της Ολλανδίας, νεανική, φιλόξενη με πολύ έντονη νυχτερινή ζωή. Μια πόλη που χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Amstel, ακριβώς στο σημείο που ο ποταμός δημιουργούσε ένα φυσικό λιμάνι. Τα κανάλια που υπάρχουν, άρχισαν να φτιάχνονται για την προστασία της πόλης κυκλικά. Έτσι, σήμερα το Άμστερνταμ χωρίζεται σε 90 μικρά νησάκια που ενώνονται μεταξύ τους με περισσότερες από 400 γέφυρες.

Η καλύτερη μέθοδος να γνωρίσει κανείς το Άμστερνταμ είναι το περπάτημα, αλλά προσοχή γιατί ο μεγαλύτερος «κίνδυνος» στους δρόμους λέγεται ποδήλατο. Οι περισσότεροι κάτοικοι μετακινούνται με ποδήλατα στους πολλούς ποδηλατοδρόμους και οδηγούν τόσο γρήγορα που θέλει πολλή προσοχή.

Τα εξαιρετικά μέσα μεταφοράς, τραμ, λεωφορεία, πλοιάρια και ένα μικρό μετρό, βοηθούν ώστε να φτάσουμε παντού. Στο κανάλι Prinsngracht βρίσκεται το Riikmuseum, όπου εκτίθενται έργα μεγάλων ολλανδών ζωγράφων, «δασκάλων» όπως τους ονομάζουν, και μια μεγάλη συλλογή από πορσελάνες. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Μουσείο Vincent Van Gogh. Το κτήριο του μουσείου δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά μέσα εκτίθενται 200 πίνακες και 500 σχέδια του μεγάλου ζωγράφου.

Η βόλτα μας συνεχίζεται στο κέντρο της πόλης, που βρίσκεται το Begijnhof, ένα μεσαιωνικό τετράγωνο με τα πιο παλιά σπίτια της πόλης. Το Μουσείο των Πολιτικών Φρουρών είναι αξιοθέατο, μόνο και μόνο για το γεγονός ότι οι 15 τεράστιοι πίνακες του 17ου αιώνα εκτίθενται στον δρόμο και προστατεύονται από γυάλινη οροφή.

Επειδή όμως «νηστικό αρκούδι….», στη συνοικία Jordan, λίγο έξω από το κέντρο, βρίσκουμε μια περιοχή για νέους, όπως εμείς, που τα πολλά μαγαζιά, καφετέριες, μπαράκια και στολισμένες βεράντες, φτιάχνουν μια διάθεση «Gazelagh (χαζελάχ)», όπως λένε οι κάτοικοι, που σημαίνει χαλαρά, άνετα, ζεστά.

Όλα τα είχε η μέρα μας, και για το βράδυ η κουλτούρα μάς μάρανε. Στο περίφημο θέατρο Carre παρακολουθήσαμε μια παράσταση στα ολλανδικά βέβαια, αλλά μόνο και μόνο για να δει κανείς αυτό το καταπληκτικό κτήριο, άξιζε τον κόπο.

Η επόμενη μέρα μας ξεκινάει από την πλατεία Dam, που είναι το κέντρο της ζωής του Άμστερνταμ. Τα βασιλικά ανάκτορα δεσπόζουν ακριβώς απέναντι από το μνημείο των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Οι δύο πιο εμπορικοί δρόμοι της πόλης, Kalverstaat και Rokin, ξεκινούν από εκεί. Στη διάρκεια της μέρας επισκεφτήκαμε το κέντρο επεξεργασίας των διαμαντιών και παρακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία. Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σας συμβουλέψουν για κοσμήματα ή διαμάντια που μπορεί να αγοράσετε εκεί σε καλές τιμές (αρκεί να μην πέσετε σε συγγενή του ιδιοκτήτη).

Η βιομηχανία επεξεργασίας διαμαντιών δεν είναι η μοναδική, υπάρχει και μια παραδοσιακή βιομηχανία, «Η συνοικία με τα κόκκινα φώτα», αλλά εκεί θα περπατήσετε με δική σας ευθύνη. Στη βιομηχανία αυτή μπορούν να προστεθούν τα πολυάριθμα coffee shops που βρίσκονται σε όλη την πόλη, σχεδόν σε κάθε γωνιά, όπου επιτρέπεται η χρήση μόνο «ελαφρών ναρκωτικών».

Αξιοθαύμαστος είναι και ο τρόπος που κατασκευάζουν τα κτήριά τους. Το έδαφος είναι σαθρό. Έτσι, στα θεμέλια των κτιρίων χώνουν βαθιά στο έδαφος μεγάλους πασσάλους. Καθημερινά φροντίζουν ώστε η στάθμη του νερού στα κανάλια να μην πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο σημείο, για να μην σαπίσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο απαγορεύεται στους κατοίκους, και ιδίως στους αγρότες, να ρίχνουν οτιδήποτε στα κανάλια.

Το Δημαρχείο και το Μουσικό Θέατρο, γνωστά ως Stopera, στηρίζονται σε 3.075 πασσάλους. Φανταστείτε, λοιπόν, τι αγώνας γίνεται ενάντια στη φύση καθημερινά. Κάθε βράδυ, από τις 2 έως τις 6 το πρωί, στα κανάλια απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοιαρίων, αφού πρεσάρουν νερό από τις πηγές των ποταμών, και με ρυθμιζόμενες πόρτες κατευθύνουν τα νερά προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ούτως ώστε να καθαρίζονται.

Η βόλτα μας στα κανάλια με τα όμορφα βαποράκια ξεκίνησε από την περιοχή του σταθμού. Στις όχθες των καναλιών βρίσκονται όμορφα σπιτάκια με στενές προσόψεις, αφού, όπως μάθαμε, οι Ολλανδοί δεν πληρώνουν φόρους ανάλογα με τα τετραγωνικά, αλλά ανάλογα με τη φάτσα του σπιτιού τους. Γι’ αυτό υπάρχουν μεγάλοι γάντζοι στις στέγες, για να μπορούν να ανεβάζουν τα έπιπλά τους από τα παράθυρα. Τα ομορφότερα σπίτια βρίσκονται στο κανάλι Herrengracht, ενώ στο κανάλι Singel γίνεται το μεγάλο παζάρι των λουλουδιών.

Τρεις χιλιάδες περίπου οικογένειες έχουν αποφασίσει να ζουν σε πλωτά σπίτια, περιποιημένα και στολισμένα με όμορφα λουλούδια. Το φημισμένο σπίτι της Άννας Φρανκ βρίσκεται σε ένα από τα κανάλια, μουντό και μελαγχολικό, αν το επισκεφτεί κανείς. Κάπου στο τέλος της βόλτας μας δεσπόζει το τρικάταρτο «Άμστερνταμ», που σήμερα είναι ναυτικό μουσείο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies