Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Το χαμόγελο του μωρού & η σημασία του!

Το χαμόγελο του μωρού & η σημασία του!

από kmir

matia -xrwmaΤο νεογέννητο έρχεται στον κόσμο εφοδιασμένο με ορισμένες αντανακλαστικές αντιδράσεις.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Μέσα από αυτές εκφράζει τις ανάγκες του και προσανατολίζει τη συμπεριφορά της μητέρας, όπως το κλάμα, την προσήλωση του βλέμματος, τα ψελλίσματα, το χαμόγελο, κ.ά.

Καθοριστικό ρόλο στα κοινωνικά ενδιαφέροντα και τις διαπροσωπικές σχέσεις του βρέφους, παίζει η ανταπόκριση της μητέρας ή αυτού που το φροντίζει, στις αντιδράσεις του.

Οι αντιδράσεις αυτές επειδή είναι αντανακλαστικές και αυτόματες, αρχικά παρουσιάζονται σαν γενικές κινήσεις χωρίς καμιά επικοινωνιακή ή διαπροσωπική αξία.

Παιδιά τα οποία δεν αναπτύσσουν το επικοινωνιακό χαμόγελο, είναι ύποπτα για διαταραχές που σχετίζονται με το φάσμα του αυτισμού ΔΑΔ. Καθώς το βρέφος μεγαλώνει, αυτές οι αντιδράσεις αρχίζουν να διαφοροποιούνται από αυτόματες, αντανακλαστικές και χωρίς καμιά συνειδησιακή η επικοινωνιακή αξία, σε εκούσιες και επιλεκτικές.

Το χαμόγελο του νεογέννητου μας δίνει στοιχεία για την διαπροσωπική του ανάπτυξη καθώς είναι το πρώτο μέσο που διαθέτει για να επικοινωνήσει.

Τα στάδια!

Εξελίσσεται σε τρία διαχωρισμένα στάδια: το αντανακλαστικό ή αυτόματο χαμόγελο, το αδιαφοροποίητο κοινωνικό χαμόγελο και το επιλεκτικό κοινωνικό χαμόγελο. Μετά την γέννηση το μωρό σας μπορεί να χαμογελάσει αυθόρμητα χωρίς να αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο το κάνει. Ακόμη και από τον πρώτο μήνα, το μωρό μπορεί να χαμογελάει όταν ακούει ήχους, κυρίως γυναικείες φωνές!

Το χαμόγελο του βρέφους όμως, είναι απλά μια αδιαμόρφωτη αντίδραση στο εξωτερικό του περιβάλλον. Στον δεύτερο ως τον τέταρτο μήνα το χαμόγελο του μωρού αλλάζει,γίνεται εκούσιο και μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Γίνεται πλέον χαμόγελο με κοινωνική, διαπροσωπική και επικοινωνιακή αξία χωρίς και πάλι να εκδηλώνεται επιλεκτικά σε ένα μόνο πρόσωπο.

Μετά τον τέταρτο ή έκτο μήνα το βρέφος μπορεί να διακρίνει μεταξύ τους τα ανθρώπινα πρόσωπα και έτσι το χαμόγελο γίνεται επιλεκτικό. Το μωρό χαμογελάει μόνο σε ορισμένα πρόσωπα, και κυρίως στη μητέρα του και σε άτομα που τα γνωρίζει από την καθημερινότητα του.

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάται κάθε μητέρα, είναι ότι το χαμόγελο είναι ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας με το βρέφος και αποτελεί τις ρίζες της επικοινωνίας και στις σχέσεις που θα δημιουργήσει στην ενήλικη ζωή του.

Ανησυχητικά σημάδια που κάθε μητέρα πρέπει να γνωρίζει:

• Όταν το παιδί είναι 2 μηνών, δεν αντιδράει σε οπτικά ερεθίσματα και δεν βρίσκει ενδιαφέρον στο περιβάλλον του.

• Όταν το παιδί είναι 3 μηνών, μένει απαθή και ανέκφραστο.

• Όταν το παιδί είναι 4 έως 6 μηνών, δεν διαφοροποιεί τα πρόσωπα.

Οι μητέρες, αν παρατηρήσουν κάποιο από αυτά τα σημάδια, δεν πρέπει να πανικοβληθούν αλλά να συμβουλευτούν άμεσα τον παιδίατρο τους ή κάποιον ειδικό σε θέματα ανάπτυξης.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies