Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Το πρώτο μπάνιο του μωρού!

Το πρώτο μπάνιο του μωρού!

από kmir

PapakiΑμέσως μόλις πέσει ο ομφαλός, το μωράκι σας είναι έτοιμο για το πρώτο του μπανάκι.

Του Μάρκου Κέκκου, Παιδιάτρου

Ποια ώρα της ημέρας είναι η πιο κατάλληλη; “Το βράδυ πριν από το τελευταίο γεύμα” συμφωνούν οι περισσότερες μητέρες. “Γιατί με το μπάνιο το μωρό ηρεμεί, χαλαρώνει και κοιμάται γλυκά γλυκά”. Αυτό πάντως δεν αποτελεί κανόνα.

Πως το κάνουμε μπάνιο;

Το μπανάκι του μωρού πρέπει να γίνεται χωρίς καμία βιασύνη, μέσα σε κλίμα απόλυτης ηρεμίας και ησυχίας. Μια απότομη κίνηση ή ένας ξαφνικός θόρυβος αρκούν για να τρομάξει το μωρό και να αντιπαθήσει για πολύ καιρό το μπάνιο.

Γεμίστε την μπανιέρα με δύο έως έξι πόντους νερό και ελέγξτε τη θερμοκρασία. Είναι προτιμότερο να μην ανοίξετε τη βρύση όταν το μωρό είναι μέσα στην μπανιέρα, γιατί μπορεί να αλλάξει απότομα η θερμοκρασία του νερού. Μη ρίξετε το αφρόλουτρο μέσα στο νερό. Ακόμη και τα πιο αγνά προϊόντα μπορεί να ξεράνουν το ευαίσθητο δερματάκι του.

Πάρτε το μωράκι στην αγκαλιά σας και με πολύ απαλές κινήσεις, γδύστε το πάνω στην αλλαξιέρα ή σε κάποια άλλη επιφάνεια.

Πάρτε το πάλι αγκαλίτσα και φέρτε το κοντά στο στήθος σας για να αισθανθεί θαλπωρή και ασφάλεια, γιατί όλα τα μωράκια φοβούνται όταν είναι γυμνά. Μιλώντας του με ήρεμη και καθησυχαστική φωνή βάλτε το σιγά σιγά μέσα στην μπανιέρα.

Στη συνέχεια, θα στηρίξετε με το ένα σας χέρι το λαιμό και το κεφάλι του και με το άλλο θα αρχίσετε να το πλένετε με το γάντι ή με το χέρι σας. Ξεκινήστε από τα πιο καθαρά σημεία: το προσωπάκι του (μόνο με νερό), το εξωτερικό μέρος των αφτιών, ο λαιμός, τα χέρια, η κοιλίτσα, τα γεννητικά όργανα, τα ποδαράκια.

Όταν τελειώσετε από μπροστά, γυρίστε το μωράκι μπρούμυτα, για να πλύνετε την πλάτη και τον ποπό του. Μετά, λούστε με ειδικό σαμπουάν για μωράκια το κεφαλάκι του για να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα.

Όταν τελειώσετε, με το ελεύθερο χέρι σας θα ανοίξετε τη βρύση, θα ρυθμίσετε τη θερμοκρασία και θα ξεπλύνετε πολύ καλά το παιδί.

Δεν πρέπει να απομακρυνθείτε ούτε για ένα δευτερόλεπτο από το μωράκι την ώρα που το κάνετε μπάνιο.

Θα έχετε φροντίσει από πριν να είναι δίπλα σας όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, θα κατεβάσετε το τηλέφωνο και αν χτυπήσει το κουδούνι θα το αγνοήσετε. Τίποτα απολύτως δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή σας όσο διαρκεί το μπάνιο του μωρού.

Τυλίξτε το μωρό με μια πετσέτα και σκουπίστε το απαλά και προσεκτικά, κυρίως στα σημεία του σώματος που έχουν πτυχές και δίπλες, ο λαιμός, οι μασχάλες, τα γεννητικά όργανα και τα ποδαράκια. Σκουπίστε τα αυτάκια του με την άκρη της πετσέτας, βουρτσίστε τα μαλλάκια του, βάλτε την πάνα του και ντύστε το. Το μωράκι σας μοσχομυρίζει.

Αν το παιδάκι σας φοβάται το νερό και αντιδρά με κλάματα κάθε φορά που προσπαθείτε να το βάλετε στην μπανιέρα, μην επιμείνετε στην ιδέα τού μπάνιου. Είναι προτιμότερο να το πλένετε τοπικά λίγες ημέρες και να ξαναπροσπαθήσετε ύστερα από μία εβδομάδα.

Όταν σηκώνετε το μωρό!

Πριν σηκώσετε το μωρό πρέπει πρώτα να σας δει και να σας ακούσει. Γιατί αν το πιάσετε απότομα εκεί που δεν το περιμένει, θα αντιδράσει με το αντανακλαστικό του εναγκαλισμού, κάτι που σηματοδοτεί έντονο φόβο. Είναι προτιμότερο πριν πιάσετε το μωρό, να το προετοιμάσετε βάζοντας για λίγη ώρα τα χέρια σας από κάτω του.

Γλιστρήστε το ένα σας χέρι κάτω από το κεφαλάκι του για να το στηρίξετε καλά. Μην ξεχνάτε ότι το κεφάλι του μωρού είναι πολύ βαρύ σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του και αν αισθανθεί ότι πέφτει προς τα πίσω, το μωράκι θα φοβηθεί.

Με το άλλο χέρι κρατήστε το ποδαράκι του παιδιού. Σηκώστε το μωράκι πολύ απαλά και χαϊδεύοντας το φέρτε το κοντά στο στήθος για να αισθανθεί ασφάλεια.

Το ντύσιμο!

Η περίοδος της ελευθερίας και του γυμνισμού έληξε ανεπιστρεπτί για το αγγελούδι σας. Αν, το μωράκι σας αρνείται να συνηθίσει την καταπίεση των ρούχων και κλαίει γοερά κάθε φορά που προσπαθείτε να το ντύσετε, προσπαθήστε να βρείτε άλλες διεξόδους και τρόπους για να το πείσετε.

Πρέπει να αλλάζετε συχνά την πάνα του μωρού Μην αμελείτε να του αλλάζετε την πάνα αμέσως μόλις λερωθεί.

Πριν αλλάξετε την πάνα, θα παίρνετε το μωράκι στην αγκαλιά σας και θα το βάζετε κάτω από τη βρύση για να πλύνετε τον ποπό και τα γεννητικά του όργανα με άφθονο χλιαρό νερό.

Μη χρησιμοποιείτε κάθε φορά σαπούνι, γιατί ξηραίνει το δέρμα. Μία φορά την ημέρα είναι αρκετή.

Να σκουπίζετε πολύ προσεκτικά το μωρό. Η υγρασία ερεθίζει το δέρμα, μειώνει τη φυσική προστασία και ευνοεί τους εξωτερικούς ερεθισμούς. Να αφήνετε αρκετή ώρα το μωράκι χωρίς πάνα, έτσι ώστε να αναπνέει το δέρμα του.

Αν δείτε ότι το μωράκι σας παρουσιάζει συχνά κοκκινίλες και ερεθισμούς, δοκιμάστε να αλλάξετε πάνες. Ο ερεθισμός μπορεί να οφείλεται στο υλικό της πάνας.

Αλείψτε το ποπουδάκι του με κάποια καλή φαρμακευτική κρέμα για να προστατέψετε το ευαίσθητο δέρμα του.

Αν διαπιστώσετε ότι ο ερεθισμός διαρκεί περισσότερες από δύο ημέρες, πρέπει να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο σας, αυτός θα σας συμβουλεύσει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies