Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Το παιχνίδι στις διακοπές

Το παιχνίδι στις διακοπές

από kmir

goneis-freetimeΤο καλοκαίρι προσφέρεται για να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή με το σώμα, τις αισθήσεις, την κίνηση, την κοινωνικότητα, τη σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων.

Δεδομένου ότι η οικογένεια στις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να βρίσκεται για πολλές ώρες μαζί, θεωρούμε ότι είναι πιο εύκολο να δώσουμε στα παιδιά πράγματα που σε άλλες περιόδους δεν θα είχαμε την ευκαιρία να τα προσφέρουμε σε καθημερινή βάση.

Της Αγγελικής Φωτεινού, δραματοθεραπεύτριας-εργοθεραπεύτριας-κοινωνικής λειτουργού

Το καλοκαίρι σηματοδοτεί για μικρούς και μεγάλους μια περίοδο ξενοιασιάς, ηρεμίας κα ξεκούρασης. Οι περισσότερες οικογένειες θα επιλέξουν το πότε, αλλά και σε ποιο περιβάλλον θέλουν να πάνε για να περάσουν «όμορφα» τις διακοπές τους. Σημαντικό είναι για την ψυχική προετοιμασία, την ωρίμανση των δεξιοτήτων, αλλά και την ψυχική συνοχή της οικογένειας, οι γονείς να επιδιώξουν να ενημερώσουν εγκαίρως τα παιδιά σχετικά με τον βασικό σχεδιασμό και, εν συνεχεία, να τα βοηθήσουν να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, προκειμένου να σχεδιάσουν από κοινού τις λεπτομέρειες του «εγχειρήματος».

Αν δεν πάτε διακοπές μαζί με τα παιδιά σας:

Αν υπάρχουν ανάγκες τέτοιες που υποχρεώνουν τους γονείς ν’ απομακρυνθούν αιφνίδια από τα παιδιά, ή θα χρειαστεί να πάνε διακοπές χωρίς την παρουσία τους, δεδομένου ότι αυτές οι αποφάσεις πιθανόν να διαταράξουν τη φυσική τάξη και την καθημερινή ρουτίνα, θα χρειαστεί οι γονείς να έχουν φροντίσει για τα εξής:

• Να υπάρχουν άλλα πρόσωπα εμπιστοσύνης με τα οποία τα παιδιά να έχουν καλές σχέσεις. Στα πρόσωπα αυτά θα χρειαστεί να δοθούν οι αναγκαίες οδηγίες από τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίσταση, απέναντι στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους.

• Σημαντικό είναι να εξηγήσουν, για όσο χρειαστεί, αυτές τις αλλαγές στα παιδιά και να τα βοηθήσουν να εκφράσουν τα συναισθήματα που προκύπτουν, καθώς και να υποδεχτούν με κατανόηση τις αντιδράσεις τους.

Κατά την περίοδο που πλησιάζουν οι διακοπές της οικογένειας, εξίσου σημαντικό είναι να ενισχύσουν τα παιδιά να επιλέξουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα, ρούχα και παιχνίδια που θα ήθελαν να πάρουν μαζί τους, αλλά και να ετοιμάσουν από κοινού τις αποσκευές τους.

Σταθεροποίηση του καθημερινού πλαισίου ζωής

Αν κατά τη διάρκεια των διακοπών, η οικογένεια μεταφερθεί σ’ έναν νέο τόπο, θα χρειαστεί οι γονείς να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργία της καθημερινής ρουτίνας που θα εμπεριέχει τον αναγκαίο χώρο για τις καθημερινές δράσεις, αλλά και θα επιτρέπει τη δυνατότητα για αυτοσχεδιασμούς, για μικρές αλλαγές των σχεδίων και των προγραμμάτων της καθημερινότητας.

Σημαντικό είναι οι ενήλικες στο νέο αυτό περιβάλλον να ενισχύσουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα νέα ερεθίσματα, τα νέα πρόσωπα και τις νέες καταστάσεις.

Εκπαίδευση σε κανόνες και όρια

Κατά την περίοδο των διακοπών, μικροί και μεγάλοι έχουν έντονη επιθυμία να περάσουν καλά και, συνήθως, για πολλούς ανθρώπους αυτή η ανάγκη συνδέεται με τη ρήξη των ορίων, τις υπερβάσεις και τις υπερβολές. Από την πλευρά των γονέων θα χρειαστεί να γίνει αντιληπτό ότι τα παιδιά δεν είναι πάντα τόσο ώριμα, ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν επακριβώς τι τους συμβαίνει και αναλόγως να φροντίζουν τον εαυτό τους. Σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατόν να δείχνουν ότι περνούν καλά, αλλά στην πραγματικότητα να είναι για πολλή ώρα εκτεθειμένα σ’ ένα μεγάλο ή σε πολλά και έντονα ερεθίσματα, όπως στον ήλιο, στη ζέστη, στη θάλασσα κ.ά., τα οποία μπορεί να είναι ευχάριστα, αλλά συγχρόνως μπορεί γίνουν η αιτία για δυσαρέσκεια, γκρίνια, εκνευρισμό και κατάπτωση των δυνάμεών τους. Προς αποφυγήν αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων, θα χρειαστεί οι ενήλικες να μυήσουν, να καθοδηγήσουν και να προστατεύσουν μεθοδικά τα παιδιά, αξιοποιώντας το πλαίσιο και εισάγοντας το βασικό αξίωμα πως «για όλα τα πράγματα υπάρχουν όρια, ακόμα κι γι’ αυτά που είναι πολύ ευχάριστα».

Σε περιπτώσεις που, ενδεχομένως, κάποια παιδιά δείξουν ανησυχία και δεν είναι έτοιμα να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, θα χρειαστεί να τους δώσουμε τον αναγκαίο χρόνο να προετοιμαστούν και ν’ αποφασίσουν, μέσω της πλαισίωσης που θα εμπεριέχει την αποδοχή, την ήρεμη αντιμετώπιση, την ψυχολογική ενθάρρυνση και την ενίσχυσή μας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies