Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Το παιδί στο αυτοκίνητο!

Το παιδί στο αυτοκίνητο!

από kmir

autoΤο μωράκι σας στο αυτοκίνητο ενθουσιάζεται με τη συνεχή εναλλαγή παραστάσεων. Το παράθυρο μοιάζει με κινηματογραφική οθόνη γεμάτη από εικόνες, χρώματα, κίνηση.

Του Μάρκου Κέκκου, Παιδιάτρου

Προσοχή, όμως! Το αυτοκίνητο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα παιδάκια σήμερα. Στις χώρες του δυτικού κόσμου τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ευθύνονται για περισσότερους θανάτους παιδιών, από ότι όλες μαζί οι παιδικές ασθένειες.

Πριν βάλετε το κλειδί στη μηχανή, πρέπει να έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να ταξιδέψετε με ασφάλεια μαζί με το παιδάκι σας -ακόμη και αν η διαδρομή σας είναι διάρκειας πέντε λεπτών, π.χ., μέχρι το περίπτερο κοντά στο σπίτι σας. Εξάλλου περισσότερα από τα μισά ατυχήματα γίνονται σε κοντινές αποστάσεις.

Την ώρα που οδηγείτε, μην αφήνετε ποτέ το παιδί να… αλωνίζει μόνο του στο πίσω κάθισμα. Αν δεν οδηγείτε εσείς, μην παίρνετε το μωρό στην αγκαλιά σας. Η αγκαλίτσα της μαμάς μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση σύγκρουσης, γιατί τότε το βάρος του παιδιού σας γίνεται 30 φορές μεγαλύτερο. Αν το παιδάκι σας ζυγίζει 15 κιλά, αποκτά βάρος σύγκρουσης 350 κιλά, το οποίο είναι αδύνατον να συγκρατήσετε. Δεν μπορείτε να το προστατεύσετε ακόμη και αν περάσετε τη ζώνη ασφαλείας γύρω από το παιδί την ώρα που το κρατάτε. Ο μόνος τρόπος για να “θωρακίσετε” το μικρούλι σας από τους πιθανούς κινδύνους που το απειλούν μέσα στο αυτοκίνητο είναι το παιδικό καθισματάκι.

Είναι η σίγουρη και ασφαλής λύση, η οποία περιορίζει τον κίνδυνο τραυματισμού του παιδιού κατά 70%. Διαλέξτε, λοιπόν, το σωστό κάθισμα αυτοκινήτου, ανάλογα με το βάρος του παιδιού σας και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Η τοποθέτησή του θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τα καθισματάκια αυτοκινήτου που εφαρμόζουν στο μπροστινό κάθισμα και όταν κάθεται το μωρό έχει κατεύθυνση προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου δεν είναι κατάλληλα, όταν στη θέση του συνοδηγού υπάρχει αερόσακος ασφαλείας.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι η ζώνη ασφαλείας είναι τοποθετημένη χαμηλά στα πόδια του παιδιού, για να αποφευχθούν τραυματισμοί στο υπογάστριο σε περίπτωση ατυχήματος.

Τις ζεστές ημέρες, πριν βάλετε το παιδάκι στο κάθισμα, πρέπει να ελέγχετε προηγουμένως με το χέρι σας μήπως τα μεταλλικά μέρη της ζώνης έχουν υπερθερμανθεί τόσο από τον ήλιο ώστε να υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ερεθισμό ή ελαφρύ έγκαυμα στο ευαίσθητο δερματάκι του.

Τόσο για τη δική σας ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια του παιδιού σας, το συστηματικό σέρβις στο αυτοκίνητό σας και η διατήρησή του πάντα σε καλή κατάσταση είναι απαραίτητα.

Εννοείται, βέβαια, ότι πρέπει να οδηγείτε προσεχτικά, τηρώντας σχολαστικά όλους τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας -για τη δική σας ασφάλεια αλλά και για να δώσετε το καλό παράδειγμα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies