Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Το παιδί που κλέβει!

Το παιδί που κλέβει!

από kmir

93232635Η μητέρα ενός παιδιού 10 ετών, μου τηλεφώνησε τρομαγμένη για να μου αναφέρει ότι το παιδί της έκλεβε και να μου ζητήσει βοήθεια.

Του Κώστα Νταλούκα, Παιδιάτρου

Μου δήλωσε ότι παρότι ο πατέρας του το είχε τιμωρήσει αυστηρά, εκείνο συνέχιζε την παραβατική του συμπεριφορά.

Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία του γονιού που θα ανακαλύψει ότι το παιδί του κλέβει. Ανησυχεί γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που το οδηγεί να κλέβει και ακόμα χειρότερα, φοβάται ότι η συμπεριφορά του αυτή είναι που θα το κάνει εγκληματία αργότερα στην ζωή του.

Ας ησυχάσουμε και ας δεχθούμε ότι είναι «φυσιολογικό» για τις μικρές ηλικίες να «κλέψουν» κάτι που τους έκανε εντύπωση ή που το επιθυμούν.

Τα παιδιά συνήθως πρέπει να φτάσουν την ηλικία των τριών έως πέντε ετών για να καταλάβουν ότι δεν είναι αποδεκτή σαν πράξη η κλεψιά, να πάρουν δηλαδή ένα αντικείμενο που ανήκει σε κάποιον άλλο. Σχεδόν όλα τα παιδιά στις ηλικίες αυτές έχουν πάρει (κλέψει) με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αντικείμενα που δεν ήταν δικά τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην ηλικία αυτή τα παιδιά είναι συνήθως εγωκεντρικά. Αισθάνονται ότι μπορούν να πάρουν οτιδήποτε θέλουν χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι κακό. Η τιμωρία στην ηλικία αυτή είναι ανώφελη και δεν θα πρέπει να επιβάλλεται. Αντίθετα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αρχίσετε να μαθαίνεται στο παιδί σας τα δικαιώματα των άλλων.

Αν και για την μέχρι των πέντε ετών ηλικία η κλεψιά είναι αποδεκτή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την υποστηρίξουμε και να μη πούμε τίποτε στο παιδί μας. Οι γονείς πρέπει από νωρίς να αρχίσετε να λέτε στα παιδιά σας για τα δικαιώματα που έχει ο καθένας στην περιουσία του όπως και για το πώς η κοινωνία μας αντιμετωπίζει το θέμα αυτό.

Πρέπει να τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι το να κλέψουν κάτι που δεν έχουν για να το πληρώσουν, είναι μια κακή πράξη και βλάπτει κάποιους άλλους ανθρώπους. Αν το παιδί σας για παράδειγμα έκλεψε μια σοκολάτα, πρέπει να το βοηθήσετε να την δώσει πίσω. Αν ήδη την έφαγε, τότε πηγαίνετε με το παιδί σας πίσω στο κατάστημα, πείτε του να ζητήσει συγνώμη και πληρώστε τη.

Μέχρι την ηλικία των 6 ετών το παιδί θα είναι σε θέση να καταλάβει καλύτερα την σημασία της ιδιοκτησίας. Αρχίζουν επίσης να αντιλαμβάνεται ότι η κλεψιά είναι κακή πράξη.

Μόλις το παιδί σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται την σημασία της ιδιοκτησίας και της κλεψιάς, πρέπει να αρχίσετε να βάζετε τους κανόνες καθώς και την επακόλουθη τιμωρία για την συμπεριφορά αυτή.

Ας δούμε όμως γιατί τα παιδιά κλέβουν!

Τα παιδιά μπορεί να κλέψουν για διάφορες αιτίες. Οι αιτίες αυτές μπορεί να είναι διαφορετικές για το κάθε παιδί.

– Η ατιμωρησία και η σιωπηλή αποδοχή τέτοιων πράξεων όπως η αφαίρεση αντικειμένων από άλλους, μπορεί να ενισχύσουν ή και να αποτελέσουν την αιτία που το παιδί σας θα συνεχίζει να κλέβει.

– Τα παιδιά σας παρακολουθούν και σας αντιγράφουν. Αν εσείς οι ίδιοι έχετε χαλαρές απόψεις για την κλεψιά, τότε και το παιδί σας θα κάνει το ίδιο. Αν εσείς πάρετε από κάπου ένα αντικείμενο με την δικαιολογία ότι «περισσεύει» τότε διδάσκετε και στο παιδί σας ότι η κλεψιά κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις είναι αποδεκτή.

– Στα παιδιά μας μετά την ηλικία των 6 ετών, τους δίνουμε χαρτζιλίκι και τους μαθαίνουμε την σωστή διαχείριση των χρημάτων. Μάθετε στα παιδιά σας ότι δεν μπορούν να έχουν ότι θέλουν αλλά μόνο αυτά που μπορούν να αγοράσουν με το χαρτζιλίκι τους.

– Τα παιδιά επηρεάζονται πολύ από τους συνομηλίκους τους. Κάποια από τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να κλέβουν επειδή κάποιοι από τους φίλους τους κλέβουν και με τον τρόπο αυτό θέλουν και αυτοί να γίνουν αρεστοί και αποδεκτοί από την παρέα τους ή για να κάνουν δώρα στην οικογένεια ή σε φίλους.

– Κάποιες φορές, εκτός από την κλεψιά, μπορεί να υπάρχουν και άλλα προβλήματα στην συμπεριφορά του παιδιού που να μην φαίνονται σε μια επιπόλαια θεώρηση.

– Προσπαθήστε να κρατάτε την ισορροπία ανάμεσα στα αδέρφια. Κάποια από τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να κλέβουν στην προσπάθεια τους να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην περίπτωση που κάποιο από τα αδέρφια τους απολαμβάνει μεγαλύτερης στοργής ή δώρων ή προσπαθώντας να επισύρουν την προσοχή των γονιών.

Αν οι γονείς πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, τις περισσότερες φορές η κλεψιά σταματάει καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies