Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Το παιδί που δε βάζει βάρος!

Το παιδί που δε βάζει βάρος!

από kmir

dermatitidaΗ αναγνώριση διαταραχών ανάπτυξης στη βρεφική-παιδική ηλικία αποτελεί συχνό διαγνωστικό πρόβλημα. Από μελέτες 2-25% των παιδιών παρουσιάζουν προβλήματα πρόσληψης βάρους τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Της Καφρίτσα Παναγιώτας, Παιδογαστρεντερολόγου, www.gastropediatrics.gr

Η μη έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει απώτερες επιπτώσεις στη σωματική και νοητική εξέλιξη. Αρχικά χρειάζεται αναγνώριση του προβλήματος, αναζήτηση της παθογένειας και τελικά σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία.

Ορισμός!

Ο ορισμός της ανεπαρκούς πρόσληψη βάρους συνίσταται σε οιανδήποτε παρέκκλιση από τις παρακάτω παραμέτρους:

Βάρος σώματος < 3η ΕΘ

Έκπτωση σωματικού βάρους κατά 2 σταθερές αποκλίσεις
Βάρος σώματος < 80% του ιδανικού βάρους για το ύψος
Δείκτης μάζας σώματος < 3η ΕΘ

Αίτια!

H αιτιοπαθογένεια ποικίλει, ενώ οργανικά και μη οργανικά (ψυχοκοινωνικά) αίτια μπορεί να ενέχονται. Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί αν πρόκειται για φυσιολογική παραλλαγή της ανάπτυξης.

Στη φυσιολογική παραλλαγή ανάπτυξης ανήκουν:

Η Γενετικά καθορισμένη καθυστέρηση ανάπτυξης όπου τα βρέφη γεννιούνται με φυσιολογικό η και χαμηλό βάρος γέννησης, οι γονεϊκές εκατοστιαίες θέσεις είναι χαμηλές και τα βρέφη μεγαλώνουν και αυτά στις κατώτερες εκατοστιαίες θέσεις.

Ιδιοσυστασιακή καθυστέρηση: Τα βρέφη γεννιούνται με φυσιολογικό ή και χαμηλό βάρος γέννησης, οι γονεϊκές εκατοστιαίες θέσεις είναι φυσιολογικές ενώ παρουσιάζουν πτώση βάρους μέχρι τον 6o μήνα ζωής και στη συνέχεια ακολουθούν την θέση αυτή χωρίς πρόβλημα.

Αναπληρωματική καθυστέρηση της ανάπτυξης (catch-down growth). Αυτό αφορά βρέφη που γεννιούνται με μεγάλο βάρος γέννησης, οι γονεϊκές εκατοστιαίες θέσεις είναι φυσιολογικές και τα βρέφη παρουσιάζουν πτώση βάρους μετά τον 6 μήνα ζωής και στη συνέχεια ακολουθούν την θέση αυτή χωρίς πρόβλημα.

Και τέλος τα πρόωρα βρέφη τα οποία γεννιούνται με φυσιολογικό για την ηλικία κύησης βάρος και χρειάζονται πάντοτε διόρθωση στις εκατοστιαίες θέσεις για να μη θεωρείται ότι έχουν πρόβλημα ανάπτυξης.

Οι παθολογικοί μηχανισμοί ανεπαρκούς πρόσληψης βάρους συνίστανται σε:

-Μη ικανοποιητική πρόσληψη θερμίδων
-Μειωμένη απορρόφηση ή πέψη θρεπτικών συστατικών
-Αυξημένη απώλεια θρεπτικών συστατικών
-Υπερβολική κατανάλωση ενέργειας
-Ελαττωματική χρήση ενέργειας

1.Μη ικανοποιητική πρόσληψη θερμίδων προκύπτει όταν:

Α. Η τροφή δεν είναι διαθέσιμη, είτε λόγω ακατάλληλου τρόπου παρασκευής, ή υπάρχουν ακατάλληλες διαιτητικές συνήθειες ή λανθασμένη τεχνική σίτισης ή ακόμη και ύπαρξη διαταραχής στη σχέση γονέα-παιδιού.

Β. Υπάρχει έλλειψη όρεξης ή δυσκολία στη σίτιση που μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη χρόνιου νοσήματος όπως συγγενείς ανωμαλίες, νόσοι ΚΝΣ, αναιμία καθώς η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τέλος η ύπαρξη στοματοκινητικής δυσλειτουργίας.

2. Μειωμένη απορρόφηση ή πέψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκληθεί από παγκρεατική – ηπατική ανεπάρκεια σε καταστάσεις όπως η κυστική ίνωση ή ηπατοπάθεια.

Επίσης εντεροπάθεια που οφείλεται σε κοιλιοκάκη, τροφική αλλεργία αλλά και το βραχύ έντερο προκαλούν μειωμένη απορρόφηση της τροφής.

3. Αυξημένη απώλεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να επέλθει είτε από το πεπτικό με εμετούς η διάρροιες είτε από τους νεφρούς

Εμετοί

Γαστρεντερικό: ΓΟΠ, απόφραξη, ΚΝΣ: αυξημένη ενδοκράνια πίεση, φάρμακα

Συστηματικά νοσήματα: λοιμώξεις, ουρολοίμωξη, μεταβολικές διαταραχές
Διάρροια-Δυσαπορρόφηση
Κοιλιοκάκη, ΙΦΝΕ, αλλεργική εντεροπάθεια, κολίτιδα, κυστική ίνωση
Απώλειες από τα νεφρά
Νεφρική ανεπάρκεια/ σωληναριακή οξέωση, άποιος διαβήτης, Σ. διαβήτης.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies