Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη Το παιδί μου δεν λέει το /σ/, τι να κάνω;

Το παιδί μου δεν λέει το /σ/, τι να κάνω;

από kmir

child-reading-a-storyΚαθώς το μικρό σας μεγαλώνει, οι γονείς συνήθως παρατηρούν πως δεν μιλάει όπως τα υπόλοιπα παιδιά αντίστοιχης ηλικίας.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Αρχικά, αυτός ο τρόπος ομιλίας του παιδιού τους μοιάζει να είναι χαριτωμένος και όλοι σκέφτονται, πως το παιδί θα μιλήσει κάποια στιγμή σωστά.

Γιατί το παιδί μου δεν λέει το /σ/;

Οι αρθρωτικές δυσκολίες δεν έχουν ακριβή αίτια, μπορεί να οφείλεται σε ανωριμότητα του φωνολογικού συστήματος ή απλώς το παιδί μπορεί να έχει μάθει λανθασμένα τα φωνήματα από το περιβάλλον του. Το παιδί δυσκολεύεται ή δεν ξέρει πώς να τοποθετήσει την γλώσσα, τα δόντια και τα χείλη ώστε να παράγει σωστά ένα φώνημα. Διαταραχές όπως η απώλεια ακοής, χαμηλό νοητικό ή καταστάσεις όπως δομικές,ορθοδοντικές ή νευρολογικές ανωμαλίες μπορούν να επηρεάσουν την άρθρωση.

Εάν το παιδί είναι σε ηλικία 4.6-5 ετών, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες και παρόλα αυτά δυσκολεύεται να πει το /σ/ τότε είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε έναν ειδικό για αξιολόγηση.

Θα μάθει να λέει σωστά το /σ/ και πόσο καιρό θα χρειαστεί;

Η θεραπεία για την εκμάθηση του φωνήματος /σ/, αν βέβαια δεν συνυπάρχουν άλλες διαταραχές, με την βοήθεια λογαθεραπευτή είναι πάντα επιτυχής. Δεν μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε ακριβώς το πόσο καιρό θα χρειαστεί.

Η διάρκεια ενός θεραπευτικού προγράμματος για την εκμάθηση του /σ/ ποικίλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

– Την εμπειρία του λογοθεραπευτή
– Την καλή σχέση – συνεργασία λογοθεραπευτή και παιδιού
– Την προσπάθεια που κάνει το ίδιο το παιδί
– Ενίσχυση – βοήθεια που προσφέρουν οι γονείς στο σπίτι

Τι να κάνω όταν το παιδί μου δεν λέει το /σ/;

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μάθει παίζοντας. Χρησιμοποιήστε παιχνίδια, εικόνες, αντικείμενα, τραγούδια και βάλτε φαντασία σε ότι κάνετε.

Το παιδί σας θα διασκεδάσει και σεις θα έχετε περάσει μαζί του δημιουργικό χρόνο βοηθώντας το να μιλήσει σωστά.

Επισκεφτείτε άμεσα έναν ειδικό και ζητήστε τη γνώμη του. Όσο πιο νωρίς το παιδί σας ξεκινήσει λογοθεραπεία τόσο καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα θα έχει.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies