Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΓονιμότητα Το κάπνισμα και η γονιμότητα!

Το κάπνισμα και η γονιμότητα!

από kmir

kapnisma gonimotitaΕίναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών, στην αναπαραγωγική ηλικία τους κατά την οποία θέλουν να κάνουν παιδί, είναι τακτικοί καπνιστές.

Αρκετοί από αυτούς βέβαια δεν έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα γονιμότητας, παρά την κακή συνήθεια του τσιγάρου.

Του δρ. Νίκου Ναούμ, Χειρουργόυ Γυναικολόγου, Ειδικευμένος στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, www.ananeosi.gr

Αν όμως προκύψει κάποιο πρόβλημα και η γυναίκα καθυστερεί να μείνει έγκυος, τότε σίγουρα τίθεται το ερώτημα «κατά πόσο το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη σύλληψη»…

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, πρέπει να πούμε ότι τα προβλήματα γονιμότητας προκύπτουν από διάφορους παράγοντες και όχι μόνο από έναν… Το τσιγάρο όμως σίγουρα, μπορεί να είναι ένας από αυτούς, επηρεάζοντας τόσο τη γυναίκα, όσο και τον άντρα.

Το κάπνισμα και η ανδρική γονιμότητα!

Είναι αλήθεια ότι το κάπνισμα είναι πιο βλαβερό για τη γυναίκα απ’ ό,τι για τον άνδρα, όσον αφορά την ικανότητα γονιμότητας. Ωστόσο είναι αποδεδειγμένο ότι και στον άντρα μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και επιδρά αρνητικά στην μορφολογία και την κινητικότητα του σπέρματος.

Συγκεκριμένα, επηρεάζει τόσο την πυκνότητα και τη μορφολογία, όσο και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Με άλλα λόγια είναι πιθανό ότι ένας συστηματικός καπνιστής καθυστερεί να τεκνοποιήσει σε σχέση μ’ έναν άντρα που δεν καπνίζει.

Το κάπνισμα και η γυναικεία γονιμότητα!

Στις γυναίκες το κάπνισμα επιδρά στον εμμηνορυσιακό κύκλο, προκαλώντας χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Επιπλέον επηρεάζει τη λειτουργικότητα των σαλπίγγων μειώνοντας την κινητικότητα και βέβαια μειώνει σημαντικά την ποιότητα και την βιωσιμότητα των ωαρίων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι καπνίστριες πριν ακόμα μείνουν έγκυες, έχουν τις προϋπoθέσεις μιας εγκυμοσύνης με προβλήματα. Ακόμη κι αν μια γυναίκα καταφύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αν είναι μη καπνίστρια, είναι αποδεδειγμένο ότι έχει διπλάσιες πιθανότητες επιτυχίας απ’ ό,τι αν είναι καπνίστρια.

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια βλαβερή για την υγεία όλων μας, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.

Αν η επιθυμία σας να γίνετε γονείς σταθεί αφορμή για να κόψετε το τσιγάρο –είτε αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, είτε όχι- το κέρδος είναι δεδομένο!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies