Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Το φάσκιωμα του μωρού!

Το φάσκιωμα του μωρού!

από kmir

BabyGirlHairDoΤο φάσκιωμα είναι μια παλιά παράδοση και το μόνο που χρειάζεστε είναι μια λεπτή κουβέρτα και ένα έξυπνο δίπλωμα.

Ο ακατάλληλος, όμως τρόπος φασκιώματος μπορεί να οδηγήσει σε δυσπλασία του ισχίου ή αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου. Το μωρό, όταν είναι στη μήτρα έχει τα πόδια του σε εμβρυϊκή στάση, με τα πόδια λυγισμένα προς τα πάνω και σταυρωμένα.

Του Βουδούρη Ελευθέριου, Παιδιάτρου, pedvoudouris.blogspot.gr

Ξαφνική τοποθέτηση των ποδιών σε ευθεία γραμμή μπορεί να χαλαρώσει τις αρθρώσεις και να καταστρέψει τον μαλακό χόνδρο της κοτύλης.

Όταν φασκιώνεται το μωρό, πρέπει να δοθεί προσοχή να φασκιωθεί κατάλληλα, με σωστό τρόπο, για να είναι ασφαλές και υγιές.

Για να μπορεί το φάσκιωμα να επιτρέψει την υγιή ανάπτυξη του ισχίου, τα πόδια πρέπει να μπορούν να κινούνται στην άρθρωση του ισχίου προς τα επάνω και προς τα έξω. Η θέση αυτή επιτρέπει την φυσική ανάπτυξη των αρθρώσεων του ισχίου.

Τα πόδια του μωρού δεν πρέπει να τοποθετούνται ευθεία κάτω, να τυλίγονται σφιχτά και να πιέζονται μεταξύ τους.

Γιατί να φασκιώσετε το μωρό σας;

Αν και δεν συμφωνούν όλοι με το φάσκιωμα των μωρών, πολλοί πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει την πρακτική αυτή στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς εθεωρείτο ότι το αίσθημα να “περικλείεσαι” ή να βρίσκεσαι σφιχτά μέσα σε μια κουβέρτα βοηθούσε τα μωρά να ηρεμήσουν ή να είναι λιγότερο ανήσυχα και επίσης τα βοηθούσε να κοιμηθούν.

Πιστεύεται ότι έχει αυτή την δράση γιατί μιμείται με κάποιο τρόπο τον περιορισμένο χώρο της μήτρας και για το λόγο αυτό σταματά το μωρό να έχει το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος

Πώς να φασκιώστε το μωρό σας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φασκιώσετε το μωρό.
Σχήμα διαμαντιού
Σχήμα τετράγωνο
Σάκος φασκιώματος

Χρησιμοποιώντας το σωστό μέγεθος κουβέρτας θα κάνει την δουλειά σας ποιο εύκολη. Μια κουβέρτα 100 χ 100 εκατοστά είναι πολύ καλή. Αν το μωρό σας είναι μεγάλο, θα διπλώσετε λιγότερο και αντίθετα αν το μωρό σας είναι μικρότερο θα διπλώσετε μεγαλύτερο μέρος.

Για το φάσκιωμα επιλέξτε μια ελαφριά βαμβακερή κουβέρτα. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι η πλεκτή ή βαριά μάλλινη (fleece) κουβέρτα.

Φροντίσετε να μην είναι το μωρό πολύ σφιχτά.

Τρόπος 1. Σχήμα διαμαντιού!

Βήματα:

Απλώστε μια κουβέρτα σε μια επίπεδη επιφάνεια. Τακτοποιείστε την σε σχήμα διαμαντιού.
Διπλώστε την πάνω γωνία της κουβέρτας. Η πτυχή στην κορυφή πρέπει να είναι περίπου όσο είναι το ύψος του μωρού.
Ξαπλώστε το μωρό πάνω στην κουβέρτα, έτσι που οι ώμοι του μωρού είναι στην πτυχή (άκρη) της κουβέρτας.

Με ήπιες κινήσεις, βάλτε το δεξί χέρι το μωρού, ελαφρά λυγισμένο στον αγκώνα, στο πλάι του σώματος του.
Πάρτε την δεξιά γωνία της κουβέρτας και φέρτε την πάνω από το στήθος του μωρού και βάλτε την κάτω από την πλάτη του μωρού. Η κουβέρτα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτά για να κρατήσει το χέρι του μωρού στην θέση του.

Βάλτε το αριστερό χέρι του μωρού, ελαφρά λυγισμένο στον αγκώνα, κάτω στο πλάι του σώματος του και κρατήστε το εκεί.

Πάρτε το κάτω μέρος της κουβέρτας και φέρτε προς τα πάνω με κατεύθυνση προ το κέντρο των ώμων του μωρού. Βάλτε την κουβέρτα πίσω από τον αριστερό ώμο του μωρού. Αφήστε αρκετό χώρο στο κάτω μέρος έτσι που το μωρό θα μπορεί να κινεί τα πόδια του. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η υπερθέρμανση του μωρού και η δυσπλασία του ισχίου του μωρού.

Βάλτε το ένα χέρι σας πάνω στο στήθος του μωρού για να κρατήσετε την κουβέρτα στη θέση της. Με το άλλο χέρι σας, πιάστε το άλλο άκρο της κουβέρτας και φέρτε το πάνω στο στήθος, περίπου 10 cm από το λαιμό του μωρού και διπλώστε το εκεί. Πρέπει να έχετε δημιουργήσει έτσι το σχήμα V.

Με το δεξί σας χέρι πάρτε την δεξιά γωνία της κουβέρτας, η οποία πρέπει να είναι κάπου κοντά στα πόδια του μωρού και βάλτε τη πάνω από το δεξί ώμο του μωρού.

Μπορείτε να φασκιώσετε το μωρό σας με τρόπο που θα αφήνει τα χέρια του ελεύθερα, έτσι που μπορεί να θηλάζει τα δάκτυλα του και να ηρεμεί μόνο του.

-Φέρτε τα χέρια του μωρού λυγισμένα στους αγκώνες πάνω στο στήθος του έτσι που τα άκρα χέρια του είναι προς τα επάνω στο πρόσωπο του.

-Όταν θα τυλίγεται την πρώτη γωνία της κουβέρτας πάνω από το σώμα του μωρού, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια του είναι χωμένα μέσα και τα άκρα χέρια του προβάλλουν στην κορυφή.
-Τα υπόλοιπα βήματα είναι τα ίδια με τα παραπάνω.

2. Σχήμα τετράγωνο!

Βάλτε την κουβέρτα σε σχήμα τετράγωνο.
Τοποθετήστε το μωρό στο κέντρο της κουβέρτας.
Πάρτε την μια άκρη της κουβέρτας και φέρτε την πάνω από το στήθος του μωρού και ασφαλίστε την πίσω από τον ώμο του μωρού. Τα χέρια του μωρού είναι λυγισμένα πάνω στο στήθος του.
Έπειτα, πάρτε την άλλη άκρη της κουβέρτας και βάλτε την πίσω από τον άλλο ώμο του μωρού.
Διπλώστε τη κουβέρτα αν προεξέχει πολύ προς το πρόσωπο το μωρού.
Στη συνέχεια, πάρτε το κάτω μέρος της κουβέρτας και φέρτε την προς τα επάνω, χώνοντας τα άκρα της στην πλάτη του μωρού. Φροντίστε να υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια του μωρού, για να μπορεί να τα κινεί ελεύθερα.

3. Σάκος φασκιώματος!

Υπάρχουν ειδικοί υπνόσακοι σχεδιασμένοι για φάσκιωμα. Οι υπνόσακοι αυτοί πρέπει να έχουν χαλαρό θύλακα για τα πόδια του μωρού, για να μπορούν να κινούνται άνετα. Ακόμη και αυτά τα εμπορικά προϊόντα μπορεί να περιορίσουν τα πόδια αν δένονται γύρω από τους μηρούς.

Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να φασκιώνω το μωρό;

Καθώς θα μεγαλώνει το μωρό σας, όλο και λιγότερο θα χρειάζεται να το φασκιώνεται, καθώς θα νοιώθε πιο άνετα στον έξω κόσμο.

Τα περισσότερα μωρά θα σας πουν μόνα τους πότε είναι έτοιμα να σταματήσετε το φάσκιωμα, αντιδρώντας σε αυτό με κλωτσιές και αντίσταση. Όταν το μωρό θα είναι ενός μηνός, το φάσκιωμα πρέπει να διατηρείται στο ελάχιστο, για να μην εμποδίσει την ανάπτυξη του μωρού και την κινητικότητα του.
Το φάσκιωμα είναι μια πολύ καλή τεχνική ηρεμίας, που έχει καλύτερα αποτελέσματα στη διάρκεια των πρώτων 6 με 8 εβδομάδων της ζωής

Συμβουλές:

-Βάζετε το φασκιωμένο μωρό πάντοτε να το για ύπνο στην πλάτη του (ανάσκελα)- Ποτέ μπρούμυτα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του συνδρόμου του ξαφνικού θανάτου των βρεφών.

-Μην καλύπτετε το πρόσωπο του μωρού, μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και πνιγμονή.

-Χρησιμοποιείτε μια ελαφριά βαμβακερή κουβέρτα.

-Το φασκιωμένο μωρό δεν πρέπει να μπορεί να γυρίσει μπρούμυτα, γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος πνιγμονής.

-Επίσης βεβαιωθείτε ότι φασκιώσατε το μωρό καλά: αν η κουβέρτα ξετυλιχθεί, θα είναι χαλαρή στην κούνια με το μωρό, που και αυτό είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον ξαφνικό θάνατο των μωρών.

-Μην το τυλίγεται πάρα πολύ σφιχτά. Τόσο όσο να μην μπορεί να κινηθεί.

-Το φάσκιωμα μπορεί να ανακουφίσει τα μωρά με κολικούς.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies