Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Το φαρμακείο των διακοπών για το δέρμα

Το φαρμακείο των διακοπών για το δέρμα

από kmir

 

Εγκαύματα

Αναφέροντας έγκαυμα τους καλοκαιρινούς μήνες, σκεφτόμαστε το ηλιακό έγκαυμα. Τονίζεται ότι είναι αδικαιολόγητο να επιτρέψουμε να συμβεί ηλιακό έγκαυμα στο παιδί μας. Είναι σήμερα επιβεβαιωμένο ότι η εμφάνιση μελανώματος, που είναι ο χειρότερος καρκίνος στον άνθρωπο, σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία. Η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο σχετίζεται επίσης με πρόωρη γήρανση του δέρματος και επιθηλιώματα. Επομένως, η ηλιοπροφύλαξη πρέπει να αρχίζει από τη βρεφική ηλικία και να αποτελεί τρόπο ζωής για όλη την οικογένεια.

Τι μέτρα, όμως, πρέπει να λαμβάνονται;

1) Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ.-3 μ.μ., επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη Γη σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι εντονότερη.

2) Όταν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο, στις επιτρεπόμενες ώρες, να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος.

Το αντιηλιακό να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15, η επάλειψη να γίνεται 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες. Όταν το παιδί μπαινοβγαίνει στη θάλασσα, η χρήση αντιηλιακού πρέπει να είναι συχνότερη. Τα αντιηλιακά περιέχουν χημικά φίλτρα που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ή φυσικά φίλτρα που την αντανακλούν. Στα παιδιά συνιστώνται αντιηλιακά από φυσικά φίλτρα. Για να καταλάβετε ποια είναι, αφήνουν πάντα στο δέρμα ένα άσπρο φιλμ. Επισημαίνεται ότι το αντιηλιακό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στην παραλία, αλλά οπουδήποτε εκτεθούμε στον ήλιο (παιδική χαρά, βόλτα κ.α.).

Τονίζεται ότι α) τα αντιηλιακά δεν χρησιμοποιούνται σε μωρά έως 6 μηνών. Τα μωρά έως 6 μηνών απλώς δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, β) τα περισσότερα αντιηλιακά έχουν διάρκεια ζωής περίπου δύο χρόνια. Επομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντιηλιακό της προηγούμενης χρονιάς, αν βέβαια το είχατε σε δροσερό μέρος (θερμοκρασία μικρότερη από 25o C), γ) εκτός από το αντιηλιακό, στα μέτρα ηλιοπροφύλαξης περιλαμβάνονται πλατύγυρο καπέλο, ανοιχτόχρωμες μπλούζες με μανίκια, γυαλιά ηλίου.

Το καπέλο πρέπει να είναι πλατύγυρο ώστε να προστατεύει το πρόσωπο, τον αυχένα και τα αφτιά.

Οι μπλούζες και τα παντελόνια πρέπει να έχουν πυκνή ύφανση για να προστατεύουν από τον ήλιο. Τα ρούχα είναι ηλιοπροστατευτικά όταν δεν μπορείς να δεις μέσα από αυτά όταν τα σηκώσεις στο φως. Σημειώνεται ότι, ανεξαρτήτως τύπου ύφανσης υφάσματος, όταν αυτό βραχεί μειώνεται η ηλιοπροστατευτική του ικανότητα κατά το ήμισυ.

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, κι αυτό εξασφαλίζεται όταν τα αγοράσουμε από κατάστημα οπτικών.

Το φαρμακείο των διακοπών θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει:

  • Αδρεναλίνη σε ένεση, σε ειδικές περιπτώσεις
  • Αμμωνία
  • Αντιισταμινικό σιρόπι
  • Αντιηλιακή κρέμα
  • Βαμβάκι
  • Βάμμα ιωδίου
  • Εντομοαπωθητική κρέμα/σπρέι
  • Κορτιζονούχο κρέμα
  • Οινόπνευμα
  • Φυσιολογικό ορό

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies