Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Το φαρμακείο των διακοπών για το δέρμα

Το φαρμακείο των διακοπών για το δέρμα

από kmir

farmakeio-1Το καλοκαίρι πλησιάζει. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη επαφή με τη φύση και έκθεση στους μικρούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Προσοχή λοιπόν. Προλάβετε ό,τι ενοχλεί και αντιμετωπίστε άμεσα ό,τι προκύψει.

Της Τάλιας Τσιβιτανίδου-Κάκουρου, παιδιάτρου-παιδοδερματολόγου, γενικής γραμματέως Ευρωπαϊκής Παιδοδερματολογικής Εταιρείας

Τσιμπήματα απο κουνούπια

Τα κουνούπια είναι αιματοφάγα έντομα. Όταν μας τσιμπούν για να τραφούν από το αίμα μας, αφήνουν τοπικά το σάλιο τους. Το άτομο που δεν είναι αλλεργικό δεν παρουσιάζει καμιά αντίδραση. Αντίθετα, το αλλεργικό άτομο αντιδρά στην παρουσία του σάλιου με κοκκινίλα στο σημείο του τσιμπήματος, πρήξιμο ή και φαγούρα. Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα άτομα αντιδρούν στα τσιμπήματα ενώ άλλα όχι.

Μεγαλύτερη σημασία έχει η πρόληψη από την αντιμετώπιση. Αν, λοιπόν, το παιδάκι σας είναι αλλεργικό, προστατέψτε το από τα κουνούπια. Υπάρχουν στην αγορά φυτικά προϊόντα, όπως η κιτρονέλλα, που δρουν σαν εντομοαπωθητικά. Κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας, λοσιόν ή σπρέι. Προτού βγείτε βόλτα στην παιδική χαρά, βάλτε τα τοπικά στο δέρμα ή στα ρούχα του παιδιού. Η διάρκεια δράσης τους είναι 4 ώρες.

Αν υπάρξουν τσιμπήματα από κουνούπια και οι βλάβες είναι λίγες, χρησιμοποιήστε τοπικά μια ήπια κορτιζονούχο κρέμα. Αν οι βλάβες είναι πολλές, δώστε και αντιισταμινικό από το στόμα.

Τσίμπημα απο μέλισσα ή σφήκα

Το τσίμπημα απο μέλισσα ή σφήκα προκαλεί στο μη αλλεργικό άτομο μόνο τοπικά συμπτώματα, όπως κοκκινίλα, πρήξιμο με φαγούρα ή και πόνο. Αυτό οφείλεται στο δηλητήριο που με το τσίμπημα τα Υμενόπτερα αφήνουν στο δέρμα. Σημειώνεται ότι η μέλισσα αφήνει και το κεντρί της, ενώ η σφήκα όχι. Μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε το κεντρί πιέζοντας το δέρμα, αυτό που θα κατορθώσετε είναι να το συνθλίψετε και να αδειάσει όλο το δηλητήριο. Πλύνετε την περιοχή και βάλτε τοπικά αμμωνία και στη συνέχεια ψυχρά επιθέματα ή πάγο για 15 περίπου λεπτά. Αν υπάρξει τοπική κοκκινίλα και πρήξιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά κορτιζονούχο κρέμα ή και αντιισταμινικό από το στόμα.Αν το παιδί σας είναι αλλεργικό, μπορεί να παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση από το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό και άλλα συστήματα. Αν υπάρχει προηγούμενη τέτοια εμπειρία, πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένεση αδρεναλίνης που θα γίνει μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια αντίδρασης μέχρι να το μεταφέρετε στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Επαφή με μέδουσα (τσούχτρα)

Όταν η μέδουσα έρθει σε επαφή με το δέρμα, αφήνει τοξίνη που προκαλεί κοκκινίλα και πρήξιμο με πόνο, κάψιμο ή φαγούρα. Πλύνετε αμέσως το δέρμα με μπόλικο θαλασσινό νερό. Στη συνέχεια βάλτε αμμωνία για να αποδυναμώσετε την τοξίνη. Αν δεν υπάρχει αμμωνία, μην πανικοβληθείτε. Ανάλογη δράση έχει το ξίδι (μπορείτε να το πάρετε από την παραλιακή ταβέρνα) ή η κόκα κόλα ή και το κρασί. Αφού αποδυναμώσετε την τοξίνη, αφαιρέστε τυχόν κατάλοιπα της τσούχτρας τρίβοντας το δέρμα με ελαφριές κινήσεις με άμμο και στη συνέχεια ξεπλένοντας με θαλασσινό νερό. Κρύα επιθέματα ή πάγος ανακουφίζουν τοπικά από τον πόνο, ενώ η κορτιζονούχος κρέμα από τον κνησμό. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν, δίνουμε αντιισταμινικό από το στόμα και μεταφέρεται το παιδί στο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση.

Εκδορές-τραυματισμοί

Σε τραυματισμό πλύνετε αμέσως την πληγή με φυσιολογικό ορό. Ο φυσιολογικός ορός είναι πρακτικά αλατόνερο. Μετά βάλτε οινόπνευμα αραιωμένο σε νερό. Είναι πολύ καλό αντισηπτικό. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και βάμμα ιωδίου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies