Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Το διαζύγιο δημιουργεί παχύσαρκα παιδιά!

Το διαζύγιο δημιουργεί παχύσαρκα παιδιά!

από kmir

PagidesGlukaΝέα έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open καταδεικνύει πως ο αντίκτυπος ενός διαζυγίου είναι σοβαρός για τα παιδιά, καθώς φαίνεται να συντελεί στην παιδική παχυσαρκία.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στα αγόρια, όμως οι ερευνητές τονίζουν ότι η σχέση μεταξύ διαζυγίου και Δείκτη Μάζας Σώματος μπορεί να οφείλεται συμπληρωματικά και σε άλλους παράγοντες.

Τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε η νέα μελέτη αφορούσαν σε 3.000 παιδιά σε 127 σχολεία της Νορβηγίας.

Οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος, το ύψος και την περίμετρο της μέσης σε αυτά τα παιδιά και παράλληλα κατέγραψαν και την οικογενειακή κατάσταση των γονέων (παντρεμένος, άγαμος, σε διάσταση, χωρισμένος).

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά ήταν υπέρβαρο (ΔΜΣ≥25) και ένα στα δέκα ήταν παχύσαρκο (ΔΜΣ≥30). Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα παιδιά χωρισμένων γονιών είχαν κατά 45% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν το ΔΜΣ στη βάση του 25 ενώ είχαν κατά 89% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, σε σύγκριση με τα παιδιά που οι γονείς τους δεν είχαν χωρίσει.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες που επηρέασαν πιθανώς το αποτέλεσμα, όπως το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, η εθνικότητα και η περιοχή μόνιμης κατοικίας, δε μελέτησαν όμως τις διατροφικές συνήθειες και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης των παιδιών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι τάσεις αυτές εξηγούνται από τις κακές διατροφικές συνήθειες των παιδιών (πρόχειρο φαγητό, μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κ.α.) αλλά και το έντονο στρες, με αποτέλεσμα την επεισοδιακή υπερφαγία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies