Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Τι χρειάζεται ένα νεογέννητο;

Τι χρειάζεται ένα νεογέννητο;

από kmir

ti xreiazetai to mwroΑυτή είναι μια λίστα των σημαντικών αντικειμένων που χρειάζεστε να πάρετε πριν γεννηθεί το μωρό σας και κάποια άλλα που ίσως θα θέλατε να σκεφτείτε.

Του Στέφανου Χανδακα, Γυναικολόγου

Πάνες

Υπάρχει μια ποικιλία από πάνες που μπορείτε να διαλέξετε.

Αλλάζοντας πάνες!
Θα χρειαστείτε…
-Βαμβάκι – πάντα να διαλέγετε το άσπρο βαμβάκι
-Ένα πλαστικό χαλάκι το οποίο είναι πολύ χρήσιμο και βολικό, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κομμάτι από αδιάβροχο σεντόνι πάνω από μια παλιά πετσέτα.
-Βρεφική λοσιόν ή βρεφικά μαντηλάκια – το νερό αρκεί και είναι και οικονομικό για τον καθαρισμό του πισινού του μωρού σας αλλά η λοσιόν και τα μαντηλάκια είναι πολύ βολικά, ειδικά εάν βρίσκεστε έξω.
-Βρεφική κρέμα για να αποφευχθούν τα εξανθήματα από τις πάνες – παρόλο που ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι να αλλάζετε και να καθαρίζετε τον πισινό του μωρού σας συχνά και καλά.
-Μια τσάντα για τις αλλαγές για να κουβαλάτε μαζί σας όλα όσα χρειάζεστε για τις αλλαγές. Μια απλή τσάντα θα βόλευε επίσης αλλά μια ειδική ίσως σας βόλευε περισσότερο για να χωρέσει και το πλαστικό χαλάκι.

Το πιο ασφαλές μέρος για να αλλάξετε την πάνα είναι στο πάτωμα πάνω στο πλαστικό χαλάκι. Εάν χρησιμοποιήσετε μια υψηλότερη επιφάνεια, να κρατάτε συνέχεια το χέρι σας πάνω στο μωρό για να μη γλιστρήσει.

Μπάνιο!
Οποιαδήποτε μεγάλη, καθαρή λεκάνη βολεύει, αρκεί να μην είναι μεταλλική. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον νιπτήρα, αλλά θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα για να καλύψετε τις βρύσες για ασφάλεια.
-Θα χρειαστείτε σαπούνι ή υγρό σαπούνι για μωρά το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα μαλλιά του μωρού. Το συνηθισμένο σαπούνι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα του μωρού. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ειδικό σαμπουάν.
-Δυο πετσέτες, όσο πιο μαλακές τόσο το καλύτερο. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικές πετσέτες για μωρά, εκτός εάν το θέλετε. Κρατήστε αυτές τις πετσέτες μόνο για το μωρό σας.

Ύπνος!
Για τους πρώτους μήνες, θα χρειαστείτε μια κούνια, ένα κρεβατάκι. Το μωρό σας χρειάζεται απλά να κοιμάται κάπου που είναι ασφαλές και ζεστά και να μη βρίσκεται πολύ μακριά σας.

Θα χρειαστείτε επίσης…

-Ένα σκληρό στρώμα το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα στο κρεβάτι, χωρίς να υπάρχουν κενά στα πλαϊνά – το μωρό μπορεί να παγιδέψει το κεφάλι του/ της και να πνιγεί.
Θα ήταν καλό εάν το στρώμα είχε πλαστική επένδυση αλλά εάν δεν έχει τότε μπορείτε να βάλετε ένα αδιάβροχο σεντόνι κάτω από το κατωσέντονο (ποτέ μην χρησιμοποιείτε λεπτό πλαστικό, καθώς αυτό μπορεί εύκολα να γλιστρήσει από το στρώμα και το μωρό σας να πνιγεί).

-Σεντόνια για να καλύψετε το στρώμα – χρειάζεστε τουλάχιστον τέσσερα γιατί χρειάζονται συχνά αλλαγή – τα σεντόνια που εφαρμόζουν στο στρώμα είναι πιο βολικά αλλά είναι πιο ακριβά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια από παλιά σεντόνια ή μαξιλαροθήκες.

-Αρκετές ελαφριές κουβέρτες για ασφάλεια και ζεστασιά.

Ασφαλές κρεβάτι!
Το μωρό σας θα περνάει πολλές ώρες μόνο του στο κρεβάτι γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές.

-Το στρώμα θα πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα, για να μην υπάρχει χώρος να σφηνώσει το κεφάλι του μωρού.
-Τα κάγκελα θα πρέπει να είναι σχετικά μαλακά, γερά τοποθετημένα και η απόσταση μεταξύ τους δεν θα πρέπει να είναι λιγότερο από 25 χιλιοστά και παραπάνω από 60 χιλιοστά έτσι ώστε να μην μπορεί να παγιδευτεί το κεφάλι του μωρού
-Το κρεβάτι θα πρέπει να είναι σταθερό.
-Τα κινούμενα μέρη θα πρέπει να λειτουργούν ομαλά και να μην επιτρέπουν στα δάχτυλα ή στις κουβέρτες και τα σεντόνια να παγιδεύονται.
-Ποτέ μην αφήνετε τίποτα που αποτελείται από κόμπους, σαλιάρες, ρούχα κ.α. μέσα στο κρεβατάκι καθώς μπορεί να μπλεχτούν γύρω από το λαιμό του μωρού.

Ασφάλεια!
-Τα μαξιλάρια και τα παπλώματα δεν είναι ασφαλή για μωρά μικρότερα του ενός έτους γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο ασφυξίας.
-Τα παπλώματα μπορούν επίσης να υπερθερμάνουν το μωρό σας.
-Οι φωλιές μωρών επίσης δεν είναι κατάλληλες όταν δεν βρίσκεστε τριγύρω γιατί και πάλι υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies