Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Κάντε το μωρό σας ευτυχισμένο!

Κάντε το μωρό σας ευτυχισμένο!

από kmir

barakis faqΟ ερχομός κάθε παιδιού εκτός από συναισθήματα χαράς φέρνει και συναισθήματα ευθύνης, κυρίως στην μητέρα, η όποια συχνά ανησυχεί για το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στον μητρικό της ρόλο.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Σας αναφέρουμε μερικές άπλες συμβουλές, αλλά πολύ χρήσιμες για να έχουμε ένα ευτυχισμένο μωρό και παράλληλα να είμαστε σίγουροι πως το μεγαλώνουμε παρέχοντας του τα κατάλληλα εφόδια για να αναπτυχθεί σωστά.

Το μωρό σας έχει ανάγκη από πολλά χάδια και μεγάλες αγκαλιές. Μέσα από την έκφραση της αγκαλιάς, του παρέχετε την συναισθηματική ασφάλεια, που του είναι απαραίτητη για την ψυχική, σωματική και πνευματική του υγεία. Το παιδί βιώνει καθημερινά το συναίσθημα ότι είναι σημαντικά αποδεκτό.

Επίσης, έρευνες έχουν αποδείξει πως σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση βάρους των μωρών, είναι η συναισθηματική επαφή που αναπτύσσετε μαζί του.

Τα μωρά που έχουν νιώσει στοργή και τρυφερότητα από τις μητέρες τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες, να αναπτυχθούν νοητικά από ότι αυτά που έχουν παραμεληθεί.

Κάθε φορά λοιπόν, που αγκαλιάζετε στοργικά το μωρό σας, να θυμάστε πως συμβάλετε θετικά τόσο στην ψυχική όσο και στην νοητική του ανάπτυξη. Μητέρες και οικογένειες οι οποίες για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους (λοχεία κατάθλιψη μητέρας )είναι σημαντικό να απευθύνονται σε έναν ειδικό όπου μπορεί να τους κάνει συμβουλευτική σχετικά με τον τρόπο που θα βοηθήσουν το παιδί τους.

Βοηθήστε το να κοινωνικοποιηθεί!

Μη θεωρείτε πως επειδή είναι μωρό και δεν μιλάει ότι δεν μπορεί να κάνει και “φιλίες”! Τα μωρά έχουν ανάγκη να έρχονται σε επαφή με κόσμο και να είναι το επίκεντρο. Αμέσως μόλις κάποιος τους δείξει ενδιαφέρον χαμογελάνε και βγάζουν ήχους. Αυτές είναι ενδείξεις ότι τους είναι απαραίτητη η δημιουργία σχέσεων. Μέσα από αυτές αυξάνεται, όχι μόνο η διάθεση τους, αλλά και η επικοινωνία τους. Κάθε φορά που του απευθύνεστε, κοιτάξτε το στα μάτια, χαμογελάστε του με εγκαρδιότητα και τραγουδήστε του τρυφερά.

Κατά τη διάρκεια που το κρατάτε αγκαλιά δώστε του χρόνο να επικοινωνήσει και αυτό με ένα νεύμα, με ένα χαμόγελο και με μια γκριμάτσα. Πολλές μητέρες ανησυχούν μήπως με αυτό τον τρόπο κακομάθουν το παιδί τους. Αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη γιατί αντιθέτως με αυτό τον τρόπο κάθε μέρα, κτίζεται μια ισχυρή σχέση αγάπης, αποδοχής και εμπιστοσύνης πάνω στην οποία αργότερα θα επιβάλλεται τα όρια και τους κανόνες της σωστής συμπεριφορά. Ο λόγος για τον οποίο θα σας σέβεται και θα σας ακούει θα είναι γιατί πάνω από όλα θα σας αγαπάει και όλο αυτό θα το έχετε καταφέρει μόνη σας.

Ο ύπνος θρέφει τα μωρά!

Πόσο σοφή και αληθινή αυτή η πρόταση. Τα μωρά κοιμούνται τουλάχιστον τα ¾ της ημέρας. Δημιουργήστε την κατάλληλη χαλαρωτική ατμόσφαιρα και βοηθήστε το μωρό σας να κοιμηθεί όσο περισσότερο μπορεί. Τα οφέλη του ύπνου είναι σημαντικά για την σωστή του ανάπτυξη. Το σώμα αποκτάει αντοχές, ο εγκέφαλος ηρεμεί και εξασφαλίζεται η απαραίτητη ψυχική ισορροπία. Το ημερήσιο πρόγραμμα πρέπει να έχει αρκετές ώρες ξεκούρασης.

Σε πολλές μελέτες που έχουν γίνει οι διαταραχές ύπνου στα παιδιά συνδέονται με μελλοντικές συναισθηματικές δυσκολίες και υπερκινητικότητα στα μεγαλύτερα παιδιά. Συνιστούμε στις μητέρες που τα παιδιά τους έχουν δυσκολίες ή κοιμούνται λίγο ή κάνουν ανήσυχο και διακοπτόμενο ύπνο, να ενδιαφερθούν έγκαιρα, ώστε να πάρουν συμβουλές και καθοδήγηση από έναν ειδικό.

Ψυχαγωγήστε το μωρό σας!

Σπάστε την μονοτονία και δώστε μία νότα χαράς σε κάθε στιγμή της ημέρας. Προσαρμόστε την διασκέδαση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Τραγουδήστε του κατά τη διάρκεια του φαγητού, παίξτε μαζί του με παπάκια ενώ το κάνετε μπάνιο και μιμηθείτε μαζί του ήχους ενώ του αλλάζετε πάνα. Θα δείτε πόσο καλύτερη διάθεση θα έχει και θα περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη δραστηριότητα μαζί σας. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβει κάθε νέα μητέρα είναι ότι το παιδί δεν θέλει μονό τη συμμετοχή σας στη βόλτα ή να του αγοράσετε πολλά παιχνίδια.

Το παιδί πάνω από όλα θέλει και την δική σας παρέα με κέφι και χαρά γιατί απλά εσείς είστε ο πρώτος του φίλος που τα μοιράζεται μαζί σας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies