Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Τι βλέπει ένα μωρό;

Τι βλέπει ένα μωρό;

από kmir

simadia papaventsisΤο μωράκι σας μπορεί να δει από τη στιγμή που γεννιέται.

Επειδή όμως είναι λίγο δύσκολο να μας αποκαλύψει τι ακριβώς βλέπει, ερευνητές και νεογνολόγοι έχουν βρει διάφορους τρόπους να αποκωδικοποιήσουν την οπτική ικανότητα του νεογέννητου.

Του Μάρκου Κέκκου, Παιδιάτρου

Έχουν διαπιστώσει, λοιπόν, ότι το βρέφος έχει περιορισμένη οπτική οξύτητα. Ο μικρός “μύωπας” μπορεί να δει καθαρά μόνο όσα αντικείμενα βρίσκονται σε απόσταση 30 εκατοστών από τα μάτια του. Από εκεί και πέρα όλα είναι θολά.

Σιγά σιγά όμως η οπτική οξύτητα του παιδιού βελτιώνεται και γύρω στους 18 μήνες φτάνει την οξύτητα του ενηλίκου.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, το μωρό, από την πρώτη κιόλας στιγμή που κάνει τη θριαμβευτική του εμφάνιση σε αυτό τον κόσμο, διαθέτει οπτικές προτιμήσεις.

Μακροχρόνιες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το νεογέννητο προτιμά τις ασπρόμαυρες γραμμές και τα ασπρόμαυρα σχέδια παρά ένα ενιαίο χρώμα, ενώ μπορεί να παρακολουθήσει έναν άνθρωπο καλύτερα από ό,τι ένα αντικείμενο.

Αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει για τους ανθρώπους συνεχίζεται, αλλά όσο περνά ο καιρός εστιάζεται περισσότερο στο πρόσωπο της μητέρας του.

Ένα μωράκι δύο μόλις εβδομάδων παρακολουθεί τη μητέρα του περισσότερο από όσο κάποιον άγνωστο, γεγονός που αποδεικνύει ότι αρχίζει σιγά σιγά να την αναγνωρίζει, κάτι που θα ολοκληρωθεί γύρω στον τρίτο μήνα.

Στους δύο μήνες, το μωρό παρατηρεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόσωπο του πιο αγαπημένου του ανθρώπου στον κόσμο, αυτό της μανούλας του.

Ξεκινά από το περίγραμμα, προχωρά προς το στόμα και τη μύτη και τέλος, προσηλώνει το βλέμμα του στα μάτια της.

Όταν γίνει τριών μηνών, το μωράκι διακρίνει τα διάφορα χρώματα. Προτιμά τα έντονα και γυαλιστερά χρώματα και κυρίως το κόκκινο και το μπλε. Λίγο αργότερα μπορεί να εστιάσει το βλέμμα του σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση μισού μέτρου.

Ο συντονισμός χεριών και ματιών!

Τους πρώτους τέσσερις μήνες το μωρό χρησιμοποιεί ανεξάρτητα τα χέρια και τα μάτια του. Πιάνει ένα παιχνίδι χωρίς να το κοιτάζει, ενώ μπορεί να κοιτάζει ένα παιχνίδι χωρίς να το πιάνει.

Ο συντονισμός ανάμεσα στα χέρια και τα μάτια είναι γι’ αυτό το μικρό πλασματάκι μια διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη, αφού προϋποθέτει μια σειρά από νοητικές και κινητικές δεξιότητες, οι οποίες δεν είναι καθόλου αυτονόητες.

Το μωρό πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσει ότι τα χέρια του είναι εργαλεία για να ανακαλύψει τον κόσμο.

Ύστερα να μετρήσει με ακρίβεια την απόσταση ανάμεσα στο χέρι του και στο αντικείμενο που του κεντρίζει το ενδιαφέρον και τέλος, να κατευθύνει σωστά τα χεράκια του ώστε να πιάσει το αντικείμενο.

Έτσι, λοιπόν, κοιτάζει μια το αντικείμενο, μια το χέρι του, υπολογίζει την απόσταση, σηκώνει το χέρι προς το αντικείμενο προσπαθώντας να το ακουμπήσει, αλλά στην αρχή δεν τα καταφέρνει και έτσι ξανακλείνει απογοητευμένο το χεράκι του.

Προσπαθεί όμως ξανά και ξανά, μέχρι που κάποια στιγμή εστιάζει το βλέμμα του στο αντικείμενο που θέλει να πιάσει και με μεγάλη αυτοπεποίθηση σηκώνει το χέρι του και καταφέρνει να το πιάσει.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies