Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Τι θα φάει το μωρό μετά τους 6 μήνες;

Τι θα φάει το μωρό μετά τους 6 μήνες;

από kmir

Πως θα προστατέψω το παιδί μου από τις αλλεργίες;

Συνεχίστε να θηλάζετε. Το μητρικό γάλα προστατεύει το μωρό από αλλεργίες.

Αρχίστε με ένα είδος στερεάς τροφής. Αν παρατηρήσετε σημάδια αλλεργίας στο μωρό είναι ευκολότερο να υποθέσουμε τι του προκαλεί την αλλεργία.

Δώστε στο μωρό σας το ίδιο φαγητό για περισσότερες από 4-5 ημέρες πριν να προσθέσετε και κάτι άλλο. Τα συμπτώματα από τις τροφικές αλλεργίες μπορεί να κάνουν μέχρι και 5 ημέρες για να εμφανιστούν.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν από τις τροφικές αλλεργίες είναι εξανθήματα, διάρροιες, εμετοί, οιδήματα ή και συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως αναπνευστικός συριγμός, βήχας ή και δύσπνοια.

Στην περίπτωση αυτή σταματήστε να χορηγείτε την συγκεκριμένη τροφή και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως.

Γενικές συμβουλές για μετά τον 6ο μήνα!

Ποτέ μην φύγετε από τον χώρο που τρώει και αφήσετε το μωρό να τρώει μόνο του.

Όποτε αυτό είναι δυνατόν βάλτε το καρεκλάκι του μωρού σας στο τραπέζι, μαζί σας, την ώρα που τρώτε. Τα μωρά μιμούνται και μαθαίνουν καθώς σας παρακολουθούν να τρώτε.

Είναι πολύ καλύτερα την ώρα του φαγητού να μην παίζει τηλεόραση ή ραδιόφωνο και αποσπά την προσοχή του μωρού σας.

Μιλήστε του ήρεμα και χαμηλόφωνα και πείτε του μπράβο που τρώει. Μην το πιέζετε όμως για να φάει. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να αρνηθεί εντελώς το φαγητό και να αντιμετωπίσετε προβλήματα διατροφής.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην τρώει την ίδια ποσότητα φαγητού κάθε ημέρα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό αν αρνηθεί να φάει κάποιο γεύμα. Δεν θα πάθει τίποτε αν χάσει ένα ή δύο γεύματα.

Αφήστε το μωρό σας να αποφασίσει μόνο του πόσο θα φάει.

ΠΟΤΕ μην το πιέσετε να φάει περισσότερο από αυτό που θέλει. Μην του δώσετε να φάει λιγότερο αν πεινάει και να θέλει να φάει περισσότερο.

Μην χρησιμοποιείτε παιχνίδια ή του παίζετε θέατρο για να φάει.

ΠΟΤΕ μην του βάλετε φαγητό με το ζόρι στο στόμα.

Αφήστε το αν θέλει να εξερευνήσει το φαγητό με τα χέρια του.

Αφήστε το αν θελήσει να χρησιμοποιήσει τα χέρια του ή ένα κουτάλι για να φάει.

ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιήσετε το φαγητό σαν τιμωρία ή ανταμοιβή.

Φροντίστε η κρεατοχορτόσουπα, και κυρίως το κρέας, να είναι ζουμερή, για να μπορεί να την καταπιεί. Προσθέστε επί πλέον νερό στο κρέας που βράζει.

Μην δώσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας αλλαντικά, όπως ζαμπόν, σαλάμι ή λουκάνικα. Οι τροφές αυτές περιέχουν πολύ λίπος και αλάτι.

Μην δώσετε στο μεγαλύτερο παιδί για ψάρι τόνο, σολομό ή καρχαρία. Όλα τα ψάρια δυστυχώς έχουν μολυνθεί με μεθυλ-υδράργυρο, περισσότερο όμως αυτά τα τρία είδη.

Μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής μην δώσετε στο μωρό να φάει μέλι, σπανάκι και παντζάρι.

Αρχίστε με μερικά λαχανικά και φρούτα και σταδιακά δώστε του να φάει απ’ όλα. Προτιμήσετε λαχανικά όπως η γλυκοπατάτα, πράσινα φασόλια, καρώτο, κολοκυθάκια, την ψίχα από την κολοκύθα, πράσο, κρεμμύδια ξερά ή φρέσκα, πιπεριές πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλιές και κόκκινες, σέλινο, ντομάτα και άλλα.

Προτιμήσετε τα λαχανικά να είναι φρέσκα. Αν δεν βρίσκετε, τα κατεψυγμένα είναι εξ ίσου αποδεκτά.

Ξεκινήστε στην αρχή με την τροφή λιωμένη στο μπλέντερ και σταδιακά μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες κάντε τη νιανιά με το μαχαίρι και το κουταλάκι, και το κρέας. Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχετε σύντομα το μωρό σας να μάθει να μασάει και να καταπίνει μασημένη τροφή. Μην φοβάστε δεν πρόκειται να πνιγεί.

Δώστε στο παιδί σας φρέσκα φρούτα αντί για φρέσκο χυμό φρούτου. Αποφύγετε τα επιδόρπια με φρούτα. Αν δώσετε φρουτοχυμό, μην προσθέσετε καθόλου ζάχαρη και προτιμήστε να τον φτιάξετε οι ίδιοι. Αποφύγετε του εμπορίου, έστω και αν γράφει στο κουτί ότι περιέχει μόνο χυμό από φρέσκα φρούτα.

Όλα τα φρούτα είναι αποδεκτά αλλά προτιμήσετε να είναι εποχής. Τα εξωτικά φρούτα (μάνγκο, παπάγια κλπ), μπορείτε να τα δώσετε στο παιδί σας να τα φάει.

Προτιμήσετε ντόπια εποχής φρούτα από εισαγωγής. Τα εισαγωγής έχουν κάνει μακρινό ταξίδι για να έρθουν και δεν είναι τόσο φρέσκα.

Πλύνετε καλά τα λαχανικά και τα φρούτα με άφθονο τρεχούμενο νερό πριν να τα δώσετε στο μωρό σας να τα φάει.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies