Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Τι θα φάει το μωρό μετά τους 6 μήνες;

Τι θα φάει το μωρό μετά τους 6 μήνες;

από kmir

avgo mwroΓια τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, το μητρικό γάλα αποτελεί την αποκλειστική και καταλληλότερη τροφή για το αναπτυσσόμενο βρέφος.

Του Κώστας Νταλούκα, Παιδιάτρου

Αν και μετά τον 6ο μήνα της ζωής στο διαιτολόγιο του θα προστεθούν και άλλες τροφές πέρα από το μητρικό γάλα, εσείς συνεχίστε να θηλάζετε το μωρό σας, αν μπορείτε και πέρα από τον χρόνο ή και τα δύο χρόνια της ζωής του.

Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο το θηλάζετε τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια για εσάς και για το μωρό σας.

Αν μετά τον 6ο μήνα ζωής σκέφτεστε να σταματήσετε τον θηλασμό, ξανασκεφτείτε όλα τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλατος κυρίως όμως ότι το γάλα σας προστατεύει την υγεία του παιδιού σας, ενώ το ξένο όχι.

Αν παρ όλα αυτά έχετε αποφασίσει να πάτε σε ξένο γάλα μιλήστε με τον παιδίατρο σας για το πιο ξένο γάλα είναι κατάλληλο για την ηλικία του, και πώς να το φτιάχνετε με ασφάλεια.

Μετά τον 6ο μήνα το παιδί σας είναι έτοιμο για να φάει και άλλες τροφές εκτός από γάλα.

Δεν έχει σημασία αν το μωρό σας δεν έχει βγάλει δόντια. Δεν χρειάζεται τα δόντια του για να φάει. Οι τροφές που θα του δοθούν στην αρχή είναι σε μορφή πολτού, περασμένες δηλαδή από το multi ή το μπλέντερ.

Οι ξένες τροφές δεν πρέπει να αρχίσουν ούτε νωρίτερα αλλά ούτε και αργότερα από τον 6ο μήνα, αφού μπορεί να προκληθούν προβλήματα.

Αν τις βάλουμε νωρίτερα στην διατροφή του τότε:

Η ποσότητα του παραγόμενου μητρικού γάλατος θα περιοριστεί.

Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να σταματήσει πολύ νωρίτερα από τον 6ο μήνα.

Δεν θα ωφεληθεί από όλα αυτά που το μητρικό γάλα προσφέρει, δηλαδή προστασία από λοιμώξεις και αλλεργίες.

Αν τις βάλουμε αργότερα τότε:

Ίσως να μην μπορέσει να δεχθεί καλά τις ξένες τροφές.

Θα αργήσει να μάθει να μασάει.

Δεν θα πάρει έγκαιρα όλες τις βιταμίνες και τον σίδηρο που του χρειάζονται στην ηλικία αυτή.

Η εισαγωγή στερεών τροφών δεν κάνει τα μωρά να κοιμούνται το βράδυ.

Τα υγιή βρέφη μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους σε βάρος, μέγεθος και σχήμα. Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα.

Πριν ξεκινήσετε να προσφέρετε στο παιδί σας στερεές τροφές βεβαιωθείτε ότι:

Είναι 6 μηνών:

Μπορεί και στηρίζει το κεφάλι του
Μπορεί και κάθεται σε ψηλή καρέκλα
Ανοίγει το στόμα του διάπλατα όταν του δώσετε τροφή με το κουτάλι
Γυρίζει το κεφάλι από την άλλη αν δεν θέλει να φάει άλλο
Κλείνει σφιχτά τα χείλη του γύρω από το κουτάλι
Κρατάει στο στόμα την τροφή και την καταπίνει παρά την «σπρώχνει» προς τα έξω
Προσπαθήστε να διατηρήσετε ευχάριστη ατμόσφαιρα την ώρα που ταΐζετε το μωρό σας.
Μην το πιέζετε για να φάει όλο το φαγητό που του έχετε βάλει. Αν διαπιστώσετε ότι δεν του αρέσει και κλείνει το στόμα του, ή γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη, σταματήστε να το ταΐζετε με αυτό το φαγητό και προσπαθήστε ξανά μια άλλη ημέρα. Εάν επιμείνετε, τότε υπάρχει πιθανότητα να μην θέλει να δοκιμάσει κανένα άλλο νέο είδος τροφής.

Για να ταΐσετε το μωρό σας στην ηλικία αυτή είναι προτιμότερο να το βάλετε να καθίσει σε μία ψηλή καρέκλα. Μην ξεχάστε να το δέσετε με την ζώνη ασφαλείας, προκειμένου να του εξασφαλίσετε μεγαλύτερη ασφάλεια.
Μην το αφήσετε ποτέ μόνο του στην καρέκλα αυτή.

Στους 6 μήνες της ζωής του θα ξεκινήσετε να του δίνετε κρεατοχορτόσουπα, φτιαγμένη από λαχανικά και κρέας.

Το κρέας μπορεί να είναι κοτόπουλο, μοσχάρι και γαλοπούλα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε που και που να δώσουμε στο παιδί μας να φάει αρνί και χοιρινό κρέας. Επειδή όμως αυτά τα κρέατα είναι πολύ λιπαρά, είναι προτιμότερο να δίνονται σπανιότερα.

Μην ξεχνάτε ότι το χοιρινό και το κοτόπουλο πρέπει να τα βράζετε πάρα πολύ καλά (να μην έχουν μετά το βράσιμο κόκκινο μέρος), επειδή υπάρχει η πιθανότητα να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα, ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή γαστρεντερίτιδα.

Στην συνέχεια θα χορηγήσετε φρουτόκρεμα και θα αφήσετε για αργότερα τις κρέμες.

Μετά τον 6ο μήνα της ζωής μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή του τον κρόκο ενός αυγού. Το αυγό πρέπει να είναι σφιχτό και όχι μελάτο. Το ασπράδι μπορείτε και αυτό να το δώσετε μετά τον 8ο μήνα της ζωής ή και νωρίτερα.

Το ψάρι μπορείτε σταδιακά μετά τον 6ο μήνα να το βάλετε στην διατροφή του. Παρά τις αντίθετες απόψεις τα προηγούμενα χρόνια για εμφάνιση αλλεργίας στα παιδιά που θα δίναμε ψάρι και αυγό πριν τον 1ο χρόνο της ζωής, φαίνεται μετά από έρευνες αυτό να μην ισχύει.

Μην δώσετε σαν πρώτη τροφή γλυκιά τροφή. Έχει αποδειχτεί ότι αν δώσουμε γλυκιά γεύση σαν πρώτη γεύση που θα φάει όταν θα μπούμε στις στερεές τροφές, το μωρό θα δεχθεί με δυσκολία τις άλλες γεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Πως πρέπει να αρχίσω να το ταΐζω;

Βάλτε μια μικρή ποσότητα από την νέα τροφή σε ένα μικρό κουτάλι. Κρατήστε το κουτάλι έτσι που το μωρό σας να το βλέπει. Στην συνέχεια ακουμπήστε την νέα τροφή στα χείλια του. Βάλτε όλο το κουτάλι στο στόμα του μόνον όταν το μωρό ανοίξει το στόμα του για να το φάει.

Αν το μωρό δείχνει να μην μπορεί να καταπιεί την τροφή, ίσως να μην είναι έτοιμο ακόμα για να φάει στερεές τροφές. Περιμένετε για λίγες ημέρες και δοκιμάστε ξανά.

Αν δεν του αρέσει κάποια νέα τροφή, δοκιμάστε ξανά μια άλλη ημέρα. Μπορεί να χρειαστεί να την δοκιμάσει πολλές φορές πριν τελικά καταλήξει ότι του αρέσει και να την φάει.

Αυξήστε σταδιακά την χορηγούμενη ποσότητα του φαγητού. Αφήστε το μωρό να σας οδηγήσει. Θα σας δείξει ότι χόρτασε όταν θα γυρίσει το κεφάλι του από την άλλη ή θα αρνείται πεισματικά να ανοίξει το στόμα του.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies