Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Τι να λέτε στο μωρό σας!

Τι να λέτε στο μωρό σας!

από kmir

BabyGirl CuteΠοιες λέξεις πρέπει να λέμε στο μωρό μας;

Του Βουδούρη Ελευθέριου, Παιδιάτρου, pedvoudouris.blogspot.gr

5 – 7 μηνών: Α – γου

Στην ηλικία αυτή το μωρό σας αρχίζει να προσθέτει σύμφωνα και να παράγει μια μεγάλη ποικιλία ήχων.

Να διηγείστε για τα αξιοθέατα που βλέπετε στην διαδρομή σας με το αυτοκίνητο ή για τα καθημερινά σας σχέδια («Σήμερα θα πάμε στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουμε λίγο γάλα και μετά ο μπαμπάς θα σε πάει στο πάρκο»). Το να μιλάτε στο μωρό σας που δεν μιλάει ίσως είναι παράξενο, όμως τα βρέφη σε αυτή την ηλικία καταλαβαίνουν περισσότερα από ότι οι ενήλικες θεωρούν.

7 – 9 μηνών: Μα – μα – μα

Στην ηλικία αυτή αρχίζει να παράγει τις πρώτες συλλαβές, που μπορεί να μοιάζουν με λέξεις πχ μα μα μα.

Μιλήστε στο παιδί για τα πράγματα γύρω του, έτσι θα μπορέσει να συνδέσει τα αντικείμενα με λέξεις. Να βλέπετε που κοιτάζει το μωρό σας πριν πείτε τι είναι το αντικείμενο, γιατί μπορεί το μωρό να λέει τα δικά του ονόματα και να κοιτάζει πχ το παπούτσι και εσείς θέλετε να μάθει άλλο αντικείμενο.

Διδάξτε στο παιδί σας να μιμείται δράσεις, όπως να κάνει παλαμάκια και να λέει ήχους ζώων και πτηνών.

9 – 12 μηνών: νι – νι

Για να βγει ο σωστός ήχος χρειάζεται πρακτική και το μωρό σας σε αυτή την ηλικία, προσπαθεί να συνδυάσει τις συλλαβές σε λέξεις και τις λέξεις με τα αντικείμενα.

Εφόσον γνωρίζετε περίπου τι προσπαθεί να πει το μωρό σας, μην διαφωνείτε για την σωστή προφορά της λέξης. Είναι φυσιολογικό για τα μωρά που αρχίζουν να μιλάνε να δίνουν παράξενα ονόματα στα διάφορα αντικείμενα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι θέλει να πει.

12 – 15 μηνών

Ο ενθουσιασμός και η επιβράβευση για κάθε καινούργια λέξη που κατορθώνει να πει, είναι σημαντικό κίνητρο στην προσπάθεια του παιδιού να πει καινούργιες λέξεις.

Δείξτε στο παιδί σαν ότι είστε ευχαριστημένη όταν τον ακούτε να μιλάει. Ακούστε τους ήχους του παιδιού σας και επαναλάβετε τους και εσείς.

Συνεχίστε να συζητάτε με το παιδί σας για τα πάντα. Όσες περισσότερες καινούργιες λέξεις ακούει, τόσο πιο πλούσιο λεξιλόγια αποκτά.

15 – 18 μηνών

Στην ηλικία αυτή το παιδί σας μαθαίνει τι χρειάζεται για να κάνει νέες λέξεις, περιλαμβάνοντας και διαφορετικά μέρη του λόγου, όπως ρήματα και επίθετα. Ήδη γνωρίζει αρκετές λέξεις.

Τραγουδήστε τραγούδια και διαβάστε μαζί.

Αγοράστε κατάλληλα βιβλία με σύντομες λέξεις και εικόνες και επιδοθείτε στο διάβασμα.

18 – 24 μηνών

Στο δεύτερο χρόνο της ζωής του κυριαρχεί η παιδαριώδης ομιλία, με σειρές από κομψές ασυναρτησίες που ακούγονται σαν ψεύτικη συζήτηση ενηλίκων (συχνά συνοδεύεται από αλλαγή στον τόνο της φωνής και με χειρονομίες).

Το παιδί λέει επίσης γύρω στις 30 λέξεις και αυτές μπορεί όχι πολύ καθαρά.

Κάντε ερωτήσεις στο παιδί για να του δώσετε το ερέθισμα για να μιλάει. Εξασκηθείτε στο μέτρημα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies