Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Τι καταλαβαίνει το βρέφος;

Τι καταλαβαίνει το βρέφος;

από kmir

baby2Και σας βλέπει και σας ακούει και σας μυρίζει και τις γκριμάτσες ξεχωρίσει και ζήλιες κάνει και του αρέσει από πάνω και η κλασική μουσική.

Του Μάρκου Κέκκου, Παιδιάτρου

Γι’ αυτό, δείτε το μωρό σας αλλιώς!

Στα βιβλιοπωλεία, βρίσκει κάνεις ένα σωρό βιβλία για τα παιδιά: αμέτρητοι τίτλοι γύρω από το γνωστό μοτίβο «τι πρέπει να ξέρει ένας γονιός για το παιδί του». Έχετε αναρωτηθεί, αφού εμείς υποτίθεται ότι τα ξέρουμε σχεδόν όλα πια για τα παιδιά -κι αν δεν τα ξέρουμε, μπορούμε να διαβάσουμε και να μάθουμε, τι μπορεί να ξέρει το μωρό μας για μας;

Μήπως γνωρίζουν περισσότερα τόσο για τον μπαμπά και τη μαμά, όσο και για το θαυμαστό κόσμο που τα περιβάλλει απ’ ότι μέχρι τώρα νομίζαμε;

Στο παρελθόν, κυριαρχούσε η αντίληψη ότι τα νεογέννητα ήταν από πνευματική και συναισθηματική άποψη «άγραφοι πίνακες» -άντε με λίγο περισσότερη νοημοσύνη από τα αρκουδάκια που βάζουμε δίπλα τους.

Μήπως όμως συμβαίνει το αντίστροφο; Μήπως, στην πραγματικότητα, είναι αρκετά επιδέξια στην επικοινωνία, στην παρατηρητικότητα και στο λόγο; Μήπως οι αισθήσεις τους βρίσκονται σε διαρκή ένταση; Μήπως διαθέτουν ένα σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένο συναισθηματικό κόσμο;

Έχετε προσέξει για πόση ώρα παρατηρούν κάποιο αντικείμενο, πόσο πολύ «κολλάνε» σε μια κούκλα, πόση ένταση έχει η προσπάθειά τους να σας δουν;

Με τα σύγχρονα εξελιγμένα μέσα, όπως το λέιζερ που εντοπίζει την κινητικότητα του ματιού, η επιστήμη μας δίνει μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο του μωρού.

Με τη βοήθεια των παραπάνω, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά έχουν πολύ πιο ανεπτυγμένες τις συναισθηματικές και πνευματικές τους ικανότητες απ’ ότι πιστεύαμε παλιότερα.

Ένας κόσμος αισθήσεων…

Το κλειδί για την ανάπτυξη των πνευματικών ικανοτήτων του νεογέννητου είναι οι αισθήσεις του. Οι περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν τις λειτουργίες της όρασης και της ακοής αναπτύσσονται πλήρως μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του. Αν και φαίνεται ότι δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να τρώει, να κοιμάται και να τα «κάνει», οι αισθήσεις του μωρού στην πραγματικότητα δουλεύουν και «μεταφράζουν» διαρκώς, τα ερεθίσματα αυτού του νέου και παράξενου περιβάλλοντός του.

Φιλόμουσα από τις πρώτες μέρες!

Αρκετό καιρό πριν γεννηθούν, έχουν ήδη ακούσματα από την καθημερινή ζωή των γονιών τους και μπορούν να ξεχωρίσουν τη φωνή της μητέρας τους από αυτή ενός ξένου.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μία ώρα μετά τον τοκετό το μωρό μπορεί να γυρίζει για να βρει από πού ακούγεται η φωνή. Δεν είναι όμως μόνο οι φωνές που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή. Είναι πλέον γνωστό ότι μπορούν και να αναγνωρίσουν και τη μουσική που ακούγανε από τη μήτρα.

Είναι σε θέση ακόμα να αναγνωρίσουν και το αν ακούγεται όπως πρέπει κι έχουν και μουσικές προτιμήσεις από τη γέννα.

Σχεδόν όλα τα μωρά λατρεύουν τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι. Όταν όμως οι ειδικοί έπαιξαν το ίδιο κομμάτι ανάποδα, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες. Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι μουσικές προτιμήσεις είναι έμφυτες; Οι επιστήμονες εκπλήσσονται από το τόσο καλό γούστο των μωρών, όμως πιστεύουν ότι οι προτιμήσεις τους είναι πιο πιθανό να είναι αποτέλεσμα του είδους της μουσικής που άκουγαν όταν ήταν ακόμα έμβρυα.

Ξεχωρίζουν το ρυθμό της γλώσσας!

Όπως καταλαβαίνουν τη μουσική, τα μωρά γεννιούνται και με την αίσθηση των ρυθμικών χαρακτηριστικών της γλώσσας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της παραμονής τους στη μήτρα, έχουν μάθει πολλά πράγματα από την ομιλία της μητέρας τους και μπορούν να ξεχωρίσουν αν οι γλώσσες που ακούνε έχουν τον ίδιο ρυθμό με της μητέρας τους ή διαφέρουν. Τα μωρά που είναι τεσσάρων ημερών αγνοούν τους ξένους ήχους που δεν ξέρουν και κατά συνέπεια δε χρειάζονται.

Μια ευαίσθητη όραση!

Ταυτόχρονα, οι οπτικές ικανότητες του εγκεφάλου τους αναπτύσσονται το ίδιο γρήγορα. Αν και τους πρώτους μήνες η όραση των μωρών δεν είναι το ίδιο καλή όσο των μεγάλων, είναι άρτια οργανωμένη.

Η όραση του νεογέννητου είναι θολή, όμως είναι σε θέση να αναγνωρίσει το πρόσωπο της μητέρας του μέσα από άλλα άγνωστα γυναικεία πρόσωπα, μόλις δεκαπέντε ώρες μετά τη γέννησή του. Αυτό συμβαίνει γιατί η ευαίσθητη οπτική τους παλέτα τούς επιτρέπει να λαμβάνουν μικρές λεπτομέρειες, ειδικά στα πρόσωπα -μια ικανότητα η οποία χάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Μέχρι την ηλικία των τριών μηνών, το μωρό μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπο της μητέρας του με μεγάλη ευκολία από μια φωτογραφία είτε είναι καθαρή είτε όχι.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι τα μωρά μέχρι την ηλικία των έξι μηνών δεν έχουν μόνο την ικανότητα να ξεχωρίζουν πρόσωπα, αλλά και χιμπατζήδες. Τα μωρά που έλαβαν μέρος σε αυτή την έρευνα έδειξαν να ενθουσιάζονται κάθε φορά που έβλεπαν έναν καινούργιο χιμπατζή, ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά είχαν χάσει αυτή την ικανότητα και νόμιζαν ότι όλοι ήταν ίδιοι.

Η μελέτη επίσης έδωσε στοιχεία ότι τα μωρά, όπως και οι ενήλικοι, προτιμούν να βλέπουν ωραία πρόσωπα.

Τα «μυρίζονται» όλα…

Τα νεογέννητα έχουν επίσης ανεπτυγμένη και την αίσθηση της όσφρησης. Μία ώρα μετά τον τοκετό, το βρέφος μπορεί να εντοπίσει τη θηλή της μητέρας του από τη μυρωδιά. Μέσα σε λίγες ώρες, το μωρό μπορεί να ξεχωρίσει αν το γάλα που πίνει είναι της μητέρας του ή κάποιας άλλης.

Η αίσθηση της όσφρησης είναι τόσο ανεπτυγμένη, που οι μελετητές αναγκάστηκαν να βάλουν αποσμητικό στις μητέρες τους έτσι ώστε να μη χρησιμοποιήσουν τα βρέφη τη μύτη τους για να τις αναγνωρίσουν.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies