Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΕλέυθερος Χρόνος - Διασκέδαση Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη;

Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη;

από kmir

tsiknopemptiΕπιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα!

Η Τσικνοπέμπτη και γενικά η περίοδος της αποκριάς μας προετοιμάζει για την επερχόμενη Σαρακοστή που αρχίζει επίσημα την «Καθαρά Δευτέρα».

Πρόκειται για μια περίοδο διάρκειας τριών εβδομάδων:
.
1η εβδομάδα: Η Κυριακή του Ασώτου: Παλαιότερα αναγγελλόταν η αρχή της αποκριάς από τελάληδες με τυμπανοκρουσίες και πυροβολισμούς στους δρόμους.

2η εβδομάδα: Η Κυριακή της Απόκρεω (μικρή Αποκριά): H δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς, είχε ως βασικό έθιμο την κατανάλωση μόνο κρέατος.

Με το πέρασμα των χρόνων η αποκλειστική κατανάλωση κρέατος περιορίστηκε μόνο σε μια ημέρα, την λεγόμενη Τσικνοπέμπτη: Πρόκειται για μια καθιερωμένη πλέον ημέρα κρεατοφαγίας, διασκέδασης και φιλικής ή οικογενειακής συγκέντρωσης. Την ημέρα αυτή, επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα που έχει σαν αποτέλεσμα το μυρωδάτο καπνό που λέγεται «τσίκνα». Από την τσίκνα αυτή, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Καθιερώθηκε η Πέμπτη ως ημέρα τσικνίσματος γιατί η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρα νηστείας για την εκκλησία.

3η εβδομάδα: Η Κυριακή της Τυροφάγου (μεγάλη Αποκριά): Παλιότερα επικρατούσε το έθιμο να τρώμε μόνο γαλακτοκομικά, δηλαδή μόνο τυρί, αυγά, μακαρόνια κ.α.

fe-mail.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies