Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη Τι είναι το time out & πώς εφαρμόζεται;

Τι είναι το time out & πώς εφαρμόζεται;

από kmir

nyxterini enourisiΜε την τεχνική αυτή αφαιρούμε κάθε είδους θετικής ενθάρρυνσης μετά από μια μη αποδεκτή συμπεριφορά.

Η αφαίρεση της θετικής ενθάρρυνσης μειώνει την πιθανότητα επανάληψης της συμπεριφοράς αυτής στο μέλλον. Στην πράξη επιτυγχάνεται με την άμεση μεταφορά του παιδιού σε ένα περιβάλλον με λιγότερα ερεθίσματα.

Για παράδειγμα, ένας τετράχρονος δίνει μια σφαλιάρα σε ένα φίλο του κατά τη διάρκεια ενός πάρτυ. Η μητέρα του τον παίρνει από το δωμάτιο που γίνεται το πάρτυ και το βάζει να καθίσει σε μία πολυθρόνα μόνος του σε ένα άλλο δωμάτιο. Του εξηγεί ότι τον έβαλε “τιμωρία” γιατί χτύπησε το φίλο του. Η μητέρα φεύγει από το δωμάτιο χωρίς να κοιτάξει πίσω προς το παιδί και αφήνει να περάσουν 4 λεπτά. Επιστρέφει και αν το παιδί είναι ήρεμο, του επιτρέπει να αφήσει την πολυθρόνα και να επιστρέψει στο πάρτυ.

Οι κανόνες του time out είναι:

Μόνο 2-3 άσχημες συμπεριφορές (κυρίως επιθετικές) θα πρέπει να οδηγούν σε time out, πχ χτυπά, βρίζει, πετά αντικείμενα.

Δίνουμε μόνο μία προειδοποίηση (πχ σταμάτα να φωνάζεις).

Καμία προειδοποίηση αν πρόκειται για επιθετική συμπεριφορά. Στην αντίθετη περίπτωση μετατρέπουμε το time out σε απειλή χωρίς αντίκρισμα.

Δίνουμε μία γρήγορη περιγραφή του τι έκανε (πχ θα καθίσεις μόνος σου σε αυτή την καρέκλα επειδή πέταξες το παιχνίδι).

Οι συζητήσεις σε αυτή τη φάση δεν έχουν καμία θέση. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσουν τη θέση τους χωρίς όμως αυτό να καθυστερήσει το time out.

Το time out γίνεται σε ένα μη ενδιαφέρον αλλά όχι τρομακτικό μέρος (όχι σε σκοτεινό δωμάτιο). Το καλύτερο είναι να κάθεται σε μία καρέκλα μόνο του. Αν δεν είναι δυνατό να είναι μόνο του, ο γονιός μπορεί να παραμείνει αλλά δε θα πρέπει να υπάρχει καμία μορφή συζήτησης. Επίσης κρατώντας το παιδί κοντά μας συμβολίζουμε ότι η συμπεριφορά του είναι αυτή που είναι μη αποδεκτή και όχι το ίδιο το παιδί. Το δωμάτιο του παιδιού δεν είναι πάντα ο ιδανικός χώρος αφού εκεί βρίσκονται τα παιχνίδια και διάφορα άλλα ερεθίσματα.

Χρειάζεται συχνά αρκετή φαντασία για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Αν είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος χωρίς ερεθίσματα, μπορούμε να γυρίσουμε την καρέκλα προς τον τοίχο, ή ακόμα να ζητήσουμε στο παιδί να σταθεί όρθιο σε μία γωνία , κοιτάζοντας πάντα προς τον τοίχο. Το μπάνιο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει γι’αυτό το σκοπό με την προϋπόθεση ότι τα επικίνδυνα αντικείμενα/προϊόντα έχουν αφαιρεθεί.

Αν τα αδέλφια προσπαθήσουν να παρέμβουν και να ενοχλήσουν το παιδί κατά τη διάρκεια του time out, τα βάζουμε κι αυτά σε time out.5. Το time out είναι αποτελεσματικό όταν διαρκεί λίγο. 1 λεπτό ανά έτος ηλικίας, μέχρι 10 λεπτά το maximum.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies