Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Τι είναι το Μολυσματικό κηρίο;

Τι είναι το Μολυσματικό κηρίο;

από kmir

Summer Portrait Of A Little GirlΤο μολυσματικό κηρίο είναι μια συχνή επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος προκαλούμενη από μικρόβια.

Του Στέλιου Παπαβέντση, παιδιάτρου MRCPCH DCH IBCLC 2015

Ποια μικρόβια προκαλούν μολυσματικό κηρίο και με ποιους μηχανισμούς;

Μικρόβια όπως χρυσίζοντας σταφυλόκοκκος, επιδερμικός σταφυλόκοκκος και στρεπτόκοκκοι υπάρχουν σε κάποιο ποσοστό φυσιολογικά στην χλωρίδα του δέρματος ή στους βλεννογόνους, όπως στη μύτη και το στόμα.

Τα μικρόβια αυτά είναι συνήθη στο δέρμα και δυνητικά παθογόνα, δηλαδή μπορεί κανονικά στις συνήθεις καταστάσεις με ανέπαφη την τοπική άμυνα του οργανισμού να μην δημιουργούν προβλήματα, αλλά όταν η τοπική άμυνα σε σημεία του δέρματος πέφτει – έντονο έκζεμα, πληγές από τσιμπήματα κουνουπιών και εντόμων, αμυχές από ξύσιμο, έγκαυμα, ανοιχτή πληγή/ εκδορά στην επιφάνεια του δέρματος από κάκωση – τα ίδια μικρόβια εποφθαλμιούν και αναπτύσσουν αποικίες προκαλώντας μόλυνση.

Τα μικρόβια αυτά μεταδίδονται εύκολα από ένα σημείο του σώματος του παιδιού σε ένα άλλο και από ένα παιδί σε άλλο.

Πως μοιάζουν οι βλάβες του μολυσματικού κηρίου;

Συνήθως σε σημεία προηγούμενων βλαβών – ανοιχτό τραύμα, εκδορές, τσιμπήματα κα – αναπτύσσεται βλάβη σαν πληγή, με κόκκινη βάση που απλώνεται ή συρρέει σε πολλά σημεία.

Οι βλάβες ανοίγουν, μπορεί να έχουν πυώδη έκκριση, και αποκτούν κίτρινη κρούστα σα το μέλι. Το παιδί ενοχλείται με φαγούρα και πόνο. Τοπικά μπορεί να διογκώνονται αντιδραστικά λεμφαδένες.

Που εμφανίζονται οι βλάβες του μολυσματικού κηρίου;

Οι βλάβες εμφανίζονται συνήθως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, δηλαδή σε πρόσωπο, λαιμό, χέρια και πόδια, μπορούν όμως να εμφανιστούν οπουδήποτε αλλού στο σώμα, ιδιαίτερα όταν προϋπάρχει έκζεμα ή άνοιγμα του δέρματος.

Πόσο μεταδοτικό είναι το μολυσματικό κηρίο;

Πρόκειται για πολύ μεταδοτική μόλυνση, που διασπείρεται εύκολα σε άλλα σημεία του σώματος του ίδιου παιδιού, σε αδέρφια και οικογενειακά μέλη, αλλά και στα άλλα παιδιά του παιδικού σταθμού ή σχολείου.

Η μετάδοση είναι ιδιαίτερα έντονη το καλοκαίρι και τους ζεστούς και υγρούς μήνες του χρόνου, αλλά και σε σημεία του δέρματος ζεστά και με υγρασία. Τα παιδιά εμφανίζουν πιο εύκολα μολυσματικό κηρίο σε σχέση με τους ενήλικες.

Πως γίνεται η διάγνωση του μολυσματικού κηρίου;

Συνήθως η κλινική εικόνα και το ιστορικό είναι αρκετά χαρακτηριστικά για τον παιδίατρο για να θέσει τη διάγνωση.

Σε κάποιες πιο ασαφείς περιπτώσεις ή στις επίμονες περιπτώσεις που δεν υποχωρούν με θεραπεία χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies