Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Τι είναι οι ομάδες εγκύων;

Τι είναι οι ομάδες εγκύων;

από kmir

toketos spitiΌταν προσπαθώ να εξηγήσω στα περισσότερα ζευγάρια τι είναι οι ομάδες εγκύων, εκείνα μου απαντάνε ‘’Α, τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού’’ όπως συνήθιζαν να τα αποκαλούν στην δεκαετία του ’90.

Ο όρος έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται πια, γιατί δεν αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο και το στόχο των ομάδων.

Κατερίνα Γεωργακούλα, μαία, www.aquabirth.gr

Θεωρητική προετοιμασία!

Οι ομάδες συμβάλλουν στην προετοιμασία των γονέων για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη γονεϊκότητα. Πιο συγκεκριμένα, δίνονται τεκμηριωμένες επιστημονικά πληροφορίες για ζητήματα τα οποία απασχολούν τους γονείς, όπως π.x. η έναρξη και η διαδικασία του τοκετού, οι μέθοδοι ανακούφισης του πόνου, οι μαιευτικές παρεμβάσεις, ο θηλασμός και αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των γυναικών να γεννήσουν καθώς και να γίνουν γονείς.

Οι πληροφορίες που δίνονται, βοηθούν τα ζευγάρια και ιδιαίτερα τις μητέρες να αποφασίζουν για το πώς, πού και με ποιους επιθυμούν να γεννήσουν, να βιώσουν μια καλή εμπειρία τοκετού, να εμπιστευτούν το σώμα τους και να αισθανθούν δυνατές.

Ψυχολογική προετοιμασία!

Οι ομάδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας της εγκύου τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Πολλές φορές βιώνουμε καταστάσεις που μας προκαλούν συναισθήματα όπως ο φόβος, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα τα οποία μπορούν να δράσουν ανασταλτικά στον τοκετό όπως και στη σχέση μητέρας-νεογνού.

Στις ομάδες τα ζευγάρια αισθάνονται την στήριξη και την προστασία που τους παρέχονται και απελευθερώνονται από συναισθηματικά ζητήματα που μπορούν να τους στερούν μια ήρεμη εγκυμοσύνη και μετέπειτα έναν ευχάριστο τοκετό.

Επιπλέον, οι έγκυες ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν και να εξελίσσουν την επικοινωνία μητέρας-εμβρύου μέσω των ομάδων. Η πρώιμη σχέση και επικοινωνία μητέρας-εμβρύου ήδη από τη μήτρα τίθεται ως βάση για τη μετέπειτα κοινή τους πορεία και σχηματισμό ενός υγιούς χαρακτήρα.

Η χαλάρωση και η αναπνοή βοηθούν τις μαμάδες να συνδέονται και να επικοινωνούν με τα μωρά τους.

Το άγγιγμα της κοιλιάς, τα λόγια προς το μωρό και το τραγούδι είναι ένας ακόμη δίαυλος επικοινωνίας μητέρας-εμβρύου που ενισχύεται.

Socializing!

Οι ομάδες συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των ζευγαριών, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να μοιραστούν συναισθήματα και εμπειρίες με άλλα ζευγάρια που διανύουν μια παρόμοια περίοδο στη ζωή τους. Η συνεχής αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων των ζευγαριών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ενισχύει την ομάδα, βοηθάει στη δημιουργία βαθιών σχέσεων και αυξάνει το δέσιμο των ατόμων που την αποτελούν.

Διαρκούν περίπου 2 μήνες και οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Κάθε συνάντηση συνήθως διαρκεί 3 ώρες και αποτελείται από ένα θεωρητικό μέρος και ένα βιωματικό που περιλαμβάνει ήπια άσκηση σε συνδυασμό με χαλάρωση και αναπνοή.

Διοργανώνονται από μαίες – μαιευτές και πολλές φορές συμμετέχουν και άλλες ειδικότητες όπως π.x. ψυχοθεραπεύτριες και γυμνάστριες. Μπορείτε να συμμετέχετε όποια στιγμή εσείς επιλέξετε.

Το κόστος τους είναι μικρό αλλά η αξία τους μεγάλη.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies