Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

από kmir

AnemovlogiaΗ μηνιγγίτιδα, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι φλεγμονή δηλαδή ερεθισμός (μόλυνση) των μηνίγγων.

Του Κώστα Κομματά, παιδίατρουwww.opediatrosmou.gr

Οι μήνιγγες, είναι οι μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Ακόμα και η υποψία μηνιγγίτιδας αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Η μηνιγγίτιδα σε μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται, ειδικά όταν η αγωγή ξεκινήσει άμεσα, και αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπλοκές της.

Αντίθετα, μικροβιακή μηνιγγίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία (αντιβίωση), έχει θανατηφόρα εξέλιξη.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα σημάδια της, ώστε να αντιδράσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

 

Σημάδια Μηνιγγίτιδας:

Στην αρχική περίοδο, για ώρες ή ακόμα και μέρες, μπορεί να θυμίζει απλή Ίωση του Ανώτερου Αναπνευστικού, με πυρετό, μπούκωμα, πονόλαιμο, ανορεξία και βήχα!

Όταν εκδηλωθεί τότε ψάξτε για:

Υψηλό πυρετό (συχνά > 40°C)

Συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος-εγκέφαλου, δηλαδή εμετό, σύγχυση, έντονη υπνηλία ή μεγάλη ευερεθιστότητα-εκνευρισμό.

Στα μεγαλύτερα παιδιά έντονο πόνο, στον αυχένα ή στο κεφάλι, πρόβλημα στην όραση (τα βλέπει διπλά ή δεν αντέχει το φως) και πρόβλημα στην επικοινωνία (μοιάζει να μην καταλαβαίνει τι του λέμε και να μην επικοινωνεί με το περιβάλλον).

Εξάνθημα αρχικά μοιάζει με μικρές κοκκινίλες που δεν υποχωρούν στην πίεση, οι οποίες σύντομα ενώνονται και μοιάζουν με μπλαβάδες, όπως τα σημάδια που άφηναν οι βεντούζες.

Σημεία αυχενικής δυσκαμψίας:κάντε 2 ασκήσεις για να την διαπιστώσετε στο σπίτι:

Ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ζητήστε του να ανασηκώσει το κεφάλι του και να ακουμπήσει το πηγούνι του στο στέρνο.

Ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα και ζητήστε του να σηκώσει το κεφάλι του, να διπλώσει το πόδι του και να φιλήσει το γόνατό του.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies