Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Τι είναι μακροσωμία εμβρύου;

Τι είναι μακροσωμία εμβρύου;

από kmir

mikroswmiaΤι είναι ένα μεγάλο μωρό; Ο ιατρικός όρος για το μεγάλο μωρό είναι μακροσωμία.

Της Κωνσταντίνας Νούσια, Μαία- MSc, Υπεύθυνης στο κέντρο μητρότητας -Nousias natural birth center

Ορισμένοι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως “μεγάλο” το μωρό όταν ζυγίζει πάνω από 4.000 kg κατά τη γέννηση και άλλοι όταν ζυγίζει πάνω από 4.500 kg. Ένα μωρό επίσης ονομάζεται ” μεγάλο για την ηλικία κύησης”, αν το βάρος του είναι μεγαλύτερο από το 90ο εκατοστημόριο κατά τη γέννηση του ( 1996 Rouse et at).

Πόσο συχνό φαινόμενο είναι ένα μεγάλο μωρό;

Μεγάλο μωρό θα γεννήσει περίπου μία στις 10 γυναίκες στις ΗΠΑ .Συνολικά το 8,7% των μωρών που γεννιούνται μεταξύ 39-42 εβδομάδων ή και αργότερα, ζυγίζουν κατά μέσο όρο 4,000kg.

Επίσης μόνο το 1,7 % των μωρών θα γεννηθούν με βάρος 4.500kg ή και παραπάνω (US Vital Statistics ).

Διαβήτη κύησης!

Μεταξύ των γυναικών με διαβήτη κύησης, οι ερευνητές έχουν βρει μια σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ σακχάρου στο αίμα και του βάρος μωρού. Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερη είναι η τιμή σακχάρου στο αίμα σας, τόσο το πιθανότερο να έχετε ένα μωρό που είναι μεγάλο σε βάρος για την ηλικία κυήσεως του( 2008 Metzger et al). Ωστόσο, οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία για τον διαβήτη κύησης μειώνουν τις πιθανότητές τους να έχουν ένα μεγάλο μωρό κατά 50 % ( Landon, Spong, et al 2009).

Ποια είναι η συνήθης πρακτική στην υποψία ενός μεγάλου μωρού στις ΗΠΑ;

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μωρό θα γεννήσει μόνο η μία στις 10 γυναίκες στην Η.Π.Α ,μετά από έρευνα το 2013 διαπιστώθηκε ότι 2 στις 3 Αμερικανιδές έκαναν υπέρηχο στο τέλος της εγκυμοσύνης για να προσδιορίσουν το μέγεθος του μωρού τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι διαγνώστηκε από τον υπερηχογραφιστή μακροσωμία μία στις 3 των περιπτώσεων.

Στο τέλος το μέσο βάρος γέννησης αυτών των ύποπτα μεγάλων μωρών ήταν μόνο 3,500 kg ( Declercq, Sakala et al.2013). Από τις γυναίκες που τους είπαν ότι το μωρό τους ήταν μεγάλο, οι 2 από τις 3 οδηγήθηκαν σε πρόκληση τοκετού και η μία στις 3 σε καισαρική τομή. Επίσης δύο στις πέντε γυναίκες είπαν ότι η συζήτηση για την επιλογή του τοκετού του μωρού τους από το ιατρικό προσωπικό, τους δόθηκε σαν να μην υπήρχαν άλλες επιλογές –(είτε πρόκληση, είτε καισαρική τομή ).

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει επανειλημμένως ότι η αντίληψη μακροσωμίας είναι περισσότερο επιβλαβής από ότι είναι πραγματικά ένα μεγάλο μωρό.

Μια πολύ μεγάλη μελέτη δείχνει τι ακριβώς συνέβη σε γυναίκες που υπήρχαν υποψίες για ένα μεγάλο μωρό (>4,000 Kg ) και τι συνέβη σε γυναίκες που δεν υπήρχαν υποψίες ότι έχουν ένα μεγάλο μωρό, αλλά καταλήξανε να έχουμε ένα  (Sadeh – Mestechkin et al. 2008).

Τα τελικά αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά! Οι γυναίκες στις οποίες υπήρχε “υποψία” ότι είχαν ένα μεγάλο μωρό (και μάλιστα καταλήξανε να έχουμε ένα) είχαν τριπλάσια πιθανότητα να κάνουν πρόκληση τοκετού, τριπλάσιο ποσοστό να καταλήξουν σε καισαρική τομή και τετραπλασιασμό των διάφορων επιπλοκών στις ίδιες, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν υπήρχε υποψία ότι είχαν ένα μεγάλο μωρό αλλά πάραυτα είχαν ένα…

Άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν υπάρχει υποψία μακροσωμίας το ιατρικό προσωπικό έχει λιγότερη υπομονή με την πρόοδο του τοκετού και είναι πιο πιθανό να συστήσουν καισαρική τομή.

Σε μια μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν 340 μητέρες… Συνέκριναν την εκτίμηση του βάρους που είχαν υπερηχογράφηκα με το πραγματικό βάρος γέννησης.

Όταν το υπερηχογράφημα ψευδώς εκτίμησε 15 % υψηλότερο το βάρος μωρού από ότι κατελήξε να είναι οι γιατροί είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να διαγνώσουν μη πρόοδο τοκετού και να εκτελέσουν μια καισαρική τομή για το λόγο αυτό( 35 % ) από ότι αν δεν υπήρχε υπερεκτίμηση του βάρους του μωρού ( 13 %).

Δυστοκία ώμων του μωρού!

Θα μπορούσε για το μωρό να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής μια δυστοκία ώμων ακόμη και θάνατος; Οι θάνατοι από δυστοκία ώμου είναι δυνατόν, αλλά εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί.

Το 1996, οι ερευνητές εξέτασαν όλες τις μέχρι τότε μελέτες που είχαν αναφερθεί στο ποσοστό θανάτου από δυστοκία ώμου.

Σε 15 μελέτες, υπήρξαν 1.100 περιπτώσεις δυστοκία ώμου και δεν σημειώθηκαν θάνατοι ( ποσοστό θανάτου από 0 % ).

Σε 2 άλλες μελέτες τα ποσοστά θανάτου των βρεφών ήταν 1 % ( 1 μωρό στα 101 «πέθανε μετά την γέννηση, (πιθανώς λόγω της δυστοκίας). Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ο γιατρός ή η μαία αντιμετωπίζουν την δυστοκία ώμων άνετα χρησιμοποιώντας ειδικούς χειρισμούς…

Μεταξύ των γυναικών που δεν είναι διαβητικές, θα χρειαστούν περίπου 3.700 περιττές καισαρικές τομές για να αποτρέψουμε ένα παιδί από το να έχει μια μόνιμη νευρική βλάβη η οποία θα προκληθεί από την δυστοκία ώμου.

Αλλά για κάθε 3 περιπτώσεις πρόληψης μόνιμης βλάβης των νεύρων, θα υπάρξει 1 επιπλέον μητρικός θάνατος.

Εν ολίγοις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

-Η εκτίμηση υπερηχογράφηκα του βάρους του μωρού ήταν ανακριβείς στο 50 % των περιπτώσεων.

-Η δυστοκία ώμου και τραυματισμό νεύρων ήταν απρόβλεπτη

– Η πρόκληση τοκετού για μακροσωμία δεν μειώνει το ποσοστό καισαρική τομή ή τον κίνδυνο δυστοκίας ώμου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies