Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Τι είναι η δίκερος μήτρα;

Τι είναι η δίκερος μήτρα;

από kmir

egkyos simptomataH δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται, σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής.

Του Χάρη Χ. Χηνιάδη Μαιευτήρα, Χειρούργου, Γυναικολόγου, www.hiniadis.com

Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου (▼), έχει σχήμα σφεντόνας (Υ), χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου.

Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους.

Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση & λαπαροσκόπηση.

Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα.

Φαίνεται επίσης ότι 15% των καθ’ έξιν αποβολών που οφείλονται σε διαταραχές της μήτρας μπορεί να σχετίζονται με τη δίκερο μήτρα. Ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να βελτιωθούν χειρουργικά.

Η δίκερη μήτρα μπορεί να διορθωθεί με μητροπλαστική (χειρουργική επέμβαση για την ένωση των δύο μισών τμημάτων της μήτρας). Βέβαια μία χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια ενδεδειγμένη και δεν εφαρμόζεται ποτέ εκ προοιμίου.

Αν μια γυναίκα μείνει έγκυος μετά από μια τέτοια επέμβαση, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση καισαρικής τομής για την γέννηση του παιδιού.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies