Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Τι απαντάμε στη σεξουαλική περιέργεια του;

Τι απαντάμε στη σεξουαλική περιέργεια του;

από kmir

sexoualiki periergeiaΈνα από τα χαρακτηριστικά της νηπιακής ηλικίας είναι η περιέργεια και οι δύσκολες και συνεχείς ερωτήσεις του παιδιού.

Της Κατερίνας Γιωτάκη, Ψυχολόγου με μετεκπαίδευση στις ψυχοσεξουαλικές διαταραχές

Ως γονείς κάποτε απαντάμε, άλλοτε διστάζουμε ή και αποφεύγουμε μη γνωρίζοντας το τι πρέπει να απαντήσουμε.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοθεί μία ειλικρινής απάντηση στο παιδί που θα του επιτρέπει να γνωρίσει την πραγματικότητα σε συνάρτηση πάντα με την ηλικία και την ωριμότητά του.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες «δύσκολες» ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει το παιδί σας και τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν καλύτερα να τις προσεγγίσετε και να τις απαντήσετε.

«Γιατί εγώ δεν έχω τίποτα; (κοριτσάκι εννοώντας τα ανδρικά γεννητικά όργανα)»

Εδώ, είναι σημαντικό να περιγράψουμε την ανατομία των γεννητικών οργάνων με ακρίβεια γιατί υπάρχει μεγάλη σύγχυση στο μυαλό των παιδιών. Π.χ. Αυτό που ονομάζουμε πουλάκι είναι αυτό που έχουν τα αγοράκια. Στα κοριτσάκια, το αντίστοιχο πουλάκι βρίσκεται εσωτερικά για να προστατεύεται καλύτερα και μπορείς να διακρίνεις μόνο την αρχή του. Εκεί μια μέρα θα μεγαλώσουν τα μωρά. Το αρσενικό και το θηλυκό πουλάκι έχουν κοινά σημεία και είναι φτιαγμένα για να συνεννοούνται. Επίσης, είναι καλό το παιδί να μάθει να παρατηρεί τα γεννητικά του όργανα ακόμα και μπροστά σας, όχι κρυφά, μη σας φοβίζει.

«Τι σημαίνει «κάνω σεξ/έρωτα»;»

Εδώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία ερωτήσεων και απαντήσεων και πολλές φορές μπορεί να γίνουν και ερωτήσεις που να αφορούν το πρακτικό κομμάτι στης σεξουαλικής πράξης. Σκοπός της απάντησης είναι να δοθεί στο παιδί να καταλάβει ότι είναι μία πράξη ευχαρίστησης ή/και αγάπης για αυτούς που συμμετέχουν. Μέσω της σεξουαλικής διαδικασίας εκφράζουμε το πόσο πολύ μας αρέσει ο άλλος ή/ και το πόσο πολύ τον αγαπάμε και τον θέλουμε.

Επίσης, υπάρχει και ο αναπαραγωγικός ρόλος στης σεξουαλικής πράξης. Είναι μία διαδικασία που αποτελεί βιολογική ανάγκη για τον άνθρωπο και έτσι βοηθά εκτός από το να ανακουφιζόμαστε/εκτονωνόμαστε, στο κάνουμε απογόνους. Συνήθως, η σεξουαλική πράξη εκφράζεται με αγκαλιές, φιλιά, χάδια, «παιχνίδια» και συνουσία.

Ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού, μπορείτε να αναφερθείτε και στις μεθόδους αντισύλληψης. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ιδιωτικότητα της σεξουαλικής πράξης ως κάτι το προσωπικό. Η στενή σχέση είναι δική μας και δεν απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις. Πχ. δε βοηθά στο παιδί για παράδειγμα να μάθει κάθε πότε ή πως ακριβώς αρέσκονται να κάνουν σεξ οι γονείς του ή άλλα ζευγάρια που γνωρίζει.

«Πως γίνονται τα μωρά;»

Σε αυτή την ερώτηση, μπορείτε να συνεχίσετε από την παραπάνω και να προσθέσετε ότι όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να κάνει παιδιά αυτό γίνεται μέσα από τη σεξουαλική διαδικασία. Κατά τη διάρκειά της, τα γεννητικά όργανα του μπαμπά ενώνονται με αυτά της μαμάς και ένα κύτταρο του μπαμπά ενώνεται με ένα άλλο κύτταρο της μαμάς με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα νέο κύτταρο-σπόρος, ο οποίος μεγαλώνει για εννιά μήνες μέσα στην κοιλίτσα της μαμάς και είναι το μωράκι.

Τις πιο πολλές φορές οι γονείς αγαπιούνται και το παιδί νιώθει όμορφα αλλά δε γίνεται πάντα έτσι. Υπάρχουν φορές που οι γονείς δεν έχουν προβλέψει μια εγκυμοσύνη και δεν την επιθυμούν, αν και αυτό είναι το καλύτερο. Μπορείτε εδώ να προσθέσετε τη σημασία των μεθόδων αντισύλληψης, γιατί όπως είπαμε κάνουμε σεξ όχι μόνο για να κάνουμε παιδιά αλλά για να το ευχαριστηθούμε.

«Τι είναι η έκτρωση και γιατί την κάνουμε;»

Σε αυτή την απάντηση παίζουν ρόλο οι προσωπικές πεποιθήσεις των γονέων, η εμπειρία αλλά και η θρησκεία. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η έκτρωση είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το έμβρυο αφαιρείται από την κοιλιά της μαμάς. Αυτό συνήθως γίνεται γιατί είτε η μαμά είναι πολύ νέα και να μην επιθυμεί να κάνει μωρό, είτε γιατί μπορεί να μην έχει χώρο και χρήματα για το μεγάλωμα του παιδιού ή γιατί μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Όταν μια γυναίκα αποφασίσει να κάνει έκτρωση, δε θα πρέπει να έχει περάσει τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της και εάν υπάρχει σοβαρός λόγος υγείας του εμβρύου δεν θα πρέπει να κάνει έκτρωση μετά τον έκτο μήνα βάσει του νόμου.

Τι συμβαίνει στην υιοθεσία…

Οι περισσότεροι θετοί γονείς σήμερα, γνωρίζουν ότι πρέπει να πουν την αλήθεια στο παιδί τους για την υιοθεσία. Σε μία αντίθετη περίπτωση, εάν το παιδί το μάθαινε με κάποιο τρόπο από τον περίγυρο, το άγχος θα ήταν μεγάλο.

Η αποκάλυψη συνηθίζεται να γίνεται γύρω στα τρία και το παιδί αρχίζει να προβληματίζεται σχετικά με την γέννησή του. Η αποκάλυψη θα πρέπει να γίνει χωρίς φόβο. Το σημαντικό είναι η επιθυμία για παιδιά, η καλή σχέση με το σύντροφο (πατέρα) και η ευτυχία που αντλείτε από το οικογενειακό αυτό περιβάλλον, πράγματα τα οποία δεν διαφέρουν από την πραγματική εγκυμοσύνη και γέννα.

Αυτό που χρειάζεται κάθε παιδί είναι να αγαπιέται από το ίδιο πρόσωπο που το χαϊδεύει, το ακούει, του μιλάει και πάνω στο οποίο προσκολλάται για αισθανθεί ασφάλεια.

 

diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies