Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Θηλασμός & σπάργωμα των μαστών!

Θηλασμός & σπάργωμα των μαστών!

από kmir

Μεταξύ των γευμάτων:

Εάν οι μαστοί σας είναι γεμάτοι στο τέλος του γεύματος ή μεταξύ των γευμάτων, βγάλτε τόσο γάλα έως ότου νοιώθετε άνετα, έτσι που οι μαστοί σας δεν θα υπερπληρωθούν.

Η αφαίρεση του γάλακτος μπορεί να γίνει:

Με τα χέρια. Βοηθά πολύ περισσότερο, καθώς απομακρύνει το γάλα από τους γαλακτοφόρους πόρους καλλίτερα.

Με την χρησιμοποίηση θηλάστρου χεριού ή ηλεκτρικής αντλίας καλής ποιότητας σε χαμηλές στροφές για όχι περισσότερο από 10 λεπτά. Χρειάζεται προσοχή γιατί οι μαστοί είναι πολύ ευαίσθητοι σε τραυματισμό.

Αν κάνετε μασάζ στο μαστό πριν και κατά την διάρκεια της αφαίρεσης γάλακτος μπορεί να βοηθήσει πιο καλά.

Δεν είναι καλό να αφήνετε τους μαστούς να γεμίζουν πάρα πολύ, όμως δεν πρέπει να το παρακάνετε με την χρησιμοποίηση της αντλίας θηλασμού, γιατί μπορεί προκαλέσει υπερπαραγωγή γάλακτος. Γνωρίζετε ότι ο μαστός παράγει γάλα ανάλογα με την ζήτηση.

Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες μεταξύ των γευμάτων. Εφαρμόζετε για 15 – 20 λεπτά και μετά αφαιρείτε για 20 λεπτά.
Επαναλαμβάνετε όσες φορές θα χρειασθεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγοκύστη του εμπορίου ή να βάλετε θρυμματισμένο πάγο σε μια πλαστική σακούλα ή μια παγωμένη συσκευασία λαχανικών, όπως πχ αρακά ή καλαμποκιού. Συσκευασίες που μπορούν να τυλιχτούν γύρω από τον μαστό. Πάντοτε πρέπει να βάζετε κάποιο ρούχα μεταξύ του δέρματος και του πάγου. Επίσης να γνωρίζετε ότι η εφαρμογή κρύου πάνω ή κοντά στη θηλή μπορεί να εμποδίσει την έξοδο του γάλακτος.

Οι κομπρέσες με φύλλα πράσινου λάχανου αντί πάγου μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Εάν δεν μπορείτε να ανεχθείτε τον πόνο, η λήψη παρακεταμόλης (Depon) ή ιβουπροφένης (Brufen, Nurofen) μπορεί να σας ανακουφίσει.

Η μητέρα πρέπει να καλέσει τον γιατρό της εάν παρουσιάσει τα παρακάτω συμπτώματα : θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς C, ρίγη, πόνους στο σώμα της, εντοπισμένο πόνο ή συμπτώματα σαν να έχει γρίπη. Ο θηλασμός δεν αντεδείκνυται σε περίπτωση υψηλού πυρετού.

Τι να αποφύγετε:

Το υπερβολικό ερεθισμό (για παράδειγμα, μην ρίχνετε το νερό από το ντους κατευθείαν πάνω στους μαστούς).
Την εφαρμογή θερμότητας στους μαστούς μεταξύ των γευμάτων. Μπορεί να αυξήσει το οίδημα και την φλεγμονή. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε θερμότητα, περιορίστε την σε λίγα λεπτά και μόνο λίγο πριν τον θηλασμό.
Τον περιορισμό των υγρών. Δεν μειώνει την διόγκωση των μαστών. Πρέπει να πίνετε όσα περισσότερα υγρά μπορείτε – μέχρι να ξεδιψάσετε.

Ο συχνός θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε και να θεραπεύσετε το σπάργωμα των μαστών. Η ανακούφιση έρχεται όταν το μωρό παίρνει το γάλα και αδειάζει τον μαστό. Όταν εσείς και μωρό σας φθάσετε σε ισορροπία, όπου η παραγωγή του γάλακτος θα είναι ίση με την ζήτηση, τότε όλη αυτή η δυσάρεστη κατάσταση θα περάσει. Το στήθος σας παρόλο που θα παράγει αρκετό γάλα θα είναι μαλακό, όχι τόσο μεγάλο και εσείς θα μπορείτε να απολαύσετε την σχέση με το μωρό σας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies