Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Θηλασμός & σπάργωμα των μαστών!

Θηλασμός & σπάργωμα των μαστών!

από kmir

Πιθανές επιπλοκές:

Προβλήματα σίτισης ή αργή αύξηση τους βάρους σώματος του μωρού
Τραύμα των θηλών
Αυξημένος κίνδυνος μαστίτιδας
Καταστροφή των κυττάρων που παράγουν το γάλα

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω το σπάργωμα των μαστών;

Αρχίστε το θηλασμό όσο μπορείτε πιο γρήγορα μετά το τοκετό. Τώρα είναι η ώρα για το μωρό να μάθει να θηλάζει καλά, όσο οι μαστοί είναι μαλακοί και το γάλα δεν είναι τόσο πολύ.

Έχετε το μωρό μαζί σας στο δωμάτιο του μαιευτηρίου αμέσως μετά το τοκετό και θηλάζετε συχνά.

Θηλάζετε συχνά 8 με 12 φορές την ημέρα και την νύκτα μετά τις πρώτες 24 ώρες. Περιμένετε να δείτε τα σημάδια ότι το μωρό πεινάει και μετά δώστε του να θηλάσει (ελεύθερο ωράριο). Όμως αν το μωρό κοιμάται πολύ, τότε πρέπει να το ξυπνάτε κάθε 2 με 3 ώρες στη διάρκεια της ημέρας και να μην το αφήνετε να κοιμάται πάνω από 4 – 5 ώρες τη νύκτα. Αφού περάσει αυτή η κατάσταση, θα επιστρέψετε στο ελεύθερο ωράριο. Ο χρόνος μετρά από την έναρξη του προηγούμενου θηλασμού έως την αρχή του επόμενου.

Μην περιορίζετε τη διάρκεια του γεύματος σε 5 με 10 λεπτά για να προστατέψετε τις θηλές σας. Οι θηλές σας δεν θα έχουν πρόβλημα εάν το μωρό θηλάζει στη σωστή θέση. Τις πρώτες ημέρες το μωρό μπορεί να μην αδειάζει τους μαστούς σε 5 με 10 λεπτά και να επιδεινώνεται η διόγκωση των μαστών.

Αφήστε το μωρό να αδειάσει τον ένα μαστό πριν να του δώσετε και τον άλλον. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 10 με 20 λεπτά. Το μωρό μπορεί να χορτάσει μόνο με τον ένα μαστό. Εάν αυτό συμβεί, να θυμάστε στο επόμενο γεύμα να αρχίσετε με τον άλλο μαστό.

Αλλάζετε την θέση θηλασμού για να βοηθήσετε το άδειασμα του μαστού.

Εάν το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει καλά, πρέπει να αδειάζετε τους μαστούς. Χρησιμοποιείστε οποιαδήποτε μέθοδο θέλετε (ηλεκτρική αντλία, θήλαστρο ή με τα χέρια ) για να βγάλετε το υπόλοιπο γάλα. Το συχνό άδειασμα των μαστών στα πρώτα στάδια του θηλασμού βοηθά στην καλή παραγωγή γάλακτος για τους μήνες που θα έρθουν.

Αποφύγετε να δώσετε μπουκάλι ή πιπίλα στον πρώτο μήνα της ζωής, εκτός και εάν υπάρχει ιατρικός λόγος. Οι μύες που χρησιμοποιούνται για να θηλάζουν από το μπουκάλι ή την πιπίλα είναι διαφορετικοί από αυτούς του θηλασμού από το στήθος και το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει από το στήθος, από τη στιγμή που θα μάθει να παίρνει το γάλα από το μπουκάλι.

Βάλτε ασπίδες θηλής για 20 λεπτά μεταξύ των γευμάτων.

Ξαπλώστε ανάσκελα μεταξύ των γευμάτων, με τη στάση αυτή οι μαστοί σας θα είναι σε όρθια θέση.

Μην δένετε το στήθος σας. Φορέστε, ακόμη και τη νύκτα, ειδικό στηθόδεσμο θηλασμού που θα υποστηρίζει το στήθος σας.

Προσέξτε μόνο να σας ταιριάζει καλά, να μην είναι πολύ σφικτό και δημιουργήσει πρόβλημα.

Ξεκουραστείτε, ξεκουραστείτε! Ξαπλώστε με το μωρό σας στην αγκαλιά, θηλάστε και πάρτε ένα υπνάκο μαζί. Υπάρχει κάτι στον τρόπο που η ξεκούραση ανακουφίζει από την διόγκωση των μαστών.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω το σπάργωμα των μαστών;

Δεν χρειάζεται πανικός!

Στα πρώτα στάδια, όταν υπάρχει το φυσιολογικό γέμισμα των μαστών και δεν νοιώθετε καλά επειδή το στήθος σας είναι γεμάτο και το μωρό σας δεν θηλάζει καλά, προσπαθήστε να βγάλετε λίγο γάλα πιέζοντας με τα χέρια από την βάση του στήθους προς τη θηλή ή χρησιμοποιείστε μια ηλεκτρική αντλία θηλασμού. Με τον τρόπο αυτό, η θηλή θα μαλακώσει και το μωρό θα θηλάσει καλύτερα και θα αποσυμφορήσει τους μαστούς. Να έχετε υπόψη ότι εάν βγάλετε το γάλα με τα χέρια θα μαλακώσετε τη θηλή καλύτερα, σ΄αντίθεση με την χρησιμοποίηση του θήλαστρου ή της αντλίας θηλασμού. Είναι μια επώδυνη και δύσκολη κατάσταση, όμως μόλις βγάλετε λίγο γάλα, το στήθος σας θα μαλακώσει και δεν θα είναι τόσο ευαίσθητο και το μωρό θα μπορεί να πιάσει το στήθος πιο εύκολα και να θηλάσει χωρίς πρόβλημα.

Όταν το πρόβλημα επιδεινωθεί και έχετε πια σπάργωμα στο στήθος, τότε τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε είναι:

Πριν τον θηλασμό:

Εάν το μωρό έχει δυσκολία στο να πιάσει την θηλαία άλω, λόγω της έντονης διόγκωσης του μαστού τα παρακάτω μπορεί να μαλακώσουν την θηλαία άλω και να βοηθήσουν το μωρό να πιάσει τον μαστό:

Εφαρμογή αντίθετης πίεσης για να μαλακώσετε την θηλαία άλω.

Να βγάλετε λίγο γάλα με τα χέρια ή χρησιμοποιείστε θήλαστρο χεριού ή ηλεκτρική αντλία με χαμηλή ρύθμιση.

Για να βγάλετε γάλα πιο εύκολα μπορείτε να:

Κάνετε μασάζ με ήπιες κινήσεις από την βάση του μαστού με κατεύθυνση προς την θηλή. Εάν βάλετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδου στο δέρμα – όχι στην θηλή- θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ενόχληση που θα έχετε. Αφού πρώτα πλύνετε τα χέρια καλά, βάλτε την παλάμη του χεριού στη βάση του μαστού και με κυκλικές κινήσεις πιέστε τον μαστό με κατεύθυνση προς την θηλή.

Βάλετε ζεστές κομπρέσες για λίγα λεπτά λίγο πριν από το θηλασμό. Χρησιμοποιείστε με ζεστή υγρή πετσέτα για να καλύψετε όλο τον μαστό. Η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει να αρχίσει το γάλα να ρέει στα πρώτα στάδια του σπαργώματος.
Μην κρατάτε την θερμότητα για πάνω από 3 λεπτά, επειδή η υπερβολική θερμότητα μπορεί αν αυξήσει την διόγκωση και να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η έξοδος του γάλακτος. Εάν η διόγκωση είναι τόσο έντονη που το γάλα δεν βγαίνει, μην χρησιμοποιήσετε θερμή κομπρέσα.

Κάνετε ζεστό μπάνιο αμέσως πριν από το θηλασμό με το νερό να μην πέφτει κατευθείαν πάνω στους ευαίσθητους μαστούς.
Κατευθύνετε το νερό από την βάση του μαστού προς την θηλή, καθώς έτσι θα κάνει μασάζ στους μαστούς. Η ζέστη βοηθά να ενεργοποιηθεί το αντανακλαστικό της έκκρισης του γάλακτος, το οποίο κάνει το γάλα να ρέει πιο γρήγορα, όταν αρχίζετε να βγάζετε γάλα ή όταν αρχίζει να θηλάζει το μωρό.

Σκύψετε πάνω από μια λεκάνη γεμάτη με ζεστό νερό. Στη θέση αυτή η βαρύτητα θα σας βοηθήσει να βγάλετε γάλα.
Κατά την διάρκεια του θηλασμού

Καθώς το μωρό σας θηλάζει, κάντε μασάζ με ήπιες κινήσεις στο μαστό που θηλάζει. Αυτό βοηθάει να βγαίνει το γάλα πιο εύκολα και θα σας βοηθήσει να μειώσετε την δυσφορία και την έντονη τάση που έχετε στο στήθος σας.

Αφού το μωρό θηλάσει για λίγα λεπτά για να μαλακώσει ο μαστός, απομακρύνετε το μωρό από τον μαστό και μετά ξαναβάλτε το να θηλάσει. Ίσως τώρα πιάσει καλλυτερα τον μαστό και ο θηλασμός είναι πιο άνετος.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies