Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Θηλασμός & σπάργωμα των μαστών!

Θηλασμός & σπάργωμα των μαστών!

από kmir

mitriko gala 1Πολλές γυναίκες την δεύτερη με έκτη ημέρα μετά τον τοκετό νοιώθουν το στήθος να μεγαλώνει, να είναι πιο γεμάτο, βαρύτερο, ζεστό και πιο ευαίσθητο. Η κατάσταση αυτή είναι εντελώς φυσιολογική.

Οι μαστοί βρίσκονται στη διαδικασία παραγωγής γάλακτος. Στην αρχή οι μαστοί παρήγαγαν το πρωτόγαλα, σημαντικό για τα πρώτα γεύματα του μωρού, όμως τώρα το γάλα ξαφνικά αυξάνει σε ποσότητα. Είναι αυτό που λέμε κατέβασμα του γάλακτος. Το γάλα που παράγεται μετά την 3η με 4η ημέρα λέγεται μεταβατικό και περίπου σε 2 εβδομάδες μετατρέπεται σε ώριμο γάλα.

Του Βουδούρη Ελευθέριου, Παιδιάτρου, pedvoudouris.blogspot.gr

Το φυσιολογικό γέμισμα του στήθους οφείλεται:

Στις μεταβολές των ορμονών του οργανισμού της μητέρας μετά τον τοκετό, που προκαλούν την έναρξη της παραγωγής του γάλακτος

Στη μεγαλύτερη ροή αίματος, για να μπορέσουν οι μαστοί να παράγουν γάλα.

Στην αυξημένη ποσότητα γάλακτος που συγκεντρώνεται στους γαλακτοφόρους πόρους.

Στην αυξημένη συγκέντρωση υγρών.

Η μητέρα αισθάνεται γενικά καλά, οι θηλές παραμένουν μαλακές και ελαστικές, η ροή του γάλακτος είναι φυσιολογική και ο θηλασμός του μωρού δεν επηρεάζεται. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 24 με 48 ώρες, έως ότου ο οργανισμός της μητέρας συνηθίσει να παράγει και να απελευθερώνει το γάλα. Σπάνια μπορεί να κρατήσει έως και μια εβδομάδα.

Παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό στις πρωτότοκες και μειώνεται σε ένταση στις επόμενες εγκυμοσύνες.

Τις ημέρες αυτές χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το φυσιολογικό γέμισμα των μαστών μπορεί να εξελιχθεί σε σπάργωμα του στήθους!

Εάν το μωρό για κάποιο λόγο δεν θηλάζει αρκετά συχνά ή ζωηρά.
Εάν το μωρό παίρνει λίγο γάλα με το θηλασμό, με αποτέλεσμα να μην αδειάζει το στήθος. Τα μωρά που σιτίζονται με ξένο γάλα ή νερό είναι πιο πιθανό να μην θηλάζουν καλά.
Εάν το μωρό ξαφνικά σταματήσει να θηλάζει.
Εάν η μητερα ειναι χωριστά από το μωρό και δεν βγάζει το γάλα τακτικά και δραστικά.
Εάν υπάρχει πρόσθετο στήθους και δεν υπάρχει χώρος για την φυσιολογική αύξηση του στήθους.
Εάν η μητέρα φοράει συνέχεια πολύ σφικτό στηθόδεσμο.
Εάν ο τοκετός έχει γίνει με καισαρική τομή και καθυστερεί ο θηλασμός, λόγω πόνου ή από άρνηση της μητέρας να βάλει το μωρό κοντά στην τομή.
Εάν η μητέρα παίρνει φάρμακα και υπάρχει φόβος από την χρήση τους.

Σπάργωμα των μαστών ποια είναι τα συμπτώματα:

Ο μαστός είναι έντονα πρησμένος με τεντωμένο λαμπερό δέρμα, σκληρός, χωρίς ομοιόμορφη σύσταση, επώδυνος, ζεστός. Η διόγκωση μπορεί να επεκτείνεται και προς την μασχάλη και να υπάρχει ακόμη και χαμηλή πυρετική κίνηση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν μουδιάσματα ή νυγμοί στα χέρια, λόγω πίεσης των νεύρων.

Η θηλαία άλω είναι σκληρή με σφικτό δέρμα. Η μητέρα έχει έντονο πόνο στις θηλές, οι οποίες έχουν αυξημένη διάμετρο και μπορεί να έχουν γίνει επίπεδες, κάνοντας τον θηλασμό μια πρόκληση για το μωρό, καθώς δεν μπορεί να θηλάσει κανονικά την θηλαία άλω. Το σπάργμωμα του στήθους επιδεινώνεται, ενώ το μωρό μένει νηστικό και προσπαθεί πιο έντονα να θηλάσει, όμως λανθασμένα, προκαλώντας τραύμα στην θηλή και έντονο πόνο.

Όσο η σοβαρή μορφή του σπαργώματος παραμένει, τότε η παροχή γάλακτος ελαττώνεται και αποτελεί ένα σοβαρό λόγο αποτυχίας του θηλασμού.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies