Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Μητρικός θηλασμός και πληγωμένες θηλές!

Μητρικός θηλασμός και πληγωμένες θηλές!

από kmir

Σε έντονες ή επίμονες περιπτώσεις πληγωμένων ή επώδυνων θηλών της μητέρας και ανάλογα με τα άλλα στοιχεία από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του παιδιού, της μητέρας, του στήθους της και του θηλασμού, μπορεί η αιτία του προβλήματος να είναι:

-Βραχύς χαλινός στην γλώσσα του μωρού.

-Μικρή γνάθος, υψηλή υπερώα ή βραχεία γλώσσα του μωρού.

-Μυκητίαση θηλών ή και στόματος του μωρού.

-Φαινόμενο Raynaud στις θηλές της μητέρας.

-Επιλόχεια κατάθλιψη, που οδηγεί σε αδυναμία συντονισμού της μητέρα με τα σημάδια πείνας και κορεσμού του παιδιού της.

Και επειδή πολλές φορές η ανάποδη θέαση των πραγμάτων είναι ισχυρή στην μνήμη και μπορεί να ενισχύσει την μάθηση, και για να επαναλάβουμε με άλλο τρόπο τα παραπάνω, παραθέτουμε τις αντίθετες από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες για τις πληγωμένες θηλές που βλάπτουν αντί να βοηθούν:

Έχετε μια μητέρα που μόλις γέννησε και θέλει οπωσδήποτε να θηλάσει το μωρό της αποκλειστικά;

Να τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι οι θηλές της θα πληγωθούν σοβαρά και θα πονάνε από τις πρώτες μέρες μετά την γέννηση:

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό θα γεννηθεί κατά προτίμηση με καισαρική τομή και πριν την ώρα του, πολύ πριν συμπληρωθούν οι 40 εβδομάδες εγκυμοσύνης, ώστε να γεννηθεί όσο γίνεται πιο ανώριμο και με αδύναμο sucking.

Μην δίνετε το νεογέννητο στη μητέρα για αγκαλιά και θηλασμό αμέσως μετά τον τοκετό, ακόμα και αν μητέρα και παιδί είναι σε εντελώς υγιή κατάσταση. Μια παρατεταμένη επαφή του νεογέννητου με την μητέρα του κατά τις πρώτες ώρες της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χημείας, σύνδεσης μεταξύ τους και τις ορμόνες της αγάπης και μειώνει τις πιθανότητες για πληγωμένες θηλές.

Δώστε από την αρχή στο μωρό μπουκάλια μπιμπερό, ώστε να μάθει να ρουφάει με τον τρόπο του μπιμπερό και όταν έρχεται στο στήθος να σφίγγει τα χείλια του τραυματίζοντας την θηλή της μαμάς του.

Δώστε στο μωρό πιπίλα από την αρχή «για να ηρεμεί και να μην κάνει πιπίλα την μαμά». Αυτό θα δημιουργήσει από νωρίς σύγχυση θηλών στο παιδί, η μητέρα δεν θα διαβάζει σωστά τα σημάδια πείνας του και το μωρό θα σφίγγει τα χείλια του πάνω στην θηλή της μαμάς του.

Αποτρέψτε το μωρό να έρχεται στην μαμά του και στο στήθος της πάνω από 8 φορές το 24ωρο. Πιο λίγες φορές θα αυξήσουν την πιθανότητα η μητέρα να πάθει έντονο ή καθυστερημένο σπάργωμα στο στήθος μετά τις πρώτες μέρες, πράγμα που θα δυσχεράνει την πρόσληψη του μαστού από το μωρό, θα οδηγήσει το μωρό σε έντονο εκνευρισμό, κακό πιάσιμο και θα ωθήσει σε περαιτέρω πληγές στις θηλές.

Διδάξτε στην μητέρα ότι το φυσιολογικό τάισμα των νεογέννητων γίνεται με ωράριο, με το ρολόι όποτε ορίζουμε εμείς και όχι κατά απαίτηση του μωρού.

Διδάξτε στην μητέρα να βάζει το παιδί στο στήθος μόνο όταν κλαίει, σε προχωρημένη πείνα και εκνευρισμό, και όχι νωρίτερα, για να είναι ο θηλασμός αραιότερος από την αρχή και το πιάσιμο του στήθους πιο άγαρμπο.

Βάλτε χρονικούς περιορισμούς στον θηλασμό, πχ 5 λεπτά μέγιστο σε κάθε στήθος, έτσι που το παιδί να το βγάζει η μαμά αυθαίρετα από το στήθος και να παραμένει εκνευρισμένο ή πεινασμένο.

Πείστε την μητέρα να κάνει αυθαίρετες εναλλαγές στήθους σε κάθε γεύμα του μωρού, πχ 10 λεπτά από το ένα στήθος, 10 λεπτά από το άλλο. Αυτό με την πάροδο των ημερών θα διασφαλίσει ότι η μητέρα δεν καταλαβαίνει τα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους, ότι κάθε φορά που το μωρό τρώει θα δημιουργεί τραύμα και στις δύο θηλές, και ότι το μωρό δεν θα χορταίνει αφού δεν θα παίρνει το τελευταίο λιπαρό γάλα του κάθε στήθους.

Όταν τελικά επιτρέψετε το μωρό να έρθει στη μητέρα του, δείξτε λάθος τοποθέτηση και σύλληψη του μαστού:

Βάλτε την μητέρα να σκύβει προς το παιδί και να χώνει το στήθος της στο στόμα του.

Βάλτε την κοιλιά του παιδιού να κοιτάει προς το ταβάνι, ή τα δυο του χεράκια να είναι από την μια μεριά του στήθους, ή τα ποδαράκια του να είναι μακριά από την μαμά στον αέρα ή το μωρό να στρίβει το κεφάλι του για να πιάσει τον μαστό.

Πείτε στην μαμά να βάλει το μωρό στο στήθος αμέσως, όπως – όπως, να μην περιμένει να κάνει το παιδί μεγάλο στόμα. Μην διδάξετε την συγχρονισμένη κίνηση του «με το χέρι που κρατάω το μωρό το φέρνω προς το στήθος την στιγμή που κάνει μεγάλο στόμα για να πιάσει».

Δώστε οδηγία στην μαμά να χρησιμοποιήσει το ελεύθερό της χέρι πιάνοντας το στήθος της κοντά στην θηλή «σαν τσιγάρο».

Μην διδάσκετε άλλες θέσεις του μωρού στο στήθος της μητέρας του εκτός από την συνηθισμένη της αγκαλιάς ή «μαντόνας», θέση που συχνά με ακατάλληλη καθοδήγηση θα βοηθήσει νομοτελειακά στην εμφάνιση πληγών στις θηλές της.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πιάνει την άκρη της θηλής και όχι μεγάλο μέρος του στήθους.

Αν η μητέρα πονάει έντονα στο πιάσιμο του στήθους από το μωρό, εφησυχάστε την λέγοντας ότι ο πόνος στον θηλασμό είναι κάτι φυσιολογικό, να κάνει υπομονή και να επιμείνει να πονάει.

Μην μαθαίνετε στην μητέρα πώς να απομακρύνει το μωρό από το στήθος σωστά, βάζοντας δηλαδή το μικρό της δάχτυλο στο στόμα του μωρού πριν το απομακρύνει. Αντίθετα, βεβαιωθείτε ότι τραβάει το μωρό μακριά με την θηλή στο στόμα του.

Βεβαιωθείτε ότι η μύτη του μωρού είναι χωμένη στο στήθος ενώ το σαγόνι του στον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο η θηλή της θα βρίσκεται προς τα κάτω ούλα, προς το κάτω μέρος του στόματος, οδηγώντας σε άμεσο τραυματισμό. Εάν το μωρό δεν αναπνέει σε αυτήν την λανθασμένη στάση, δώστε συμβουλή στην μητέρα να απομακρύνει το στήθος της από την μύτη του παιδιού με τα δάχτυλα του ελεύθερου της χεριού.

Εφόσον με όλα τα παραπάνω έχετε νομοτελειακά πετύχει να εμφανιστούν πληγές στις θηλές της μητέρας, η αμέσως επόμενη έκβαση είναι αρκετές από τις μητέρες να παρατήσουν άμεσα τον θηλασμό και να καταφύγουν στο αποκλειστικό τάισμα με μπιμπερό.

Αν παρόλα αυτά υπάρξουν μερικές μητέρες που επιμένουν να βάζουν ηρωικά το παιδί τους στο πονεμένο στήθος, τότε προχωράτε με τα εξής:

Δίνετε οδηγίες στη μητέρα να χρησιμοποιεί πάντα στηθόδεσμο και να έχει το στήθος πάντα κλειστό, αν γίνεται συνεχώς με υγρά επιθέματα πάνω στις θηλές. Αυτό θα δυσχεράνει σημαντικά την επούλωση των πληγών της.

Να μην αφήνει ποτέ τις θηλές σε έκθεση στον αέρα.

Λέτε αυστηρά ότι γιατροσόφια όπως «να βάζει η μητέρα μερικές σταγόνες δικού της γάλακτος πάνω στην θηλή με το τέλος του κάθε θηλασμού» ή «να βάζει υδρόφοβο υλικό, όπως κεραλοιφή ή λανολίνη» δεν ισχύουν και πρέπει να αποφεύγονται.

Λέτε στην μητέρα να πλένει συνεχώς τις θηλές της με σαπούνι και νερό, καλύτερα και με οινόπνευμα, και πάντα πριν βάλει το μωρό στο στήθος.

Προσφέρετε ως λύση στο πρόβλημα των πονεμένων θηλών να πάρει η μητέρα ένα ακατάλληλο θήλαστρο και να αρχίσει να το χρησιμοποιεί μερικές φορές την ημέρα – όχι πάνω από 3-4 το 24ωρο -, και να μην βάζει καθόλου το παιδί στο στήθος μέχρι οι θηλές της να γιάνουν.

Αν και με τα παραπάνω η μητέρα είναι τόσο επίμονη που θέλει να συνεχίσει να προσπαθεί τον αποκλειστικό θηλασμό, τότε τα ακόλουθα μπορεί να χρειαστούν ανά περίπτωση:

Λέτε ότι δεν έχει καμία σημασία που το μωρό έχει βραχύ χαλινό στην γλώσσα του και ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να το δουν οι γονείς πολύ αργότερα.

Δίνετε πολλά αντιβιοτικά στην μητέρα με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μυκήτων στις θηλές της.

Απαγορεύετε κάθε παυσίπονο στην μητέρα για να ηρεμήσουν οι θηλές και το στήθος της, γιατί «απαγορεύονται κατά τον θηλασμό».

Λέτε ότι η κατάθλιψη που νιώθει η μητέρα ως αποτέλεσμα όλων αυτών των δυσκολιών μετά την γέννηση είναι κάτι το φυσιολογικό που όλες το περνούν, θα περάσει και δεν χρειάζεται καμία ειδική αντιμετώπιση. Αλλά οπωσδήποτε «καλύτερα να μην ταλαιπωρείς τον εαυτό σου και το μωρό, δώσε μπουκάλι να ξεμπερδεύεις και να ηρεμήσεις, ο θηλασμός δεν κάνει για κάθε γυναίκα».

Στις περισσότερες περιπτώσεις με όλα ή μερικά από τα παραπάνω οι θηλές αποτελειώνονται, ο θηλασμός φαντάζει βουνό, η λύση του μπιμπερό ευκολία και ο αποθηλασμός φυσιολογικά αναμενόμενος.

Ακόμα και στις δύσκολες περιπτώσεις που κάποιες μητέρες συνεχίζουν να επιμένουν μετά από όλα αυτά με τον θηλασμό, να γνωρίζετε ότι η δουλειά έχει γίνει, έχει επιτευχθεί: Για την πλειονότητα των γονιών και για την κοινή γνώμη, ο θηλασμός συνεχίζει να είναι η «εξαίρεση», το δύσκολο και το ακατόρθωτο, ενώ η σίτιση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος με μπιμπερό ο στρωτός δρόμος που οι πολλοί διαβαίνουν.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies