Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Θηλασμός και αισθητήριο της γεύσης!

Θηλασμός και αισθητήριο της γεύσης!

από kmir

douleia thilasmosΗ ευαισθησία στη γεύση και η διάκριση γεύσεων ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Μέρος της φυσιολογικής ωρίμανσης και ψυχοκινητικής ανάπτυξης είναι, με την αυξανόμενη ηλικία, το παιδί να αναπτύσσει καλύτερη διάκριση γεύσεων.

Στους ενήλικες υπάρχουν αρκετά δεδομένα για το γεγονός ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν τάση για λιγότερη ευαισθησία στην αντίληψη των επιμέρους γεύσεων.

Υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Πρόσφατη έρευνα από τη Γερμανία έδειξε παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 6 με 18 ετών δείχνουν σημαντικά χαμηλότερη ικανότητα να εξακριβώνουν τις ακριβείς ποιότητες γεύσεων στο φαγητό τους, σε σύγκριση με μη παχύσαρκα παιδιά.

Ας θυμηθούμε ότι ο μητρικός θηλασμός είναι το πρώτο βασικό σχολείο του ανθρώπου στην ανάπτυξη του αισθητηρίου της γεύσης: Το μητρικό γάλα έχει μια αέναη διακύμανση γεύσεων, ταυτόχρονα με την ποικιλία τροφών που καταναλώνει η μητέρα.

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι κατά την εισαγωγή στερεών τροφών και στα πρώτα χρόνια της ζωής, τα παιδιά που θήλασαν για καιρό έχουν καλύτερη ικανότητα διάκρισης γεύσεων και «θυμούνται» συγκεκριμένες αγαπημένες γεύσεις που προτιμά η μητέρα τους.

Επομένως, η ωρίμανση του αισθητηρίου της γεύσης ίσως είναι ένας ακόμα μηχανισμός χάρις στον οποίον τα παιδιά που θήλασαν μπορεί να έχουν πιο ποιοτική διατροφή στο μέλλον και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παιδική παχυσαρκία.

Αντίθετα, η αποκλειστική χρήση ξένου γάλακτος στην βρεφική ηλικία μπορεί να έχει ισοπεδωτική επίδραση στην ανάπτυξη του αισθητηρίου της γεύσης, τύπου φαστ φουντ, με κάποια παιδιά να αναπτύσσουν προδιάθεση να καταναλώνουν χωρίς να γεύονται.

Μετάφραση:Στέλιος Παπαβέντσης, παιδίατρός MRCPCH DCH IBCLC, www.pediatros-thes.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies